Τις αποφάσεις που έλαβαν στη "Διάσκεψη της Βιέννης" ξεκινούν να υλοποιούν η Αυστρίακαι οι χώρες του "βαλκανικού διαδρόμου", οξύνοντας το πρόβλημα που γιγαντώνεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 25.000 πρόσφυγες, οι οποίοι με κάθε μέσο επιδιώκουν να φτάσουν στα σύνορα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων από την Ειδομένη σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε στην ανακοίνωση της.

"Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

"Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα", σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Χαμός σε Αθήνα- Πειραιά

Δεκάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με την αστυνομία, έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας Ελληνικού και περπάτησαν στην άκρη της παραλιακής λεωφόρου με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Στο λιμάνι, όπου εδώ και μέρες βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες, επιδιώκουν με κάθε μέσο να φτάσουν στην Ειδομένη.

Η κατάσταση είναι τραγική σε όλη τη χώρα. Πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, έχουν στήσει καταυλισμούς σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό.

Συναγερμός στην Αθήνα

Έκτακτη συνάντηση για το θέμα είχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευσθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή.


Έμφραγμα στην Ειδομένη

Μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνηΕλλάδας- ΠΓΔΜ που παραμένει κλειστή από το πρωί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται πάνω από 3.000 άτομακαι άλλα 1.300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Στο μεταξύ, χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν μπλοκαριστεί στις εθνικές οδούς, βρίσκονται στο δρόμο για τα σύνορα με τα πόδια. Γυναίκες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, συνθέτουν μια εικόνα θλίψης και ντροπής.


Αιγαίο: Σε εξέλιξη η νατοϊκή επιχείρηση

Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.