Οι κουδουνοφόροι είναι τραγόμορφοι καρναβαλιστές, που συνδυάζουν την Διονυσιακή λατρεία και Βακχεία με εμβόλιμα Χριστιανικά στοιχεία με δρώμενα τελετουργικά με «δέος» και ρίζες προχριστιανικές. Μια παράσταση και δρώμενο με έντονο λαογραφικό φολκλόρ.

Οι κουδουνοφόροι έχουν αναφορά στο καρναβάλι του Σοχού και εκεί με τις τραγόμορφες μεταμφιέσεις τους δίνουν τόνο και αναδεικνύουν το ερωτικό στοιχείο. Τα παλαιότερα κυρίως χρόνια οι νέοι ντύνονταν έτσι, γιατί με αυτό τον τρόπο έβρισκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της.


Συνοδευτικό των εκδηλώσεων με τους κουδουνάδες είναι ο παραδοσιακός γάμος που αναβιώνει σε μια παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς στο Σοχό. . Οι ζουρνάδες και τα νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα ζαλίζοντας μικρούς και μεγάλους. Τις περισσότερες φορές γίνεται διακωμώδηση της νύφης και, ενώ διαλαλούν τα προσόντα και τις χάρες της, εμφανίζεται μια κουτσή, άσχημη, κοντή, χοντρή κοπέλα για να τονιστεί η παρωδία της αναβίωσης του εθίμου.

Αυτό το πανάρχαιο έθιμο μας έφεραν κουδουνάδες σήμερα, για τρίτη συνεχή χρονιά, στη Θεσσαλονίκη.


25 ομάδες κουδουνάδων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη συμμετέχουν στην 3η Ευρωπαϊκή Πομπή Κωδωνοφόρων με τίτλο «Οι δρόμοι του Κουδουνιού», που ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 και θα συνεχιστεί έως το απόγευμα. την Ελλάδα και την Ευρώπη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Συνάντησης Κωδωνοφόρων «Οι δρόμοι του Κουδουνιού».


Ήδη οι ομάδες ξεκίνησαν από το Λευκό Πύργο και μέσω της Παραλιακής Οδού θα φτάσουν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου παρουσιάζουν το έθιμό τους με χορούς και μουσικές.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.