Εγκαινιάστηκε στο «Παπαγεωργίου» ο πρώτος τομογράφος PET-CT στη Β. Ελλάδα
Η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος PET/CT, πολύτιμου για την διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου εγκαινιάστηκε στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, των Διοικητών της Γ΄ και Δ' Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργου Κύρκου και Στρατή Πλωμαρίτη, του Προέδρου του νοσοκομείου, Βασίλη Παππά, του Νίκου Παπαγεωργίου, ενός εκ των δύο ιδρυτών του νοσοκομείου, του πρόεδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου, Κυρίζογλου και πλήθους κόσμου.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Άρσο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", ο τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων είναι απαραίτητος, καθώς με βάση τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται σε αυτόν οι ογκολογικοί ασθενείς, λαμβάνονται θεραπευτικές αποφάσεις μείζονος σημασίας, για το αν πρέπει να χειρουργηθεί κάποιος ή όχι και για το αν η χημειοθεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα ή θα πρέπει αντικατασταθεί από άλλο θεραπευτικό σχήμα. "Μήνες προτού η αξονική ή η μαγνητική δείξουν σημάδια βελτίωσης σαν πετυχημένη απάντηση σε μια καλή θεραπεία, ήδη μετά από δύο κύκλους χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, η εξέταση με PET/CT μπορεί να ξεχωρίσει τους ανθρώπους σε αυτούς που απαντούν στη θεραπεία και πρέπει να τη συνεχίσουν και σε αυτούς που δεν απαντούν και πρέπει να προσφύγουν σε εναλλακτική θεραπεία" είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Άρσος αναφέρει ότι στον ένα μήνα της λειτουργίας του μηχανήματος, εξετάζονται καθημερινά πέντε ασθενείς και γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η λειτουργία του και το απόγευμα ώστε να διπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός των εξετάσεων. Ωστόσο εκτιμά ότι ακόμη και αυτοί οι ρυθμοί λειτουργίας δεν θα είναι δυνατόν να καλύψουν όλους τους ασθενείς της βόρειας Ελλάδας καθώς οι ημερήσιες ανάγκες υπολογίζονται με τη διεθνή εμπειρία σε 20 με 25 εξετάσεις.
"Σε πλήρη λειτουργία και του PET/CT του Θεαγενείου νομίζω ότι θα έχουμε καλύψει αυτές τις ανάγκες" προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλης Παππάς υπογραμμίζει ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα μεγάλης χαράς καθώς η εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανήματος μετά από δεκαετείς προσπάθειες ουσιαστικά θέτουν τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που ως τώρα έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα ή σε όμορες χώρες για να κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση. Επόμενο βήμα κατά τον κ. Παππά είναι η εγκατάσταση στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" μηχανήματος που θα παράγει το ραδιοφάρμακο που απαιτείται για την εξέταση και το κόστος του οποίου ανά δόση υπολογίζεται σε 800 ευρώ. "Αυτό το φάρμακο, που σήμερα μεταφέρεται εδώ από το Λαύριο, το αγοράζουμε 800 ευρώ τη δόση. Πιστεύω ότι εμείς θα το βγάζουμε με 100 ευρώ. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για την εθνική οικονομία αλλά και πόσο θίγονται κάποια συμφέροντα. Θα μας αφήσουν να το κάνουμε;" είπε.
Για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σχολίασε ότι "δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα που να του χρωστά ο ΕΟΠΥΥ 220 εκατομμύρια" και τόνισε: "πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε γιατί σας λέω μαθηματικά πηγαίνει προς κατάρρευση το νοσοκομείο και δεν ξέρω τι συνεπάγεται αυτό το πράγμα και ποιους συμφέρει".
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι το σύστημα και η δομή που φιλοξενεί τον τομογράφο χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007- 2013, με κονδύλια ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα είναι παρούσα ώστε να εξασφαλιστούν νέα κονδύλια είτε από το ΕΣΠΑ είτε από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την υποστήριξη του χώρου της υγείας.
"Με ιδιαίτερη χαρά ευλογούμε μια προσπάθεια 10 ετών σε έναν χώρο που διακονείται ο πάσχων άνθρωπος, που διασώζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια" είπε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας ενώ ο Διοικητής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Κύρκος ευχήθηκε να είναι ανέφελη η λειτουργία της νέας μονάδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.