Είναι προφανές ότι κέρδισε ο Γολιάθ: πρόκειται για μια άθλια πρόταση συμφωνίας, με σκληρά υφεσιακά μέτρα, δηλαδή με νέες επιβαρύνσεις της μεγάλης και ήδη εξαντλημένης πλειοψηφίας των πολιτών, μέσω αυξήσεων στο ΦΠΑ, αυξήσεων των εισφορών περίθαλψης κλπ, ενώ θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα αυξηθεί κλιμακωτά (ευτυχώς) η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», η οποία, κατά το ελληνικό σύστημα άπαξ και τρούπωσε, μονιμοποιείται. Μαύρα μαντάτα για τους αγρότες (αύξηση κόστους ενέργειας), αλλά και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (αυτό, θετικό).

Η συμφωνία, εφ’ όσον γίνει δεκτή από τους Γερμανούς, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ και να ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης, αορίστως. Δε γνωρίζουμε τι θα αποφασιστεί για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και, εννοείται, για το κούρεμα του χρέους, με άλλο όνομα. Μένει να τα δούμε, με την ελπίδα ότι θα μετριάζουν τις επιπτώσεις από το τσουνάμι των μέτρων.

Είναι πρόδηλα τρία σημεία, εφ’ όσον η πρόταση γίνει δεκτή από τους δανειστές:
  • Πρόκειται για τοξικό προϊόν (αντιβιοτικά + ποντικοφάρμακο, με αυξημένη δόση του τελευταίου) στη γνωστή συνταγή που ήδη κατάστρεψε την ελληνική οικονομία και πολλά νοικοκυριά.
  • Τα προβλεπόμενα εισπρακτικά μέτρα θα μείνουν σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστα, καθώς το ένστικτο επιβίωσης θα στρέψει τους πάντες στη μαύρη οικονομία και την πάσει θυσία φοροδιαφυγή / φοροαποφυγή, ενώ θα ενταθούν τα φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού αλλά και τα φαινόμενα αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης.
  • Η «ιδέα» της Ευρώπης και του ευρώ θα χρεοκοπήσει παράλληλα με τα ελληνικά νοικοκυριά, οριστικά και αμετάκλητα. Ταυτόχρονα οι εσωτερικές κοινωνικές αντιθέσεις θα οξυνθούν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ουσιαστικά, εφ’ όσον η συμφωνία γίνει δεκτή από τους δανειστές, το μοναδικό κέρδος της θα είναι η ακριβή εξαγορά ορισμένου χρόνου. Ο οποίος θα πρέπει να αξιοποιηθεί εντατικά, για να αποφύγουμε την κοινωνική και εθνική κατάρρευση και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών θεσμών. Με την έννοια αυτή, η υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για συμφωνία είναι πράξη στοιχειώδους σωφροσύνης, αλλά και ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.

Υπάρχει και η περίπτωση η Γερμανία να απορρίψει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και να επιβάλει Grexit εδώ και τώρα. Αν συμβεί αυτό, το θρίλερ θα μεταβληθεί αυτόματα σε σπλάτερ.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.