του ακτιβιστή

Αρνήθηκε ο Δήμαρχος να παραδεχθεί ότι υπήρξε παρέμβαση του υγειονομικού για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) Ν. Μηχανιώνας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ντίνα Μόραλη στη πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού.
Μάλιστα δήλωσε (όπως μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό που ακολουθεί) πως "Δεν υπήρξε καμία επίσκεψη του Υγειονομικού και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο ΣΜΑ".
Προφανώς δεν είπε την αλήθεια ο Δήμαρχος.
Από ένα μικρής έκτασης ρεπορτάζ όμως που κάναμε και από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε τείνουμε στο συμπέρασμα πως και παρέμβαση έγινε αλλά και οι συνθήκες φύλαξης του σκουπιδότοπου  αυστηροποιήθηκαν, ενώ πλέον είναι αδύνατο να υπάρξει απόθεση απορριμάτων εκεί.
Την προηγούμενη της συνεδρίασης εβδομάδα (τέλη Μαΐου) εμφανίστηκαν τρεις υπάλληλοι του Υγειονομικού της Περιφέρειας και αποτύπωσαν με φωτογραφικές μηχανές την παράνομη χωματερή.
Με δεδομένες τις διαπιστώσεις τους "τραβήχτηκαν" κοινώς τα αυτιά της διοίκησης (κάποιοι μιλούν και για ενδεχόμενα πρόστιμα) και αυτή αναγκάστηκε να φρουρεί σε 24ωρη βάση τον χώρο ώστε να μην μπορούν πλέον να ρίχνουν ογκώδη και σκουπίδια όσοι πριν το έκαναν (κυρίως και διαχρονικά, με λίγες χρονικές εξαιρέσεις όπως η τωρινή, ό δήμος Θερμαϊκού αλλά και πολλοί άλλοι ιδιώτες.
Σε πρωινή βάρδια πλέον εργαζόμενοι στον δήμο είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του χώρου, ενώ το βράδυ αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Υπάρχει βέβαια μια τεράστια χρονική τρύπα που παραμένει αφύλακτος ο χώρος.
Παρατηρήσαμε και πληροφορηθήκαμε πως μετά την "σέντρα" του υγειονομικού επιδεικνύεται μια φιλότιμη προσπάθεια καλής θέλησης από τη διοίκηση του δήμου να αδειάσει η χωματερή. Προς το σκοπό αυτό για κάποιες ώρες βρίσκεται φορτηγό αρπάγη που στέλνει φορτία ογκωδών  σε ιδιωτικό σπαστήρα (άγνωστο που). Υπήρξαμε μάρτυρες έλευσης δημοτικών φορτηγών με ογκώδη που δεν βρήκαν την αρπάγη και αναγκάστηκαν (ίσως επειδή ήμασταν παρόντες ;;; ) να επιστρέψουν φορτωμένα στη βάση τους στην Περαία. Να υποθέσουμε πως σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν κανονικά στην χωματερή;

Εν κατακλείδι, ο χώρος θα λειτουργεί επίσημα πλέον   ως Σταθμός Μεταφόρτωσης ενώ θα σταματήσει να λειτουργεί σαν "ζούλα" χωματερή. Ελπίζουμε ...
Πάντως για να μην σας γεμίσουμε με αισιοδοξία, με τους ρυθμούς που απομακρύνονται τα ογκώδη  ο σκουπιδότοπος δεν μπορεί να αδειάσει πριν από 3 χρόνια. Οι όγκοι είναι τεράστιοι.

Το ηχητικό με τις "κατηγορηματικές" αρνήσεις Μαυρομάτη:


Το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί δεν μπορεί να περιγράψει την φοβερή δυσοσμία του χώρου που είναι όμορος της Μηχανιώνας και της Κερασιάς και που ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων στέλνει τους ρύπους ανάλογα. Είναι όμως χαρακτηριστικό της αθλιότητας που επικρατεί.
Να θυμηθούμε πως δύο χρόνια πριν στον συγκεκριμένο χώρο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά που είχε βομβαρδίσει με όγκους διοξινών και φουρανίων τους γειτονικούς οικισμούς. Από τον τύπο είχε χαρακτηριστεί τότε ως περιβαλλοντικό έγκλημα. Δυστυχώς κι αυτό ξεχάστηκε χωρίς να αποδοθούν ευθύνες ....











Τα σκουπίδια "ίπτανται" και μας θύμισαν (επί τα χείρω) ανάλογη σκηνή 
της ιπτάμενης ομπρέλας στην ταινία "πολίτικη κουζίνα"





Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.