Το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα δεν είναι σαν το προεδρικό, όπου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι ελεύθεροι να καταψηφίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης χωρίς καμία απολύτως συνέπεια για την κυβέρνηση. Στο κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα, η μη ψήφιση νομοσχεδίου από βουλευτές της κυβέρνησης σημαίνει στην ουσία άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και πτώση της τελευταίας. Εφόσον φυσικά η πλειοψηφία πέσει κάτω από τους 151 βουλευτές.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστερής Πλατφόρμας έχουμε το εξής οξύμωρο. Βουλευτές της κυβέρνησης
να καταψηφίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα ενώ είναι τόσοι πολλοί ώστε η πλειοψηφία να πέφτει κάτω από 151 έδρες, η κυβέρνηση να μην πέφτει. Και η κυβέρνηση δεν πέφτει για τρεις λόγους: 

α) Γιατί η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αποσύρει και επισήμως τη στήριξή της προς την κυβέρνηση ώστε να έχουμε (με βάση το Σύνταγμα) απώλεια δεδηλωμένης,

β) Γιατί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι βουλευτές του τον «φτύνουν» πολιτικά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να γαντζωθεί στην εξουσία και να περάσει τις εντολές των δανειστών και

γ) Γιατί υπάρχουν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) τα οποία ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν τις εντολές των δανειστών και έτσι (με βάση και πάλι το Σύνταγμα) οι εντολές των δανειστών γίνονται τυπικά νόμοι του πτωχευμένου ελληνικού κράτους.

Με τον τρόπο όμως που λειτουργεί η Αριστερή Πλατφόρμα, μη ρίχνοντας επίσημα την κυβέρνηση, στην ουσία την βοηθά στη νομοθέτηση των εντολών των δανειστών, την ίδια στιγμή που  ίδια παρουσιάζεται ως αντιμνημονιακή και κατηγορεί την κυβέρνηση. Πλανάται πλάνην οικτρά αν νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό πείθει κανέναν Έλληνα εμφανιζόμενη ως υποστηρικτής του μεγαλειώδους ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Κατανοούμε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ρίχνει το μπαλάκι στον κ. Τσίπρα για να τους διαγράψει ηρωϊκά. Όμως και ο τελευταίος τους αφήνει να ευτελιστούν πολιτικά, κάνοντας παράλληλα πολύ καλά τη δουλειά του, που είναι η εκτέλεση των εντολών των δανειστών.

Η Αριστερή Πλατφόρμα λοιπόν, θα πρέπει να δράσει άμεσα πριν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου με την άμεση πτώση της συνθηκολογημένης αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα. Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα γλιτώσει τη χώρα από το τρίτο μνημόνιο. Τουλάχιστον, ακόμα και σε περίπτωση κυβέρνηση συνεργασίας με την αντιπολίτευση, το μνημόνιο δεν θα είναι έργο αποκλειστικά της Αριστεράς και φυσικά της Αριστερής Πλατφόρμας. Αφετέρου, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε πρόωρα σε εκλογές, οπότε θα είναι ο ίδιος ο λαός εκείνος που θα αποφασίσει τι ακριβώς θέλει.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον η Αριστερή Πλατφόρμα συνεχίσει το ίδιο βιολί, καθίσταται απόλυτα συνυπεύθυνη για το τρίτο μνημόνιο και ακόμα χειρότερα, καθίσταται και ευτελισμένη πολιτικά, γιατί δεν έχει το σθένος να το αποτρέψει αλλά κρύβεται στην πολιτική ασφάλεια πίσω από το πολιτικό κόστος του κ. Τσίπρα και αυτό δεν θα της βγει σε καλό. Ο λαός θα της γυρίσει την πλάτη και δεν θα φταίει πάλι το εθνικό νόμισμα, αλλά τα πολιτικά τερτίπια αυτών που κτίζουν πολιτικές καριέρες στο όνομά του.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.