«Ένα μεγαλειώδες κύμα αντίδρασης στις αδιαφανείς συμφωνίες διηπειρωτικού εμπορίου αναπτύσσεται από φορείς της αυτοδιοίκησης και στη χώρα μας, από το οποίο δεν μπορεί να λείπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή την κατάθεση πρότασης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσει και την Περιφέρεια να προσυπογράψει τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης.

Οι Συνθήκες αυτές υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ενάντια στην αυθαιρεσία των πολυεθνικών η Περιφέρεια θα πρέπει να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική ενίσχυσης των πρωτοβουλιών πολιτών και της κοινωνικής οικονομίας και να αναβαθμίσει τους ελέγχους που διενεργεί στα διακινούμενα καταναλωτικά προϊόντα.

Ακολουθεί η πρόταση της Οικολογίας Αλληλεγγύης

                   Θεσσαλονίκη 18.5.2016
ΠΡΟΤΑΣΗ
προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας


να υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις Ελεύθερες από τις συνθήκες TTIP CETA TiSA Ζώνες
Παρόλο που στη χώρα μας κυριαρχούν άλλα θέματα, είναι σημαντική η αποκάλυψη μεγάλου μέρους των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης Η.Π.Α-Ε.Ε. για το θέμα της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), αλλά και των συνθηκών CETA (Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά) και ΤiSA (Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών). Γι’ αυτό και η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ασχοληθεί, αφού μπαίνει σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του πλανήτη και τα συμφέροντα της χώρας.
Ήδη έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις και έχουν κηρύξει της περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αρκετοί οι Δήμοι (Θεσσαλονίκης, Αιγάλεω, Κέρκυρας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ.ά.).
Η διαπραγμάτευση για τις συνθήκες αυτές χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, ενώ οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές για μεγάλο εύρος θεμάτων. Από όσες πληροφορίες ήρθαν στο φως μέχρι σήμερα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι προβλέψεις των συμφωνιών οδηγούν στην αποδιάρθρωση των τοπικών οικονομιών, την υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή, την απορρύθμιση των ελεγκτικών διαδικασιών και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της δημοκρατίας. Καταναλωτικές οργανώσεις επίσης, αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να αναμένεται και αύξηση των τιμών σε σειρά προϊόντων.
Οι Συνθήκες αυτές υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή, απειλούν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, καταργούν προδιαγραφές, ελέγχους και διαφοροποιήσεις αγροτικών προϊόντων στη βάση του τρόπου παραγωγής και επεξεργασίας τους (χρήση φυτοφαρμάκων, γενετική μηχανική, κλπ), αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων για τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Μειώνουν κι άλλο τα δικαιώματα των εργαζόμενων και μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Υποβαθμίζουν τα δημοκρατικά πολιτεύματα, καθώς εισάγουν αποφασιστικές δικαιοδοσίες σε νεοφανή όργανα που δεν υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο, ενισχύοντας έτσι μια αυταρχικού τύπου διακυβέρνηση. Δημιουργούν παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να ενάγουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ελευθερία διακίνησης και ανταγωνισμού που κατοχυρώνουν οι συμφωνίες, ενώ εισάγεται μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών, ο οποίος υπερβαίνει την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντιτίθενται σε οικολογικές αρχές, όπως η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος.
Σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα αντίδρασης συλλογικοτήτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικών φορέων κτλ, το οποίο κατέληξε στις 21 Απριλίου στην ''Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις Ελεύθερες από τις συνθήκες TTIP CETA TiSA Ζώνες'', η οποία έχει ψηφιστεί σε περισσότερες από 1800 περιοχές. Κυρίαρχο αίτημα αποτελεί το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων και το ξεκίνημα νέων από μηδενική βάση, ευθυγραμμισμένες όμως με την κοινοτική νομοθεσία, τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής και με τους πολίτες πλήρως ενημερωμένους.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσει και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να προσυπογράψει τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης. Ενάντια στην αυθαιρεσία των πολυεθνικών η Περιφέρεια θα πρέπει να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική ενίσχυσης των πρωτοβουλιών πολιτών και της κοινωνικής οικονομίας και να αναβαθμίσει τους ελέγχους που διενεργεί στα διακινούμενα καταναλωτικά προϊόντα.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Μιχάλης Τρεμόπουλος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.