Ίσως αρχικά να πέρασε (πριν 10 μέρες) απαρατήρητη η λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία μας πληροφορούσε πως ανέθετε τον ρόλο συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD.

Γιατί το θυμηθήκαμε σήμερα;

Γιατί χθες ο Ματιέ Πιγκάς, ο επικεφαλής των χρηματοοικονομικών συμβούλων και της επενδυτικής τράπεζας Lazard στο Παρίσι - η οποία συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους - δήλωσε πως η τρόικα που επέβαλε λιτότητα στην Ελλάδα έκανε εντελώς λάθος και έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας στον τοίχο.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως "...οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι εσφαλμένες και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σ' έναν τοίχο και μπορεί ακόμη να οδηγήσουν την Ευρώπη σ' έναν τοίχο". Και συνέχισε διευκρινίζοντας ο μεσιέ Πιγκάς στον ραδιοσταθμόFrance Inter: "Ναι, πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος".

Στην ίδια εκπομπή ο Πιγκάς επανέλαβε επίσης πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μια "αποδεκτή" αναλογία χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Και χωρίς να επιθυμούμε να διαφωνήσουμε μαζί του (άλλωστε δεν είμαστε με το τέρας ...) αναλογιστήκαμε την προηγούμενη σύμβαση της Lazard με το ελληνικό κράτος (μεταξύ 2011- 2012) όταν με τις φροντίδες της, επί εποχής ΓΑΠ, Μπένυ και Παπακωνσταντίνου, ήταν αυτή η εταιρία που "έτρεξε" το PSI με το οποίο φαγώθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, Πανεπιστημίων κλπ προκειμένου να "σωθούν" οι Τράπεζες.

Τρελαινόμαστε όταν ανατρέχουμε σε δηλώσεις Βενιζέλου με τις οποίες ο Μπένυ επιχαίρει για την πρόσφατη συνεργασία ΥΠΟΙΚ και Lazard και συγχαίρει τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επιλογή του.
Και δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σχολιάσουμε για τον μεσιέ ροκά Πιγκάς ότι "μονά - ζυγά δικά του" ....

Και ορισμένα δεδομένα για την ζωή και δράση της Γαλλικής αυτής εταιρίας,  όπως αναφέρουν «Τα Νέα»:
Οι δραστηριότητες της Lazard, την έφεραν στην Αργεντινή, μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, όπως και στη Βαγδάτη μετά την εισβολή της Δύσης που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν.
Την έφεραν και στην Αθήνα -η Lazard κέρδισε έως 25 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια για υπηρεσίες που παρείχε στην Ελλάδα, όπως είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση- αλλά πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».
Μπορεί η εταιρεία να είναι φειδωλή ως προς τη δημοσιοποίηση στοιχείων, ωστόσο η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις της απέφερε μόνο για το 2014 λειτουργικά έσοδα 1,2 δις ευρώ.
Η Lazard είναι γνωστή για συγχωνεύσεις και εξαγορές, όμως, η ιδιότητα του συμβούλου σε κυβερνήσεις που έχουν μείνει από ρευστό, είναι η αιτία της μεγάλης φήμης της. «Πρόκειται για δραστηριότητα με πολύ υψηλά ποσοστά κέρδους» λέει ο Γουίλιαμ Κόουχαν, πρώην τραπεζίτης Lazard και συγγραφέας βιβλίου για την εταιρεία.
Επικεφαλής είναι ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς, που εδρεύει στο Παρίσι, ιδιοκτήτης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», ο οποίος εκδίδει επίσης, περιοδικό για τη ροκ μουσική.
Η Lazard είναι πάλι «εδώ», αφού η νέα ελληνική κυβέρνηση την προσέλαβε ξανά, στην προσπάθεια της να μειώσει το δημόσιο χρέος που ανέρχεται σε περίπου 315 δις ευρώ. Η εταιρεία έχει επίσημη έδρα τις Βερμούδες και γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Τέλος, να σημειωθεί πως οι τιμές των συμβούλων που προσλαμβάνουν οι χώρες καθορίζονται με βάση τη μείωση του χρέους που επιτυγχάνεται και το ποσοστό των πιστωτών που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.