Την απάντησή της στις δηλώσεις της Βούλας Πατουλίδου δίνει η Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στις μονάδες βιομάζας σε Βασιλικά και Λακκιά. Συγκεκριμένα, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις στον Alpha 96,5 η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, τάχθηκε υπέρ της κατασκευής των μονάδων βιομάζας στα Βασιλικά και τη Λακκιά, τα οποία χαρακτήρισε… ανάπτυξη. «Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι περισσότερο φοβισμένος παρά εναντιωμένος σε τέτοιες επενδύσεις. Το θέμα είναι να πειστούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι προς καλό και δε μολύνουν το περιβάλλον. Πάντα κάτι καινούργιο τρομάζει», σχολίασε η κ. Πατουλίδου και πρόσθεσε: «Υπάρχει μείον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς στη χώρα μας αλλά εγώ θέλω ό,τι είναι να φανεί, να φανεί με εικόνες και όχι με εκθέσεις ιδεών. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν αλλά με τόση κόντρα απ’ την άλλη πώς θα έρθει η ανάπτυξη;»..

Σε απάντησή τους οι κάτοικοι, απευθυνόμενοι στην Βούλα Πατουλίδου τονίζουν: «Προχωρήσατε στις παραπάνω δηλώσεις μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής των Βασιλικών στην Περιφέρεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής επιτροπής για το θέμα των συγκεκριμένων μονάδων. Στη συνεδρίαση αυτή - μετά από 5 ώρες συζήτηση και την παράθεση των επιχειρημάτων από όλους τους φορείς - προτείνατε την αναβολή της ψήφισης του θέματος για να διαβουλευτείτε, όπως είπατε, με την κυβέρνηση, τους επιστήμονες και τους κατοίκους».

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι την απευθύνουν την ερώτηση: «γιατί αναβάλατε την απόφαση – γνωμοδότηση , αφού είστε πεπεισμένη ότι οι μονάδες αυτές είναι προς καλό και δε μολύνουν το περιβάλλον; Πότε λέγατε την αλήθεια, στη συνεδρίαση ή στη συνέντευξη;».

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι δηλώνουν ξεκάθαρα: «Αν κάποιος φοβάται, είστε εσείς ως διοίκηση για το πολιτικό κόστος, αν προχωρήσετε στη θετική γνωμοδότηση για δυο μονάδες που μόνο ζημιά θα κάνουν στην περιοχή μας», προσθέτοντας «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των δυο αυτών μονάδων, όχι από φόβο, αλλά επειδή ως επιτροπή αγώνα και ως κοινωνία γνωρίζουμε καλά ότι:

1. Το χωριό μας βασίζεται στην αγροτική παραγωγή με φημισμένα προϊόντα
2. Η περιοχή δίπλα από τις μονάδες έχει αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, παιδότοπο, σπίτια και σχολεία
3. Εξάλλου δεν υπάρχει στην περιοχή μας πρώτη ύλη (πριονίδι από κλαδέματα δέντρων κλπ).
4. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των μονάδων
5. Εσείς η ίδια παραδέχεστε ότι «υπάρχει μείον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς στη χώρα μας» και στην περιφέρεια, συμπληρώνουμε εμείς.
6. Κανένα όφελος, παρά μόνο ζημιά θα υπάρχει για την υγεία και την οικονομία της περιοχής.
7. Τα κέρδη του ενός δεν μπορεί να αποτελέσουν για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής βόμβα κατά της υγείας και της οικονομίας μας.

«Αλήθεια κυρία Πατουλίδου για ποια ανάπτυξη μιλάτε;», διερωτώνται οι κάτοικοι, επισημαίνοντας πως «Για εμάς ανάπτυξη θα ήταν αν στηρίζατε το έργο των αγροτών που παλεύουν σκληρά κόντρα στα χρέη, τις πλημμύρες, την έλλειψη υποδομών, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων και όχι μια «επένδυση» επιδοτούμενη από τα χρήματα του κόσμου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με ελάχιστες προβλεπόμενες θέσεις εργασίας και αρκετές σοβαρές επιπτώσεις».

Τέλος, οι κάτοικοι δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.