Αν και  είχε ήδη δημοσιοποιήσει πρόσφατα δύο δελτία τύπου σχετικά με το κάμπινγκ, η Συντονιστική Επιτροπή της Συμπολιτείας έκρινε πως έπρεπε να απαντήσει σε άρθρο του ακτιβιστή (χωρίς να τον κατονομάζει) επειδή θεώρησε πως η κριτική που ασκείται στα πεπραγμένα των παρατάξεων για την εξέλιξη στο θέμα του κάμπινγκ περιέχει "κάποιες γενικεύσεις με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς".

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Συμπολιτείας που έχει τίτλο " Η κρυστάλλινη θέση της «Συμπολιτείας» για το κάμπινγκ " και θα σχολιάσουμε (δεν μπορούμε να το αποφύγουμε) στη συνέχεια:

1. Η θέση της «Συμπολιτείας» στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της και παραμένει κρυστάλλινη και διαυγής μέχρι σήμερα: Όχι στο ξεπούλημα, ναι στο πέρασμα του χώρου στο δήμο Θερμαϊκού για να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο ως κάμπινγκ αλλά και ως χώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

2. Με την ευκαιρία της καθόδου του επικεφαλής της παράταξης, Σπύρου Κουζινόπουλου στην Αθήνα, στα τέλη Ιουνίου, εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα από την Συντονιστική Επιτροπή της «Συμπολιτείας» να επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του Ταμείου για τα δύο κάμπινγκ της περιοχής, σε Αγία Τριάδα και Επανομή και να πιέσει για επωφελή λύση.

3. Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, παρουσία και αρμόδιων υπαλλήλων, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» μετέφερε την ξεκάθαρη θέση της παράταξης για τα δύο κάμπινγκ, και συγκεκριμένα ότι αυτά πρέπει να περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου και μέσα από εκεί να γίνει η όποια αξιοποίησή τους. Η απάντηση που έλαβε, ήταν ότι για μεν το κάμπινγκ Επανομής, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν δεν προβλέπεται καμία κίνηση για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Ενώ για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας υπήρξε ενημέρωση ότι πρόκειται να υπάρξει σύντομα διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του αποκλειστικά και μόνο ως κάμπινγκ. Όταν ο κ.Κουζινόπουλος επανέλαβε στο σημείο εκείνο το αίτημα για το πέρασμα του χώρου στο δήμο, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

4. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» αναφέρθηκε στους άλλους χώρους που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους από το Δήμο. Απαντώντας ο πρόεδρός του Ταμείου, διαβεβαίωσε ότι κάποια οικόπεδα από αυτά που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του, θα μπορούσε να τα παραχωρήσει στο δήμο Θερμαϊκού για κοινωφελείς σκοπούς (σχολεία, παιδικές χαρές κλπ). Πρότεινε μάλιστα να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής το Δήμαρχο για να συζητηθούν τα οικόπεδα που θα ενδιέφεραν το δήμο.

5. Με την επιστροφή του από την Αθήνα ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» ενημέρωσε τη Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο στην πρώτη του κιόλας συνεδρίαση για το αποτέλεσμα των συζητήσεών του. Μάλιστα, πρότεινε δημόσια στον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη να διερευνηθεί τάχιστα ποιά από τα οικόπεδα του ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφέρουν το δήμο και στη συνέχεια να σχηματιστεί επιτροπή και υπό την προεδρία του δημάρχου να μεταβεί στην Αθήνα για τη διεκδίκηση των εκτάσεων αυτών. Η ενέργεια αυτή, αν και πέρασε έκτοτε ένα δίμηνο, εκκρεμεί ακόμη.

6. Εννοείται ότι η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» δεν στέκεται στις προφορικές διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε και επαναπαύεται από αυτές( αν και έχουν την αξία και τη σημασία τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την ευνοϊκή εξέλιξη που είναι η παραχώρηση οικοπέδων στο Δήμο). Γιαυτό και ζητήσαμε να μεταβεί το γρηγορότερο αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου στην Αθήνα, να επισημοποιήσει την πρόθεση του Δήμου για τις εκτάσεις αυτές και να καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση. Κάτι που ουσιαστικά θα σημάνει ότι ανοίγει ένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα.

7. Με την ευκαιρία πρέπει να επαναλάβουμε ότι η στάση μας στο θέμα αυτό, ήταν εξαρχής και μέχρι σήμερα σταθερή. Είναι γεγονός ότι το ζήτημα των μισθώσεων, μακροχρόνιων και μη, δεν είχε συζητηθεί ποτέ μέχρι τώρα και είναι κάτι που θα εξεταστεί από την παράταξή μας. Όμως, η θέση της «Συμπολιτείας» ήταν και εξακολουθεί να είναι κρυστάλλινη ενάντια στο ξεπούλημα.


Ένας σχολιασμός του ακτιβιστή:

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα με την διαβεβαίωση πως η θέση της Συμπολιτείας παραμένει "Όχι στο ξεπούλημα". Φανταζόμαστε ότι αναφέρεται και στο ξεπούλημα των αεροδρομίων (που πρόσφατα δόθηκαν στην "φιλική" Γερμανική Fraport), λιμανιών, παραλιών, χιονοδρομικών κέντρων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Εγνατίας Οδού κλπ

Θεωρούμε ότι θα αποφεύγονταν περιττά δελτία τύπου αν διαισθανόμασταν την σταθερότητα σε διατυπωμένες θέσεις και κινηματικές δράσεις (από κοινού με συλλογικότητες πολιτών του Θερμαϊκού) του πρόσφατου παρελθόντος. Ελπίζουμε ότι η αποφασιστικότητα θα διακρίνει και τις επόμενες κινήσεις της Συμπολιτείας την προσεχή (έστω μετά τις εκλογές) περίοδο.

Στο πρώτο δελτίο τύπου της Συμπολιτείας (που στάθηκε αφορμή για τους σχολιασμούς μας που περιέχουν "γενικεύσεις με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς" όπως μας καταλογίζονται) δεν υπάρχουν λέξεις όπως "ξεπούλημα" ή "εκποίηση" και ακόμη δεν αναφέρεται η πάγια θέση για πέρασμα του κάμπινγκ στον Δήμο Θερμαϊκού. Η λέξη δε ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται μάλλον με θετική παρά αρνητική αποτίμηση. Και έτσι μας είχε δώσει την εντύπωση τριομφάλε ανακοίνωσης, γι' αυτό και ο σχολιασμός :
Η νεοδημιούργητη τότε δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίθεσή της στην τσιμεντοποίηση του εκπληκτικού αυτού χώρου, καθώς πίστευε και πιστεύει, ότι :-          Η κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας  (σταμάτημα λειτουργίας,  ανυπαρξία συντήρησης και  μετατροπή του σε σκουπιδότοπο) ήταν μια πολιτική πράξη συνειδητή και μεθοδευμένη, όπως το ίδιο συνέβη με όλα τα δημόσια κάμπινγκ και ΞΕΝΙΑ της χώρας.
-          Η όποια πρόταση αξιοποίησης του χώρου, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη  του Δήμου Θερμαϊκού και να ενταχτεί στο σχεδιασμό του (δίκτυα υποδομών, ύδρευση, αποχέτευση κλπ).
-          Η πρόταση μας ήταν, η επαναλειτουργία του χώρου αποκλειστικά και μόνο ως κάμπινγκ, μετά από μελέτη βιωσιμότητας, με την απασχόληση δημοτών.
Κατά τα λοιπά ελπίζουμε να ξαναδούμε τις κινηματικές συλλογικότητες σε μια ακόμη κινητοποίηση - σταθμό (όπως του περσινού καλοκαιριού) χωρίς αστερίσκους, υπαναχωρήσεις και υποσημειώσεις.
Δείτε και το κάλεσμα που ακολουθεί για την περσινή κατάληψη που συνετέλεσε στις (αίολες για τους δύσπιστους) διαβεβαιώσεις Πιτσιώρλα:


ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ  ΤΑ  ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ,ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Συμπολίτη, Συμπολίτισσα

Οι τοκογλύφοι που λυμαίνονται τη χώρα μας ζητάνε να μας πάρουν  γη και ύδωρ!
Καταπατούν μέχρι και το συνταγματικό μας δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση σε όλη την έκταση των ακτών μας και ξεπουλούν το φυσικό μας πλούτο! Τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί (νερό, λιγνίτες, ορυκτός πλούτος, γεωργική γη ,ακίνητα)

Με τον 3986/11 μνημονιακό νόμο ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).Πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο ,στόχο έχουν να ξεπουλήσουν την δημόσια περιουσία όσο όσο. Πριν φτάσουν στην ενέργεια αυτή τα κόμματα της συγκυβέρνησης για πολλά χρόνια απαξίωσαν συστηματικά την περιουσία αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κάμπινγκ στην περιοχή μας ,όπου από χώροι αναψυχής ,και πηγή ζωής για τις τοπικές κοινωνίες κατάληξαν σε έρημα κουφάρια .

Σήμερα οι χώροι αυτοί μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν.
Το προϊόν αξιοποίησης θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, δηλαδή θα πάει κατ ευθείαν στους δανειστές ..

Το σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ είναι τεράστιο γιατί :
1.    Ούτε ένα ευρώ από την «αξιοποίηση» δεν θα πάει σε δημόσιες επενδύσεις για να αξιοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών της χώρας.
2.    Οι συνεδριάσεις του ΤΑΙΠΕΔ γίνονται υπό καθεστώς «πλήρους εχεμύθειας» (στα μουλωχτά), τα πρακτικά είναι μυστικά και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά ούτε οι βουλευτές.
3.    Η αξιοποίηση των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται με τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), τα οποία τροποποιούν (ουσιαστικά ακυρώνουν) προϋπάρχοντα ΓΠΣ καταστρατηγώντας την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία.
4.    Ότι μεταβιβάζεται ή παραχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να επανέλθει στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Η ιστορία του ξεπουλήματος των ακτών δεν είναι καινούρια. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε μία σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και η γειτονική Ισπανία, με τραγικές για την οικονομία και για το περιβάλλων συνέπειες. Η υπεροικοδόμηση της παράκτιας ζώνης της Ισπανίας προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντιστοίχως αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού. Συνολικά το 75% των ισπανικών ακτών έχει ήδη οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από μισό εκατομμύριο των κατοικιών αυτών παραμένουν κενές.

Μέχρι τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, η Εγνατία Οδός, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, παραλίες, κάμπινγκ, χιονοδρομικά κέντρα, λίμνες, στρατόπεδα, ακίνητα-κτίρια και αγροτική γη σε όλη τη χώρα.

Όλα αυτά γίνονταιχωρίς να ρωτηθούν οι τοπικέςκοινωνίες ,χωρίς γνωμοδοτήσεις από τα δημοτικά συμβούλια ,δίχως να υπολογιστούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τα όποια αναπτυξιακά σχέδια υπάρχουν.

Το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί την περιουσία μας, την περιουσία του Δήμου Θερμαϊκού. Στα 8 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου, οι μόνες αδόμητες εκτάσεις, τα Τσαΐρια, η περιοχή της Ε.Ρ.Τ. και το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας οικοδομούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και το κάμπινγκ της Επανομής,η περιοχή των ναυτοπροσκόπων και πολλά οικόπεδα εντος οικισμών κλπ.

Οι συνέπειες πολλές:

Ø  Ακυρώνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός του δήμου που πρόεκυψε μέσα από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια.
Ø  Δημιουργείται έλλειμμα στους δημόσιους χώρους (σχολεία, πάρκα, χώρους κοινωνικής φροντίδας κλπ)
Ø  Απαξιώνεται τρομακτικά η αξία και η χρηστικότητα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό στα τσαΐρια.
Ø  Παραπέμπεται στις καλένδες ένα πάγιοαίτημα για τη διάνοιξη του παραλιακούδρόμου .

Όλα αυτά γιατί; Για να κερδοσκοπήσουν αισχρά κάποιοι .Για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της χώρας .

Ο χάρτης της περιοχής μας αλλάζει. Οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες. Την Αγ. Τριάδα και την Επανομή που ξέραμε, δε θα τη ζήσουν τα παιδιά μας.Μόνο μέσα στο χώρο του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας θα χτιστούν 20.000 τετραγωνικά μέτρα με πολυτελείς κατοικίες και εμπορικά καταστήματα. Το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, θα αφανισθεί .Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι δημότες του Δ. Θερμαϊκού! Ελάχιστες θέσεις εργασίας θα προκύψουν και όσα μαγαζιά της περιοχής εξακολουθούν σήμερα να είναι ανοιχτά, θα κλείσουν λόγω μονοπωλιακών συνθηκών.

Πρέπει να τους εμποδίσουμε!
Να υπερασπιστούμε τον τόπο μας.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ στο χώρο του κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας, στις 5.00 μ.μ., να κατασκηνώσουμε, να κολυμπήσουμε, να διασκεδάσουμε ,να δείξουμε ότι υπάρχει ΚΑΙ άλλος δρόμος

Το κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας είναι δικό μας. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ


Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτός ο μοναδικός χώρος που  μπορει να χρησιμοποιηθεί για σημαντικές αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχής μας.

======

ΥΓ. Στην κύρια φωτο της ανάρτησης, που είναι παρμένη από την προθήκη του Στεκιού της Πρωτοβουλίας, μπορεί ο ήλιος να αλλοίωσε ελαφρώς τα χρώματα των αφισών, αλλά πάρα πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν στα συλλογικά διατυπωμένα ΟΧΙ, γιατί θεωρούν ότι αυτά είναι ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ.

Σχετικές αναρτήσεις:

Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Επιτρέψτε μας να είμαστε δύσπιστοι.

Τεράστια η κινηματική εκδήλωση του διήμερου ενάντια στο ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας (φώτο)






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.