"Θερμό" επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, που με παρέμβαση του απέτρεψε την σύλληψη Έλληνα ψαρά.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στις Οινούσες. Αρχικώς η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή τονίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί, το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να τον συλλάβει.

Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων το ελληνικό σκάφος.

Τη συνομιλία άκουσε το Πολεμικό Ναυτικό και η κανονιοφόρος «Κραταιός» αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή.

Όταν έφτασε, κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνήθηκε να φύγει, πείστηκε όμως μετά από περίπου μιάμιση ώρα να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στον κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ ενημέρωναν σε απευθείας χρόνο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το επεισόδιο, το οποίο αξιολογείται ως πολύ σοβαρό.

Το δραματικό περιστατικό περιέγραψε με ακρίβεια ο Στέφανος Δημίδης, ο ψαράς που απείλησαν να συλλάβουν οι Τούρκοι. Όπως ανέφερε, το ελληνικό αλιευτικό βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η τουρκική ακταιωρός του έκοψε την πορεία για να το σταματήσει. «Μας έκαναν νοήματα να φύγουμε. Ήταν δίπλα μας, τη δεύτερη φορά ήρθε στα δύο μέτρα, κόντευα να το εμβολίσω» σημείωσε ο κ. Δημίδης.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ανοικτά των Οινουσσών κατέγραψε πλοίο της νατοϊκής συμμαχίας, που βρισκόταν στην περιοχή, και το οποίο δεν παρενέβη. Ωστόσο στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Ακούστε τη μαρτυρία του ιδιοκτήτη του ελληνικού αλιευτικού



Χαμηλές πτήσεις τουρκικού αεροσκάφους πάνω απ' τις Οινούσσες

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νησίδα Παναγιά, ανά τρία λεπτά, πραγματοποίησε τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το CN-235 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 1.500 πόδια στις 10:53 το πρωί, 3 λεπτά μετά πέταξε στα 700 πόδια και στις 11 στα 600 πόδια. Τέσσερα λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά -ανατολικά των Οινουσών- στα 200 πόδια μόλις.

Το τουρκικό CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.