Έναυσμα δόθηκε από το άρθρο του Δημήτρη Παπανικολόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Αυγή αρχικά και στο Left.gr μετά και επιχειρούσε να πλήξει την κινητοποίηση των αγροτών, θεωρώντας τους συλλήβδην φοροφυγάδες και ευνοούμενους των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η απάντηση που παρατίθεται στη δεξιά στήλη αναρτήθηκε από νέο αγρότη, και με επίσημα στοιχεία αντικρούει την επιχείρηση συκοφάντησης του αγροτικού κόσμου συνολικά.

Παρακολουθείστε τα στοιχεία και τα επιχειρήματα και των δύο:


Ας πούμε λοιπόν αλήθειες από μηδενική βάση (Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Left.gr)

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ
(Νέος αγρότης: Christof Ulyanov)
Με κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα δεν ζεις οικογένεια. Αν τη ζεις, σημαίνει ότι απλώς φοροδιαφεύγεις. Δουλεύω μια περιουσία 40 στρεμμάτων (ο εθνικός μέσος όρος) με παραδοσιακές καλλιέργειες και όλη μου τη ζωή συναναστρέφομαι αγρότες.
Όλοι (αγρότες και μη αγρότες!) παίρνουν επιδοτήσεις (ανάλογα φυσικά με τα στρέμματα που έχουν) και δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται οι αγροτοσυνδικαλιστές ότι μόνο οι πλούσιοι επωφελούνται. Οι αγρότες ποτέ δεν αποκήρυξαν τα αφορολόγητα λεφτά της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που κατηγορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συνεχίζουν λοιπόν να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να παίρνει τέτοιες ενισχύσεις.
Οι αγρότες ισχυρίζονται τακτικά ότι δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Αυτό είναι υπερβολή σαν αυτές που συχνά επαναλαμβάνει ένα στρώμα ανθρώπων που δεν έχει συνηθίσει να μιλά με στοιχεία, αλλά ούτε και να κρατά στοιχεία. Εγώ, που κρατάω, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα έξοδά μου αντιστοιχούν κάθε χρόνο στο 20% των εισοδημάτων μου. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους. Συμπεριλαμβάνω φυσικά και τις επιδοτήσεις, που δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται από το εισόδημα.
Οι αγρότες ζητούν επίσης ευνοϊκή μεταχείριση, γιατί συχνά καταστρέφεται μέρος της σοδειάς τους από την κακοκαιρία. Αυτό είναι δίκαιο. Δεν φτάνουν όμως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι επιδοτήσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή; Ποια άλλη επαγγελματική ομάδα απολαμβάνει τέτοιας προστασίας όταν πέφτει ο τζίρος της; Για να μην αναφερθούμε στην πάγια συνήθεια να "φουσκώνουν" το ποσοστό ζημιάς τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ή ελλείψει ελέγχων του ΕΛΓΑ.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο επέμεναν οι κινητοποιούμενοι αγρότες είναι το αφορολόγητο, που το ανέβαζαν μάλιστα στα 30.000 ευρώ! Τη στιγμή δηλαδή που όλες οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες με τέτοια εισοδήματα πληρώνουν αρκετά, αυτοί δεν θέλουν να πληρώνουν τίποτα! Το χειρότερο όμως είναι ότι έτσι ομολογούν ότι στις φορολογικές τους δηλώσεις λένε ψέματα. Πώς είναι δυνατόν να ζητούν 30.000 ευρώ αφορολόγητο όταν κατά 88% δηλώνουν κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα; Η απάντηση είναι προφανής: δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Εννοείται ότι ένας κλάδος που δεν διατηρούσε μέχρι χθες βιβλία εσόδων - εξόδων και πουλούσε προϊόντα χωρίς τιμολόγιο ήταν πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή. Άλλωστε, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους ζητά να εξηγήσουν πώς γίνεται η ελληνική αγροτική παραγωγή να αποτιμάται στα 10 δισ. και χαρτιά να υπάρχουν μόνο για τα 5 δισ., απλώς δεν απαντούν.
Οι αγρότες επίσης δεν θέλουν να πληρώνουν εισφορές (το 91% των συντάξεων του ΟΓΑ καλύπτεται από το κράτος). Κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές το είπαν ευθέως στον Κατρούγκαλο: Δεν θέλουμε να αυξηθούν οι εισφορές και ας παίρνουμε αυτή την υποτυπώδη σύνταξη. Φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Οι αγρότες δεν θα αποσυρθούν από τα κτήματά τους στα 67, ώστε να τους μένει μόνο η σύνταξή τους. Το πρόβλημα λοιπόν (για τους νεότερους) είναι ακριβώς το αντίθετο: όχι ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να δουλεύουν μέχρι τα 67, αλλά ότι θέλουν να διοικούν την περιουσία τους μέχρι τον θάνατό τους.
Αντί λοιπόν να συνεταιριστούν, προκειμένου να αποκτήσουν εξαγωγική και μεταποιητική δυνατότητα, καλώντας την Πολιτεία να τους βοηθήσει σε αυτή την επιθετική στρατηγική τους, την καλούν να τους πληρώνει τις εισφορές και τις αποζημιώσεις και να μην ανακατεύεται στις δουλειές τους μέσω της φορολογίας.
Οι αγρότες, τέλος, καλό θα ήταν να επιχειρήσουν μαζικά να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, παρά να ζητούν συνεχώς από το κράτος να τους προστατεύσει από τους μεσάζοντες (που κατά τα άλλα τους έχουν ανάγκη). Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κλέβει τον κόπο των αγροτών, όχι η κυβέρνηση. Και αυτός δεν αντιμετωπίζεται από μικροααστούς και κυβερνήσεις, αλλά από συνεταιρισμένους παραγωγούς.
Επειδή πολλοί τελευταία μιλούν με νούμερα και τα έχουν εύκολα τα χιλιάρικα, λόγου χάρη: (http://left.gr/news/poyme-loipon-alitheies-apo-mideniki-vasi). 

Θα τολμήσω κι εγώ λοιπόν κάποια νούμερα... 

Από τους αγρότες της Καβάλας που αριθμούνταν στους 5928 το 2014:
Το 13,71% δεν είχε δικαίωμα επιδότησης καλλιέργειας.
Το 8,50% είχε επιδότηση 0,1 - 30 € / στρέμα.
Το 35,17% είχε επιδότηση 30 - 50 € / στρέμα.
Το 31,82% των αγροτών, είχε επιδότηση 50 - 100 € / στρέμα.
Το 10,80% των αγροτών είχε επιδοτήσεις που ξεπερνούσαν τα 100 € / στρέμα.

Δηλαδή αθροιστικά:
Το 57,39% είχε επιδότηση 0 - 50 € / στρέμα.
Το 89% των αγροτών, είχε επιδότηση 0 - 100 € / στρέμα.
Μόνο το 10,8% των αγροτών είχε επιδοτήσεις που ξεπερνούσαν τα 100 € / στρέμα.

Σχεδόν το 60% των αγροτών δηλαδή, είχε επιδοτήσεις χαμηλότερες από 50€ / στρέμα.

Αν πχ ένας αγρότης που ανήκει σε αυτό το 60% καλλιεργεί 70 στρέματα σιτάρι και παίρνει επιδότηση 45€ / στρέμα, θα έχει συνολικό εισόδημα από την επιδότηση 70*45=3.150€ το χρόνο. 

Αν είναι τυχερός και βγάλει 300 κιλά / στρέμα, και είναι ακόμα πιο τυχερός και το πουλήσει 27 λεπτά / κιλό, τότε θα πάρει 300*70*0,27=5.670€ από τη σοδειά του.

3150+5670=8.820
.
Αν τα θερίσει (κοψοχρονιά) με 10€ / στρέμα, θα έχει έξοδα 70*10=700€
.
8.820 - 700 = 8.120€
.
Δεν θα υπολογίσω τα έξοδα σε πετρέλαια, σπορικά, φάρμακα κλπ.
.
Θα πω μόνο πως όταν ο κύριος Παπανικολόπουλος αναγνωρίζει πως ο εθνικός μέσος όρος είναι τα 40 στρέματα, κι ο αγρότης μας με 70 στρέματα (χωρίς πάντα να υπολογίσω πετρέλαια, σπορικά, φάρμακα και λοιπά έξοδα) και μία καλή σοδιά, μαζί με τις επιδοτήσεις έβγαλε 8.120€ !

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί του φαίνεται λίγο το πεντοχίλιαρο...
.
Θα του το υπολογίσω και σε ρεβύθια άν το θέλει... Δεν είναι όλα οινοποιήσιμα αμπέλια αγαπητέ για να έχουν τα έσοδα που φαντάζεστε, δεν το επιτρέπει η Κ.Α.Π.! Το θυμάστε αυτό; Ούτε είχαν όλοι οι αγρότες άπειρα δικαιώματα για βαμβακοκαλλιέργειες...

*Τα στοιχεία για τους αγρότες της Καβάλας πάρθηκαν από την ΕΑΣ Καβάλας: http://www.easkavalas.gr/.../2015-01-30-enimerwsi-eas...(σημειώνω πως στη συγκεκριμένη παρουσίαση οι επιδοτήσεις δεν εμφανίζονται ανά στρέμα αλλά ανα εκτάριο "Ha", 1 Ha=10στρέματα, οπότε όταν λέει 300€/Ha είναι 30€/στρέμα κλπ)

**Σημειώνω επίσης πως άν ο αγρότης μας έχει ιδιόκτητα τα 40 στρέματα (του εθνικού μέσου όρου) και νοικιάζει τα υπόλοιπα με 20€ ανά στρέμα, έχει ένα επιπρόσθετο κόστος (70-40)*20=30*20 = -600€ για τα υπόλοιπα 30 στρέματα...

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.