Επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα μέσω διαγγέλματος να ανακοινώνει την παραίτησή του, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις 20:00 αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού για να ανακοινώσει πως οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές, κάτι που σημαίνει πως θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για να πάει τη χώρα -όπως ορίζει το Σύνταγμα- με ομαλό τρόπο στις κάλπες. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναλαμβάνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Στην απόφαση αυτή κλείνει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγετική κυβερνητική ομάδα μετά την κλιμάκωση της έντασης στο εσωκομματικό τοπίο που καθορίστηκε από τη χθεσινή μετωπική σύγκρουση Παναγιώτη Λαφαζάνη και Μαξίμου με εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις και υπαινιγμούς.

Παρά το ότι υπάρχουν στελέχη και από τις δύο πλευρές που δίνουν την ύστατη μάχη της ενότητας, το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι οριστικό ύστερα από τις εκατέρωθεν δηλώσεις.

«Δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το “πράσινο φως” στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο Μνημόνιο», ξεκαθάρισε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Έτσι μονόδρομος επικράτησης κύρια έναντι των εσωκομματικών "αντιπάλων" είναι η αποφυγή του αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης και άμεση προσφυγή στις κάλπες ώστε να εξασφαλιστεί, με καλύτερους όρους και περισσότερους πρόθυμους βουλευτές, η παραμονή του πρωθυπουργού του 3ου μνημονίου στην εξουσία. Και παράλληλα να "καθαρίσει"  με τα βαρίδια των αντιμνημονιακών  στελεχών στην αγωνία να περάσει τους εφαρμοστικούς του νέου μνημονίου όπως συμφώνησε συνθηκολογώντας με τους τοκογλύφους δανειστές.

Οι εκλογές, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να προκηρυχθούν ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα και συγκεκριμένα, την 20η Σεπτέμβρη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Ελλάδα πιθανόν να δει για πρώτη φορά μία γυναίκα να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της κυβέρνησης, έστω και υπηρεσιακής, καθώς το ρόλο σύμφωνα με το νόμο θα πάρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Θα πρέπει νωρίτερα να έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση της Βουλής, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.Η κ. Θάνου-Χριστοφίλου, που κατά το νόμο θα αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου τηςΑθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.