Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
Κοιτάξτε εκεί στη ΝΔ, αν θέλετε να βγείτε από το τέλμα, αναδείξτε ηγέτη σας τον Νίκο Χατζηνικολάου. Γιατί; Επειδή είναι αυτός ο οποίος, από τους προβεβλημένους του συντηρητικού χώρου, αντιλαμβάνεται καλύτερα τη νέα «κοινωνική οικονομία της αγοράς» μέσω της οποίας θεμελιώνεται το νέο πρότυπο της Χριστιανοδημοκρατίας στην Ευρώπη.
Έχει και άλλα θετικά στοιχεία για αρχηγός της ΝΔ, αλλά αυτά είναι μάλλον δευτερεύοντα κατά τη γνώμη μου. Το σημαντικότερο είναι πως γνωρίζει να ελίσσεται στο διαπλεκόμενο σχήμα της κεντροδεξιάς, να εξισορροπεί συμφέροντα, ενώ διαθέτει τσαγανό και «άντερο» στις κρίσεις. Περνώντας τα χρόνια, μάλιστα, πέτυχε να διαμορφώσει ένα σταθερό κοσμοαντιληπτικό σχήμα προσέγγισης της πραγματικότητας, περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο νεοφιλελεύθερο από τους κεντροαριστερούς της Ελλάδας και από τους ακραιφνείς φιλελευθέρους της ΝΔ, χωρίς να πέσει στην παγίδα των αντιδραστικών-δεξιών.   
 Ο Ν. Χατζηνικολάου, με άλλα λόγια, μοιάζει να διακατέχεται από τις αντιλήψεις, αξίες και στάσεις που επιχειρεί να ενσωματώσει εδώ και χρόνια η κ. Μέρκελ στο CDU. Όλα αυτά έχουν ήδη αποκτήσει ικανοποιητική θεωρητική βάση στο πλαίσιο των εργασιών της γερμανικής «Επιτροπής της Νέας Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς», η οποία συστήθηκε για να μελετήσει σε βάθος τις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες παγκοσμίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και την διαμόρφωση του πλαισίου, εντός του οποίου θα συγκεραστούν η κοινωνική αλληλεγγύη, η μεσαία τάξη αλλά και η απορρύθμιση, η συμμόρφωση προς τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, χωρίς να καταλυθεί η κοινωνική πολιτική, η οποία σφράγισε τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις αυτής της Επιτροπής, έρχονται να οργανώσουν για πρώτη φορά συνεκτικά τον συντηρητικό χώρο στην ΕΕ και αποτελούν την καλύτερη ίσως θεωρητική κατασκευή μετά τον πόλεμο σε ο, τι αφορά στην «κοινωνική οικονομία της αγοράς» - πολύ καλύτερη από αυτή των ιταλών φασιστών μέχρι το 1938, όταν πλέον διολίσθησαν στον ρατσισμό και τον ναζισμό, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν το μοναδικό σε αρτιότητα (δεξιό) κατασκεύασμα που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις κοινωνικού χαρακτήρα στο σοσιαλιστικό αίτημα της εποχής. Η επιχείρηση αυτή βαθύτερης διείσδυσης του CDU στην κοινωνία και προστασίας των αδυνάτων αποτελεί συνέχεια εκείνης που οραματίστηκε και σε κάποιο βαθμό πέτυχε ο Λούντβιγκ Ερχαρτ -  ο δεύτερος, μετά τον Αντενάουερ μεταπολεμικός καγκελάριος της Γερμανίας – και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό και την ελευθέρια οικονομία της «Γουόλ Στριτ» και των χρηματιστών.
Πιστεύω, λοιπόν, πώς ίσως ο Ν. Χατζηνικολάου είναι η λύση για την μετατροπή της ΝΔ σε «Νέα Ελληνική Χριστιανοδημοκρατία» στο πρότυπο της μεταμόρφωσης του CDU υπό την Μέρκελ, η οποία πιέζει πλέον σαφώς  για διαρθρωτικές αλλαγές, για κατάλυση της γραφειοκρατίας, για απορρύθμιση, για την κατάκτηση περίοπτης θέσης στη διεθνή σκηνή εκ μέρους της γερμανικής οικονομίας ασφαλώς, ακολουθώντας μια νέα στρατηγική η οποία εντάσσει τη «νέα κοινωνική οικονομία της αγοράς» στο πλαίσιο μίας επίσης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, η οποία βασίζεται στην κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.  
Θα θεωρήσω φυσιολογικό αν ο επιπόλαιος αναγνώστης αυτών των γραμμών ταραχθεί και αναφωνήσει: Τρελάθηκες; Αυτό μας έλειπε τώρα, η ΝΔ που πέρασε από τα «Ζάππεια» στην ένθερμη υποστήριξη των μνημονιακών πολιτικών της Τρόικας, οι οποίες ασφαλώς φέρουν τη σφραγίδα της κ. Μέρκελ και αποκρυσταλλώνουν φυσικά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ηγεμονικές επιδιώξεις της γερμανικής ελίτ, να καταλήξει στην ενσωμάτωση του ιδεολογικού και διακυβερνητικού μοντέλου της κ. Μέρκελ! Τρελάθηκες, που βλέπεις τους νεοδημοκράτες να αναδιοργανώνονται υπό την ηγεσία του Χατζηνικολάου ως «μερκελιστές»!
Απλώς, σκέψου την πιθανότητα να μην έχω «τρελαθεί» και πως μία τέτοια προοπτική αντί να υποστηρίζει την καταστροφική για την ελληνική κοινωνία και αγορά πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και χαοτικής απορύθμισης, που θεμελιώνεται σαφώς θεσμικά δια της εφαρμογής του Τρίτου Μνημονίου στην πράξη, να μπορούσε να δομήσει στον χώρο της λεγόμενης κεντροδεξιάς παράταξης μία εθνική βάση για αντίσταση στην Τρόικα, η οποία (βάση) θα μπορούσε να ενισχύσει πολιτικά τον αγώνα για χειραφέτηση του ελληνικού λαού. Τον αγώνα, δηλαδή, των αριστερών στον οποίο για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικά ελατήρια, συνδράμουν ακροδεξιοί λαϊκιστές και εθνικοσοσιαλιστές, τους οποίους με έναν άκρως υποκριτικό τρόπο καμωνόμαστε πως αγνοούμε. 
Η στάση και συμπεριφορά της κ. Μέρκελ και των ευρωπαίων χριστιανοδημοκρατών στρέφεται ασφαλώς και ευθέως εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού εθνικού συμφέροντος. Αν, ωστόσο, η κεντροδεξιά παράταξη ενσωμάτωνε την σύγχρονη, πραγματική πολιτική διάσταση του CDU, θα μπορούσε με την ίδια την αφήγηση της κ. Μέρκελ σε ο, τι αφορά στην γερμανική κοινωνία και οικονομία, να καταφερθεί με έναν οργανωμένο τρόπο εναντίον των πρακτικών του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού με τον οποίο πολιτεύεται η Τρόικα στην Ελλάδα.
Αυτό θα μπορούσε πράγματι να πράξει αποτελεσματικά ο Χατζηνικολάου. Μιλώντας με την πολιτική αφήγηση της Μέρκελ, με την γλώσσα της νέας χριστιανοδημοκρατίας στην Ευρώπη, η οποία διαμορφώνεται στη βάση του νέου κοινωνικού και οικονομικού προστατευτισμού που αρθρώνει το CDU, να ενισχύσει τον αγώνα για την σύνταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα στην θέση της αντιοικονομικής, αντικοινωνικής και αντιδημοκρατικής εφαρμογής των μνημονίων. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης αυτού του Σχεδίου θα μπορούσε με όρους πλουραλιστικού αγωνισμού να αντιπαρατεθεί η σύγχρονη αριστερά της Ελλάδας που πιστεύει στην ριζοσπαστικοποίηση των δημοκρατικών θεσμών, με μία σύγχρονη κοινωνική δεξιά. Κατά την αντιπαράθεση αυτή ηττημένος θα έβγαινε ο νεοφιλελευθερισμός και η καταστροφική για την σημερινή πολιτικοοικονομική οντότητα της Ελλάδας, σύγκλιση στο πολιτικό κέντρο.

Ο Χατζηνικολάου έχει τα εχέγγυα και μάλλον τα φόντα για να «κτίσει» από την αρχή την κοινωνική δεξιά, που είναι η μόνη ουσιαστικά προοπτική για την αναδιοργάνωση της ΝΔ, λίγο πριν αυτή εξαϋλωθεί σαν το «όλον-ΠΑΣΟΚ» και λίγο πριν ο ακροδεξιός λαϊκισμός κυριαρχήσει στον χώρο της.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.