Τις πολύ αρνητικές οικονομικές συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία κυρίως στους δανειστές της χώρας, αναλύει σε άρθρο του ο Guardian. Όλες οι πλευρές θα κληθούν να μετρήσουν τις πληγές τους σε πιθανή περίπτωση Grexit, επισημαίνει η εφημερίδα.

Περί το τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων τηςΕυρωζώνης.

Αυτές οι χώρες είναι ευθέως εκτεθειμένεςστον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF.

Αυτή η έκθεση αγγίζει τα 195 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 61,5% του ελληνικού χρέους.


Ειδικότερα, όσον αφορά τα διμερή δάνεια η Γερμανία είναι εκτεθειμένη κατά 15,2 δις, η Γαλλία κατά 11,4, η Ιταλία κατά 10 και η Ισπανία κατά 6,7 δις ευρώ.




Όσον αφορά δε την έκθεση των κρατών μέσω του EFSF, αυτή φτάνει τα 41,2 δις για τη Γερμανία, τα 30,9 δις για τη Γαλλία, τα 27,2 δις για την Ιταλία και τα 18,1 δις ευρώ για την Ισπανία.

Επίσης, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, οι δανείστριες χώρες είναι δυνητικά εκτεθειμένες και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσω τουELΑ έχουν δανείσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2014, οι γερμανικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες με 10,624 δις ευρώ, οι αμερικανικές τράπεζες με 10,171 δις, οι βρετανικές τράπεζες με 9,738 δις, οι ολλανδικές με 1,344 δις, οι γαλλικές με 1,319 δις, οι ιταλικές με 1,104 δις και οι ισπανικές με 266 εκατομμύρια ευρώ.



Σύμφωνα με την Barclays Research, το σύνολο της έκθεσης στο χρέος της Ελλάδας αγγίζει το 3,3%του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Σαφώς, τη μερίδα του λέοντος ως προς την έκθεση στο ελληνικό χρέος κατέχουν η Γερμανία και η Γαλλία, ακολουθούμενες βεβαίως από τη Σλοβενία, τη Μάλτα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι ιδιώτες δανειστές, μολονότι από το 2010 και μετά οι ξένες τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως η έκθεση τωναμερικανικών και βρετανικών τραπεζών έχει ανέβει ξανά το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, υπάρχει και το ΔΝΤ που κρατάει το 10% του ελληνικού χρέους. Και μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, η έκθεση του, ωστόσο, δεν είναι μεγάλη.

"Όλα αυτά είναι απλώς αριθμοί. Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς είναι ένας κίνδυνος πολιτικός, κοινωνικός και απόλυτα ευρωπαϊκής φύσεως από τη στιγμή που τίθεται σε αμφισβήτηση η συμμετοχή μιας χώρας στο ευρώ", καταλήγει το άρθρο.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.