Από το καλοκαίρι είχαμε χάσει τα χνάρια του συντρόφου Κώστα Φαρμάκη, μέχρι που πριν από ένα μήνα διαβάσαμε αυτό το γράμμα του από τις φυλακές Γρεβενών: http://ergatiki.gr/article.php?issue=1158&id=11133... 

Σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης γεια σας και καλή χρονιά! Είμαι κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών. Είμαι όμως και σύντροφος από τη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος που στέλνω αυτή την επιστολή είναι ο εξής. Θα ήθελα αν είναι εφικτό να μου έρχεται κι εμένα η εφημερίδα μας στις φυλακές Γρεβενών για να έχω εικόνα για το τι γίνεται πολιτικά και ποιες εξελίξεις τρέχουνε. Σύντροφοι θέλω όμως να σας πω ότι δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώνω την εφημερίδα μας στη φάση αυτή που είμαι κρατούμενος, διότι δεν έχω πόρους από πουθενά. Θα σας παρακαλέσω να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου.

Πραγματικά μια θετική ανταπόκριση από την Εργατική Αλληλεγγύη θα μου έδινε μεγάλη χαρά μέσα στη φυλακή και θα μ’ έκανε να μην νιώθω απομονωμένος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ επειδή μου έτυχε να βρεθώ στη φυλακή. Επίσης να είναι ξεκάθαρο, στην φυλακή κρατούμαι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Με συνέλαβαν το 2007, με αποφυλακίσανε το 2009 για να κάνω αποτοξίνωση και με ξαναγυρίσανε στη φυλακή το 2014 για να εκτίσω το υπόλοιπο της ποινής μου.

Σας χαιρετώ, ο σύντροφος Κ.
Την προηγούμενη βδομάδα έστειλε ένα ακόμα γράμμα περιγράφοντας την ταξικότητα των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος μέσα από την εμπειρία του:http://ergatiki.gr/article.php?issue=1162&id=11303
Οι συνθήκες διαβίωσης, όπως σε όλες τις φυλακές, έτσι κι εδώ στα Γρεβενά είναι απαράδεκτες.
1) Η συντήρηση των κελιών γίνεται με χρήματα των κρατουμένων (που συνήθως δεν υπάρχουν) πχ αν πρέπει να βαφτεί το μουχλιασμένο κελί, αυτό θα γίνει μόνο αν πληρώσεις να αγοραστούν τα χρώματα. Αν έχει χαλάσει η βρύση στον νιπτήρα ή το ντουζ πρέπει να βρει χρήματα ο κρατούμενος για ανταλλακτικά.

2) Στο θέμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ακόμα χειρότερα. Με το σταγονόμετρο δίνουν κανά ντεπόν για όλες τις περιστάσεις. Διαφορετικά για να έχεις θεραπεία πρέπει να βρεις χρήματα ν' αγοράσεις με παραγγελία φάρμακα. Αν έχεις πρόβλημα οδοντιατρικό, πρέπει κι εδώ να πληρώσεις τη θεραπεία στον οδοντίατρο της φυλακής. Το μόνο που κάνει δωρεάν είναι η εξαγωγή του δοντιού. Θέλω να σας υπενθυμίσω σύντροφοι ότι στις φυλακές δεν είμαστε οι εφοπλιστές. Είμαστε 95% ανθρώπων που προέρχεται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

3) Δεν υπάρχουν κρεββάτια για όλους τους κρατούμενους με αποτέλεσμα να κοιμούνται άνθρωποι κατάχαμα στο τσιμέντο. Και τα στρώματα που μας έχουν παραχωρηθεί, είναι όλα πανβρώμικα, άλλα έχουν λεκέδες από αίματα και γενικώς πρέπει να πάνε για κάψιμο γιατί κινδυνεύει η υγεία όλων μας και ν' αντικατασταθούν με νέα.

4) Αν σας πω και για το φαγητό, θα μου πείτε, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Αν εξαιρέσουμε σύντροφοι ένα μικρό ποσοστό ιδαίτερων αδικημάτων όπως και τους οικονομικά ευκατάστατους κρατούμενους, το 95% των υπόλοιπων προέρχεται από την εργατική τάξη. Αλλά με την εξής ιδιομορφία. Εργατική τάξη που δεν είναι ενεργή και όχι βέβαια επειδή είναι εντός των τειχών. Έπαψε να είναι ενεργή απ' έξω από τα τείχη της φυλακής. Όταν η λαϊκή οικογένεια έγινε μακροχρόνια άνεργη. Στον καπιταλισμό σε σταματάνε από τη δουλειά σου και αυτόματα δεν έχεις χρήματα με αποτέλεσμα σταδιακά να αρχίζει η αθλιότητα. Οι δυνατότητες παιδείας μηδενίζονται, αποτέλεσμα; χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Στις φυλακές μεγάλο ποσοστό κρατουμένων είναι αναλφάβητοι και στην καλύτερη περίπτωση μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτή να μην έχει ολοκληρωθεί.
Ακραία φτώχεια
Μετά έρχεται η ντροπή της “φιλανθρωπίας” των σισσιτίων που συχνά πάει αγκαζέ με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση εξαιτίας αυτής της κατάστασης και θα φέρει τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά μέσα από την ανημπόρια και την ακραία φτώχεια. Στις φυλακές είναι χιλιάδες οι κρατούμενοι εξαρτημένοι για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών. Άλλοι τόσοι είναι για διαρρήξεις, κλοπές και αδικήματα της “πλάκας”: και το λέω αυτό γιατί αν κάνουμε μία πρόσθεση 130.000 κρατουμένων πλην 100 ατόμων, το ποσό που ζημίωσαν όλοι αυτοί άλλους πολίτες παρακινούμενοι πάντα από την αθλιότητα της φτώχειας, των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, δεν ισοδυναμεί ούτε με το μικρό δαχτυλάκι του Παπαγεωργόπουλου, ούτε με μια τρίχα από τα μαλλιά του Τσοχατζόπουλου σε ζημιά στους πολίτες που οι συγκεκριμένοι δύο δεν είχαν και καμιά ανάγκη στο κάτω κάτω της γραφής.

Τέλος, η τελική εξολόθρευση έρχεται μέσα στις φυλακές από την κτηνώδη διαβίωση, την τιμωρία και την εκδικητικότητα της Αστικής Δικαιοσύνης με εξοντωτικές ποινές κάθειρξης. Αυτή η ντροπή των διαλυμένων ανθρώπων μέσα στις φυλακές πρέπει ν΄αλλάξει. Οι φυλακές δεν είναι γεμάτες από ποινικούς κρατούμενους αλλά γεμάτες από κοινωνικούς κρατούμενους.

Κ.Φκρατούμενος φυλακών Γρεβενών
Χθες πληροφορηθήκαμε το θάνατό του από υπερβολική δόση...

 Αντίο λοιπόν:
- στον σύντροφο Κώστα του πυρήνα Τούμπας του ΣΕΚ, που ερχόταν στις εξορμήσεις μας στον άγ. Θεράποντα και πουλούσε Εργατική Αλληλεγγύη με το γιο του (το "κουκουναράκι" του) στο καροτσάκι.
- στον σύντροφο Κώστα της ΚΕΕΡΦΑ, που ενώ είχε ξανακυλίσει στην αρρώστεια του μπόρεσε να κατέβει πέρσι στις 22 Μάρτη στην αντιρατσιστική διαδήλωση και τον Απρίλη στην εκδήλωση στη Ναυαρίνου για να εξηγήσει γιατί κανένας απελπισμένος από το σύστημα δεν πρέπει να ψηφίσει τους ναζί της ΧΑ
- στον σύντροφο Κώστα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που ακόμα και σαν άστεγος όταν πουλούσε τη "Σχεδία" έδινε μαζί και μια προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
- στον σύντροφο Κώστα που μας έμαθε το κόλπο με τον απορροφητήρα για να κοιμάται το μωρό.
Διαβάστε τα γράμματά του, είναι μια αυθεντική κραυγή καταγγελίας ενάντια στο σύστημα. Συλληπητήρια στην Ευαγγελία και στο "κουκουναράκι" του, που τώρα θα έχει κλείσει τα τρία...
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.