του ακτιβιστή


Έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των καθημερινών περιπατητών ως η τοπ  διαδρομή. Και πράγματι είναι !!! Συνδέει παραθαλάσσια τους Ν. Επιβάτες με την Περαία.
Μ' αρέσει πολύ που βλέπω να έχει πάντα παρουσία περιπατητών, ποδηλατών, οικογενειών που απολαμβάνουν τον περίπατό τους ρεμβάζοντας δίπλα στον πανέμορφο Θερμαϊκό μας ή συμπολιτών μας που φορώντας τις φόρμες και τα αθλητικά τους κάνουν το ημερήσιο τζόκινγκ τους.
Και μ' αρέσει ακόμη περισσότερο γιατί κάθε φορά που βρίσκομαι στον παραλιακό πεζόδρομο είναι αδύνατο να μη συναντήσω  φίλους και γνωστούς. Αποτελεί, τολμώ να πω, το σήμα κατατεθέν του Δήμου Θερμαϊκού. Αν μάλιστα υπήρχε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ή δύο (έστω) εικαστικών παρεμβάσεων - γλυπτών κατασκευών πιστεύουμε ότι θα αναβαθμιζόταν ο πεζόδρομος και ίσως αποκτούσε "ταυτότητα", που μάλλον λείπει από την περιοχή μας.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την καθαρότητα του θαλασσινού νερού, ειδικά τις μέρες που δεν έχει βαρδάρη, μας κάνει περήφανους που ζούμε σ' αυτόν τον υπέροχο τόπο.
Η προχθεσινή μας βόλτα μας επιφύλαξε  εκπλήξεις αλλά και μερικές παρατηρήσεις που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας

Η μεγάλη ψαριά


Όταν φτάσαμε στο λιμάνι του Μπαξέ χαρήκαμε με τη χαρά της κας Νανάς, της καραβοκύρισσας που με το μικρό σκάφος της και με τους συνεργάτες της έκανε μια πολύ καλή ψαριά. Το αλίευμα γύρω στον τόνο αποτελούνταν από πολύ μεγάλα κεφαλόπουλα. Ήδη τα συσκεύαζαν σε κιβώτια φελιζόλ αφού είχαν κλειστεί από έμπορο και θα έφευγαν σε λίγο για την αγορά. Καταφέραμε όμως να προμηθευτούμε και να γευτούμε το φρέσκο ψαράκι σε πολύ καλή τιμή. Να ευχηθούμε και άλλες τέτοιες "κακές" ψαριές !!!

Η διάβρωση καλά κρατεί ...

Η κατασκευή του αεροδιάδρομου έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα διάβρωσης σε όλη σχεδόν την ακτογραμμή, αλλού με καθιζήσεις, όπως στο ύψος του Γιάλεμα-Όστρακου και αλλού με προσάμμωση που κατήργησε το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού Ν. Επιβατών.
Να τονίσουμε πως χρειάζεται άμεση αποκατάσταση η καθίζηση που έχει "φάει" μέρος του πεζόδρομου. Τα μπαλώματα με την απόθεση χώματος που επιχειρήθηκε προφανώς είναι ακραία επισφαλή αφού στον πρώτο βαρδάρη θα το διασκορπίσει αφήνοντας στη θέση του μεγαλύτερη βλάβη.




Νοστίσσιμο



Στη συνέχεια του περιπάτου μας φτάσαμε μπροστά στο κλειστό εστιατόριο "Νοστίσσιμο".
Στη σφαλιστή είσοδό του διαβάζουμε την ανακοίνωση της διεύθυνσης από την οποία πληροφορούμαστε πως καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθούν κάποιες κατασκευαστικές τροποποιήσεις ώστε να ξανανοίξει την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν.
Το συγκεκριμένο κατάστημα θεωρούμε ότι ήταν από τα ομορφότερα της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης αποδεδειγμένα "έριξε" πολλά χρήματα για την κατασκευή και κατά την ολιγόμηνη λειτουργία του το καφέ- εστιατόριο απασχολούσε 25 εργαζόμενους από την περιοχή. Προφανώς όμως, με ευθύνη του υπεύθυνου αρχιτέκτονα ή εργολάβου που ανέλαβε την κατασκευή του, υπέπεσε σε ορισμένες πολεοδομικές παραβάσεις, τις οποίες ένας γείτονας φρόντισε με αλλεπάλληλες καταγγελίες (για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει) να εκμεταλλευτεί και  να προκαλέσει το λουκέτο της πολεοδομίας.
Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας να ανακαλύψουμε την Αμερική, θα πούμε απλά ότι αν δίπλα σε κάθε μαγαζί της παραλιακής ζώνης Περαία -Μπαξέ - Αγίας Τριάδας υπήρχε ένας παρόμοιος "καλός" γείτονας θα είχαμε μείνει με δυο - τρία το πολύ καταστήματα εστίασης ....
Είναι λυπηρό για μας να κλείνουν, ειδικά σήμερα, παρόμοια καταστήματα ...

Θαύμα - οι φοίνικες πολλαπλασιάστηκαν


Θυμόμαστε τις καταγγελίες που έκανε τότε η αντιπολίτευση Μαυρομάτη για τους τέσσερις φοίνικες που είχαν φυτεύσει ιδιώτες ξενοδόχοι στην πλαζ με την βοήθεια δημοτικών μηχανημάτων και εργατών. Να όμως που ο περίπατος μας αποκάλυψε ότι πλέον οι φοίνικες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πλέον περισσότεροι από δώδεκα. Κάποιοι μας σφύριξαν ότι τους τελευταίους τέσσερις τους φύτεψαν εργαζόμενοι της νέας διοίκησης του Δήμου.
Δεν είμαστε αντίθετοι γιατί ομορφιά χαρίζουν στην περιοχή, ακόμη κι αν έγινε παράτυπα η όλη διαδικασία. Απλά το αναφέρουμε για να καταδείξουμε τυχόν αμετροέπεια. Δεν περιμένουμε να βγουν βέβαια και να το παραδεχθούν .... ενώ κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε.

Καθαριότητα


Η καθαριότητα στην παραλιακή οφείλει να γίνεται σοβαρά καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το λέμε γιατί δεν είναι εικόνα που περιποιεί τιμή στον Δήμο αυτή που δίνουν τα γεμάτα μόνιμα καλαθάκια στον πεζόδρομο, που έχουν κάτι βδομάδες να περισυλλεγούν από τα συνεργεία (να σημειώσουμε ότι στη σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο έχει αφαιρεθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση).


Άλλη άσχημη εικόνα είναι αυτή των χαλασμένων βρυσών μπροστά στην πλατεία της Περαίας. Και απορούμε γιατί δεν επιδιορθώνονται .... περιμένουμε την θερινή περίοδο;;

Και μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε μπροστά στο Paso όπου η αμμουδιά ήταν πεντακάθαρη και θα μπορούσαμε να πούμε "καλοχτενισμένη".Κι αυτό οφείλεται στον ιδιοκτήτη κ. Παράσχου που φροντίζει καθημερινά για τον καθαρισμό της  δίνοντας δείγμα γραφής του τι μπορούν να κάνουν και οι ιδιώτες, πέρα από την παρέμβαση της δημοτικής αρχής. Να συγχαρούμε τον ιδιοκτήτη και να ελπίσουμε το παράδειγμα να βρει κι άλλους μιμητές ....


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Καλησπέρα, όσον αφορά στη διάβρωση της ακτογραμμής θα μπορούσαν να φυτευθούν αρμυρίκια, τζιτζιφιές κτλ για την αντιμετώπιση της. Όσον αφορά τους φοίνικες καλά έκανε ο ιδιότης γιατί άν περίμενε το δήμο "κάηκε", και ομόρφυνε τη παραλία και μας έδειξε ένα νέο φυτό που μπορεί να αντέξει στην περιοχή μας! Επίσης το ιπποφαές μπορει και αντεχει αλλα είναι θαμνώδη! Η παραλία στο μήκος της ακτογραμμής της έχει κενά και θα μπορούσαμε να φυτέψουμε τα εξής είδη που αντέχουν στην αλατότητα εκτός απο το αρμυρίκι και τη τζιτζιφιά τα οποία είναι:Ακακία κυανόφυλλη (Acacia Cyanophylla), Αροκάρια, ο φοίνικας χάμαιρωψ ή χαμαίρωπας (αυτός που υπάρχει στο τρίγωνο παρτέρι στη μεση του δρομου στο σταυροδρόμι στα γκούντυς) και ο Phoenix theophrasti ή φοίνικας του Θεόφραστου, μπαίνει ο σχίνος, η χαρουπιά, ο ελέαγνος, το δενδρολίβανο η λεβάντα και το φασκόμηλο, μυόπορο,μπορούμε να βάλουμε μπούζι για εδαφοκάλυψη, και μηδική που δημιουργεί έδαφος με τις ρίζες της και θα λιπαίνει φυσικά τα διάφορα φυτά που βρίσκονται παραδίπλα της, ο σπόρος της είναι πάμφθηνος και μετα αναπαράγεται μόνη της! Μπορούμε να φυτέψουμε κρίνους της θάλασσας (παγκράτιο) το οποίο βγαίνει και αυτό στην άμμο, κρίταμο που βγαίνει και αυτο στην άμμο, ιπποφαές το οποίο λιπαίνει και το έδαφος! Όλα αυτά τα φυτά που σας είπα μπορουν να φυτευθούν ακριβώς μετά το τσιμέντο εκεί που αρχίζει η παραλία,θα υπάρχουν δέντρα από κάτω θάμνοι και στο έδαφος μικρότερα φυτά, αυτά σταδιακά θα δημιουργήσουν έδαφος, μαύρο γόνιμο χώμα, θα συγκρατούν το έδαφος και θα χαθεί μια για πάντα το πρόβλημα της διάβρωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.