Νύχτα τρόμου έζησε το Παρίσι, καθώς μετά από πολλαπλές, συντονισμένες και σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε χώρους ψυχαγωγίας και στο Stade de France υπάρχουν τουλάχιστον 153 νεκροί.

Η Γαλλική πρωτεύουσα κηρύχθηκε σεκατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεισαν τα σύνορα της Γαλλίας και κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού.

Το εφιαλτικό τρομοκρατικό κρεσέντο εκτιμάται ότι οργανώθηκε είτε από το Ισλαμικό Κράτοςείτε από φίλα προσκείμενους στουςτζιχαντιστές.

Σύσσωμος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει τις αποτρόπαιες αιματηρές επιθέσεις.

Ομηρία και τραγωδία

Τραγική κατάληξη είχε η κατάσταση ομηρίας από τρεις ενόπλους στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία αμερικανικού ροκ συγκροτήματος.

Στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Παρισιού) έληξε η κατάσταση ομηρίας, μετά από αστυνομική επέμβαση. Νωρίτερα ακούστηκαν πέντε εκρήξεις και πυρά από αυτόματα όπλα.

Οι δράστες πυροδότησαν εκρηκτικά εντός του θεάτρου. Η Γαλλική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι εντός του Θεάτρου υπήρχαν 120 νεκροί από τους περίπου 1.500 θεατές της συναυλίας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες θεατών που κατάφεραν να βγουν σώοι πριν από την έφοδο, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βόμβες, εκρηκτικά και αυτόματα όπλα, φωνάζοντας "είναι για τη Συρία" και "Αλλάχου Άκμπαρ".



"Μαζί με τη μητέρα μου καταφέραμε να διαφύγουμε από το Μπατακλάν (...) αποφύγαμε τα πυρά, υπήρχε κόσμος πεσμένος κάτω παντού", αφηγήθηκε νεαρός και πρόσθεσε: "Ήρθαν οι τύποι, άρχισαν να ρίχνουν στο επίπεδο της εισόδου. Πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος κραυγάζοντας Αλλάχου Άκμπαρ με τουφέκια".

"Τους άκουσα να ξαναγεμίζουν, η μουσική είχε σταματήσει, όλος ο κόσμος είχε πέσει κάτω, συνέχισαν να πυροβολούν στον κόσμο... ήταν κόλαση", τόνισε, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του. (Αναλυτικά το ρεπορτάζ)


Πρόκειται για τρία διαφορετικά χτυπήματα. Προς το παρόν υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες νεκροί.


Μακελειό στο 10ο διαμέρισμα

Το τρομοκρατικό μπαράζ ξεκίνησε με επεισόδιο στο 10ο διαμέρισμα, όπου ένοπλος με καλάσνικοφ άνοιξε πυρ σε εστιατόριο, αλλά και στο δρόμο.

Στην οδό Charonne έπεσαν νεκροί 19 άνθρωποι, 13 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 10 είναι τραυματίες.

Στην οδό Bichat πέθαναν 14 άνθρωποι, 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν και 10 τραυματίες.

Στη λεωφόρο Δημοκρατίας υπάρχουν 4 νεκροί, 11 σε κρίσιμη κατάσταση και 10 τραυματίες.

Στην οδό Beaumarchais υπάρχουν 3 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση και 4 τραυματίες.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε πυρά αυτομάτων, καθώς βάδιζε κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας. Όταν έφθασε μπροστά σε ένα εστιατόριο, είδε σορούς στον δρόμο.

Η έκρηξη στο Stade de France

Ακολούθησαν δύο εκρήξεις έξω από το Stade de France, όπου ήταν σε εξέλιξη ο φιλικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι υπάρχουν δύο ή τρία διαμελισμένα πτώματα στο στάδιο, ενώ γίνεται λόγος για επιθέσεις καμικάζι αυτοκτονίας.

Ο τελικός απολογισμός είναι: 4 νεκροί, 11 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση και 39 τραυματίες.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές στο Παρίσι, υπήρξε ένας δράστης σε αυτή την επίθεση, ο οποίος είναινεκρός. (Video: Η στιγμή της έκρηξης)


Απευθείας εικόνα από το Παρίσι 


Ο Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμα του, κήρυξε το Παρίσι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε ότι κλείνουν τα σύνορα της Γαλλίας και γνωστοποίησε ότι κινητοποιείται ο στρατός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος παρακολουθούσε το φιλικό στο Stade de France, απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Στη συνέχεια προήδρευσε σε συνεδρίαση κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ συγκάλεσε και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την κινητοποίηση 1.500 στρατιωτικών επιπλέον μετά τις επιθέσεις.

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη από τα σπίτια τους.

Συνέστησε επίσης σε καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.

Η δημαρχία του Παρισιού κάλεσε επίσης τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους.

Τα σημεία των επιθέσεων



Οι συντονισμένες ενόπλων και οι εκρήξεις βομβών καταγράφηκαν ενώ η χώρα- ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ- βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα διότι εντός του μήνα θα διεξαχθεί η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι.

Πηγές σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι πίσω από το μακελειό βρίσκονται ισλαμιστές εξτρεμιστές.



Πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου
http://admin.nooz.gr/Uploads/newspapersparis14115.jpg




Αντιδράσεις

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις μοιάζουν να ήτανσυντονισμένες. "Αυτή μοιάζει σαφώς να είναι μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων", ανέφερε πρόσωπο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση περί απειλής για επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσια δήλωση του τόνισε ότι πρόκειται για "εξωφρενική πράξη τρομοκράτησης αθώων πολιτών, αφορά όχι μόνο στους κατοίκους του Παρισιού, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα". "Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές, για να φέρουμε όσους ευθύνονται για το περιστατικό στη Δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

"Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι", δήλωσε ηΚαγκελάριος Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες "με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων", με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι.


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα. "Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι απόψε. Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", τόνισε.

Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στη Γαλλία.

"Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης", έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Facebook.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γαλλίας την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

"Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει σοκ και βαθιά θλίψη μετά τη σειρά των επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων", ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση στη Μαδρίτη.



Βίντεο από τις επιθέσεις


Καρέ- καρέ
Soldiers on streets

An injured man is evacuated from the Bataclan concert hall

http://admin.nooz.gr/Uploads/liveparis1311152.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/pari%201311.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/pa%2031311.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/pa%204%201311.jpg

Το πρωτοσέλιδο της Liberation

http://admin.nooz.gr/Uploads/liberation13115.jpg

πηγή

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.