Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) που εκδίδει η αμερικανική Ακαδημία Επιστημών εξετάζει τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά τους τελευταίους αιώνες.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ο άνθρωπος ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για τηνταχύτατη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την επακόλουθη άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Μάλιστα, ο ρυθμός της ανόδου της στάθμης των ωκεανών είναι ο ταχύτερος εδώ και σχεδόν 3.000 χρόνια υποστηρίζουν οι επιστήμονες που μελέτησαν γεωλογικά δεδομένα.

Από τον 19ο αιώνα και μετά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου. Προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά90 εκατοστά τα επόμενα 100 με 200 χρόνια. Ο Στέφαν Ράμστορφ, μέλος της συγγραφικής ομάδας, επισημαίνει ότι δεν τίθεται αμφισβήτηση για το μέγεθος της ανόδου, αλλά για τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε αυτή να συμβεί.

«Μπορούμε να πούμε ότι με πιθανότητα 95 τοις εκατό, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά τον 20ό αιώνα ήταν ταχύτερη σε σύγκριση με τους 27 αιώνες που προηγήθηκαν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της μελέτης, Μπομπ Κοπ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου 14 εκατοστά την περίοδο 1900-2000, με ρυθμό 1,4 χιλιοστό ανά έτος.

Ο σημερινός ρυθμός, σύμφωνα με τη NASA, είναι 3,4 χιλιοστά ανά έτος, γεγονός που δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης εξακολουθεί να επιταχύνεται.

Τα σενάρια για το μέλλον

Η μελέτη αποδίδει το ρυθμό ανόδου του 20ου αιώνα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και σε άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χωρίς την ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα της Βιομηχανικής Εποχής, η στάθμη των ωκεανών θα κυμαινόταν μεταξύ πτώσης τριών εκατοστών και αύξησης επτά εκατοστών.

Η μελέτη προβλέπει ότι σύμφωνα με ένα σενάριο «χαμηλών εκπομπών ρύπων» για τον 21ό αιώνα, η στάθμη θα ανέβει από 24 ως 61 εκατοστά.

Αντίθετα, στο «εφιαλτικό» σενάριο «υψηλών εκπομπών» -αυτό το οποίο οι παγκόσμιες κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν με την πρόσφατη κλιματική συμφωνία του Παρισιού- η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 52 με 131 εκατοστά.

Οι κύριοι παράγοντες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά τον 20ο αιώνα ήταν τολιώσιμο των ορεινών παγετώνων σε όλο τον κόσμο και η φυσική διαστολή του νερούτων ωκεανών, λόγω της αυξημένης θερμότητας.

Ωστόσο, κατά τον 21ο αιώνα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σημαντικότερη αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα είναι το λιώσιμο των αχανών παγοκαλυμμάτων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

econews
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:




  1. From: ΤΖΙΝΙΣ [mailto:tzinis@otenet.gr]
    Sent: Monday, January 26, 2009 11:46 AM
    To: ΤΖΙΝΙΣ
    Subject: Με το λιώσιμο των παγόβουνων η στάθμη τις θάλασσας ΔΕΝ θα ανέβει!


    Με το λιώσιμο των παγόβουνων (Προσοχή μιλάω για τα επιπλέοντα παγόβουνα) η στάθμη τις θάλασσας ΔΕΝ θα ανέβει!
    ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

    Κατά την υπάρχουσα θεωρία: " Με το λιώσιμο των παγόβουνων η στάθμη την θάλασσας θα ανέβει κατά 7-90 μέτρα και μεγάλες παραθαλάσσιες πόλης θα σκεπαστούν από τα νερά. Λονδίνο Νέα Υόρκη κλπ. κλπ."

    Αυτό είναι μεγάλο ΛΑΘΟΣ διότι: (Προσοχή μιλάμε για επιπλέοντα παγόβουνα). Ο πάγος που εξέχει από το νερό είναι ΑΚΡΙΒΟΣ το εκτόπισμα τις διαφοράς του νερού (που έγινε πάγος) λόγο τις ιδιοτροπίας να καταλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο όταν παγώνει. Επομένως καμιά αλλαγή τις στάθμης των θαλασσών δεν πρόκειται να γίνει, ούτε χιλιοστό. ΕΚΤΟΣ των πάγων που βρίσκονται επάνω σε ηπείρους.

    Δηλαδή πρέπει να ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ από τους υπολογισμούς τα επιπλέοντα παγόβουνα από αυτά που βρίσκονται στους ηπείρους.

    ΠΕΙΡΑΜΑ. 1) Για τους άπιστους Θωμάδες και για φυσικούς τις «αρπαχτείς»: Πάρτε ένα μεγάλο ποτήρι βάλτε μέσα νερό και κομμάτια πάγου τραβήξτε μια ψιλή γραμμή εκεί που είναι η στάθμη του νερού, και κοιτάξτε μετά όταν λιώσει ο πάγος αν ΑΝΕΒΗΚΕ Η ΣΤΑΘΜΗ. Για να πεισθείτε.

    2) Κάνε το πείραμα και μέτρα και το νερό προτού βάλεις τον πάγο, για να δεις πως ανεβαίνει η στάθμη του όταν ρίξεις τον πάγο, και ενώ εξέχουν τα κομμάτια πάγου από το νερό, όταν λιώσουν η στάθμη ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ καθόλου!!

    3) Ζυγίστε ένα κομμάτι πάγο, και ξανά όταν λιώσει έχει το ίδιο βάρος..... τότε γιατί επιπλέει, μήπως είναι ελαφρότερο όταν είναι πάγος;;;; όχι απλός έχει μεγαλύτερο όγκο. (Τα παγόβουνα που είναι μέσε στο νερό έχουν ήδη ανεβάσει την στάθμη των ωκεανών από χιλιετίες).

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ: Γιατί το νερό ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ όταν γίνεται πάγος; (Με επιφύλαξη) Ενώ ελαττώνεται η ταχύτητα περιστροφής των ηλεκτρονίων στις τροχιές τους και θα έπρεπε να ελαττώνεται και ο ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ λόγου υποβιβασμού τις θερμότητας του, αυτό κρυσταλλωμένο αυξάνεται τον ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ. Αυτό γίνεται από το κρυσταλλικό του πλέγμα, δηλαδή είναι θέμα ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ (κατατάξεως) των κρυσταλλικών ΜΟΡΙΩΝ.

    Περισσότερα έξω από το κατεστημένο στο: http://users.otenet.gr/~tzinis/B-3-FYSIKH-gr.htm =(300ΜΒ) / (Βλέπε θερμότητα). Βιβλίο Ελληνικής φυσικής: ΣΥΜΠΑΝ = ΧΩΡΟΣ * ΥΛΗ * ΚΙΝΗΣΗ. Τα λάθει τις σύγχρονης φυσικής. Σε ηλεκτρονική μορφή, δωρεάν. Δεύτερη έκδοση 2001 βελτιωμένη. (Πρώτη έκδοση1980)tzinis@otenet.gr http://users.otenet.gr/~tzinis

    Το σλόγκαν μου: Αλήθεια είναι κάθε τι που ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ως ψέμα, είτε μας ΣΥΜΦΕΡΕΙ είτε όχι, να χτυπιόμαστε κάτω σαν χταπόδι, αν "τολμάτε" διαψεύστε το. (Πρώτος εγώ προσπαθώ να τα διαψεύσω τον εαυτόν μου και μετά τα γράφω).

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ αναγνωστών από Emeil.

    = Μέγα λάθος! Δεν πρόκειται για επιπλέοντα παγόβουνα(από την επιφάνεια του νερού και πάνω). Αντιθέτως φτάνουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνειά της. Να είσαι λοιπόν βέβαιος φίλε Τζίνι ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει πέσει σε ένα τόσο τεράστιο σφάλμα περιμένοντας να τη διορθώσεις.... Angelos…… -Και όμως ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ……. Από την στιγμή που εντοπίζω τους λόγους για τους οποίους γίνεται θα έπρεπε να ήσασταν πιο προσεκτικός. Βιάστηκες να απαντήσεις, διότι τα παγόβουνα που είναι μέσε στο νερό έχουν ήδη "ανεβάσει" την στάθμη των ωκεανών από χιλιετίες. Μη βασίζεσαι στα κατεστημένα του παρελθόντος, που να διαβάσεις και το βιβλίο φυσικής μου, που το έχω σε ηλεκτρονική μορφή κατεβάστε το. Εκεί να δεις λάθη με το «κιλό». http://users.otenet.gr/~tzinis/B3-FYSIKH-gr.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.