Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως τα χρόνια της κρίσης, η έννοια της ποιότητας ζωής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη οικονομικής ασφάλειας, η απότομη μείωση του εισοδήματος και ηανεργία, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και επιφέρουν σημαντική αύξηση του αριθμού των ψυχικώνδιαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού, οι διαταραχές ύπνου, οι σωματοποιημένες ασθένειες (π.χ. πονοκέφαλοι, έλκος), η καταθλιπτική διαταραχή και τελικά οι σκέψεις ή οι απόπειρες αυτοκτονίας. Επίσης παρατηρούμε αυξημένα προβλήματα εθισμού και εξάρτησης σε τοξικές ουσίες, αυξημένη κατανάλωσης καπνού καιαλκοόλ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε παρατεταμένο άγχος, υπάρχουν σημαντικότατες επιδράσεις στην ψυχική του διάθεση και κατ’ επέκταση στον οργανισμό του. Αυτό το παρατεταμένο και οξύ άγχος, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, σιγά-σιγά οδηγεί σε απόσυρση από την πάλη για επιβίωση, σε μειωμένο κίνητρο επίλυσης των προβλημάτων μας και τελικά σε παθητικότητα από μέρους μας και ανικανότητα οποιασδήποτε αντίδρασης. Αυτές οι υποτονικές αντιδράσεις μπλοκάρουν την αντίσταση και την αντίδραση μας ενάντια της κρίσης. Επομένως, ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχική μας υγεία είναι το αίσθημα ασφάλειας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αυτή η αίσθηση ασφάλειας χάνεται.

Την εκπομπή "Αντιθέσεις" με τον Γιώργο Σαχίνη, απασχόλησε το θέμα, που φιλοξένησε τον καθηγητή Ψυχιατρικής και διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Αλέξανδρο Βγόντζα, ο οποίος ήταν επικεφαλής σε έρευνα, που αφορά την ψυχική υγεία σε περίοδο κρίσης.

Συνέντευξη με τον καθηγητή Ψυχιατρικής και Διευθυντή της Ψυχιατριακής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Αλέξανδρο Βγόντζα

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.