της Philippa Willitts

Νωρίς το πρωί της 26ης Ιουλίου, 19 άνδρες και γυναίκες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, και 25 άλλοι τραυματίστηκαν βαριά, στο κέντρο αναπήρων Τsukui Yamayuri-En στην Sagamihara κοντά στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ο 26χρονος δράστης, Satoshi Uematsu, δούλευε στο κέντρο για τέσσερα χρόνια μέχρι που απολύθηκε τον Φεβρουάριο, αφού εξέφρασε απόψεις μίσους για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Φαίνεται ότι ο Uematsu έδεσε τους υπαλλήλους που ήταν σε βάρδια και πήγε από δωμάτιο σε δωμάτιο μαχαιρώνοντας 45 ανθρώπους σε λιγότερο από μία ώρα. Τα θύματα ήταν ηλικίας 19 με 70 χρονών. Όλοι ήταν ΑΜΕΑ.

O Uematsu παραδόθηκε στην αστυνομία, παραδεχόμενος το έγκλημα και δηλώνοντας ότι «θα ήταν καλύτερα αν εξαφανίζονταν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες». Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέφραζε τις επικίνδυνες απόψεις του δημόσια. Είχε στείλει ένα γράμμα στο κοινοβούλιο, 5 μήνες πριν την επίθεση. Σε μία μετάφραση που δημοσιοποιήθηκε από την Πρωινή εφημερίδα της Νότιας Κίνας , στο γράμμα του ο Uematsu δηλώνει:

"Αγαπητέ βουλευτή Tadamori Oshima,

Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάζετε αυτό το γράμμα. Μπορώ να εξοντώσω 470 ΑΜΕΑ. Αναγνωρίζω ότι η δήλωσή μου είναι εκκεντρική. Παρ’ όλα αυτά, σκεπτόμενος τα κουρασμένα πρόσωπα των φυλάκων, τα βαριεστημένα μάτια των νοσηλευτών που δουλεύουν στο κέντρο, δεν μπορώ να συγκρατηθώ, και αποφάσισα να δράσω άμεσα για το καλό της Ιαπωνίας και του κόσμου. Η αιτιολόγησή μου είναι ότι ίσως μπορώ έτσι να αναζωογονήσω την οικονομία και να αποτρέψω έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οραματίζομαι έναν κόσμο όπου κάποιος με πολλές αναπηρίες θα μπορεί να υπόκειται σε ευθανασία, με την έγκριση των φυλάκων, όταν αυτό το άτομο δεν δύναται να συμμετέχει σε οικιακές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική λύση για τον τρόπο ζωής των ΑΜΕΑ. Οι ανάπηροι μπορούν να δημιουργήσουν μόνο δυστυχία. Πιστεύω ήρθε η ώρα για μία επανάσταση και να πάρουμε την αναπόφευκτη σκληρή απόφαση για το όφελος όλης της ανθρωπότητας. Ας κάνει η Ιαπωνία το πρώτο βήμα.

Θα τολμούσε ο κ. Tadamoti Oshima, ο οποίος διαβάζει αυτά τα λόγια να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να βοηθήσει τον κόσμο να πάρει μια σωστή κατεύθυνση; Ελπίζω να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στον κ. Shinzo Abe.

Αυτή είναι η απάντηση στην οποία κατέληξα ύστερα από σοβαρή σκέψη για το τι μπορώ να κάνω εγώ για την ανθρωπότητα.

Κύριε Tadamori Oshima, θα χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του αξιώματός σας για το καλό της Ιαπωνίας και της ανθρωπότητας; Παρακαλώ σκεφτείτε το σοβαρά.

Satoshi Uematsu

Tο σενάριο

Θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας, τότε που το προσωπικό είναι μειωμένο.

Ο στόχος θα είναι δύο εγκαταστάσεις όπου διαμένουν άτομα με πολλαπλή αναπηρία.

Οι φύλακες δεθούν με καλώδια ώστε να ακινητοποιηθούν και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν απ’ έξω.

Θα γίνουν όλα πολύ γρήγορα και σίγουρα χωρίς να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό.

Αφού εξοντώσω τους 260 στις δύο εγκαταστάσεις, θα παραδοθώ.

Έχω κάποια αιτήματα σχετικά με την εκτέλεση της αποστολής.

Μετά τη σύλληψή μου, η φυλάκιση μου να είναι μέχρι 2 χρόνια, και παρακαλώ αφήστε με να ζήσω ελεύθερος μετά από αυτό. Αθώωση λόγω παράνοιας. Θα χρειαστώ νέα χαρτιά με καινούριο όνομα (Takashi Iguro), ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Πλαστική χειρουργική για να μην είμαι αναγνωρίσιμος δημόσια. Οικονομική βοήθεια 500 εκ. γιεν. (περίπου 5εκ. δολ.). Θα ήθελα να δοθεί υπόσχεση για αυτούς του όρους. Εφόσον το αποφασίσετε μπορώ να ενεργήσω άμεσα.

Παρακαλώ σκεφτείτε το σοβαρά για το καλό της Ιαπωνίας και της παγκόσμιας ειρήνης.

Ευελπιστώ όλο αυτό να συζητηθεί με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe, αν και λυπάμαι που τον απασχολώ περαιτέρω ενώ είναι τόσο απασχολημένος.

Satoshi Uematsu

(διεύθυνση και τηλέφωνο)

Εργαζόμενος στο Kanagawa Kyodokai "

Γίνονται πολλές υποθέσεις για την ψυχική υγεία του Uematsu, δεδομένου ότι κρατούταν σε ψυχιατρική κλινική μερικές εβδομάδες πριν από την επίθεση. Παρόλα αυτά εστιάζοντας μόνο σε αυτό, θα αγνοούσαμε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια που η επίθεσή του μας καταδεικνύει: ότι το μίσος που καθημερινά πολλοί ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουν – σε όλες τις χώρες του κόσμου- δεν είναι ούτε ακίνδυνο, ούτε «κατά φαντασίαν έγκλημα» ούτε μια υπερβολή. Το μίσος για τους ΑΜΕΑ, ανεξάρτητα από το αν αυτό κρίνεται από κάποιους λογικό ή παράλογο (εννοώντας ότι προέρχεται από ψυχικά υγιή ή ασθενή άτομα), είναι πάνω από όλα παρόν.

Στο Η.Β., η λιτότητα που επιβάλλεται στη βάση του ότι οι ΑΜΕΑ παίρνουν πολλά από το κρατικό σύστημα το οποίο πρέπει να μειωθεί, οδηγεί την κοινή γνώμη να δυσανασχετεί και να αγανακτεί με την ύπαρξή μας και μόνο. Στις ΗΠΑ, η αστυνομική βία έχει ως δέκτη δυσανάλογα τους ΑΜΕΑ, με τους μισούς από τους οποίους σκοτώνονται από αστυνομική βία να είναι ΑΜΕΑ. Πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς, παντού η δυσαρέσκεια εναντίον μας οδηγεί σε διακρίσεις, βία και θάνατο.

Για όλους τους ΑΜΕΑ, τα σχόλια του Uematsu μπορεί να είναι σοκαριστικά αλλά και αναμενόμενα, ο οποίος εξέφρασε αυτό που πολλοί πιστεύουν. Ίσως πιο ακραία, και ίσως πιο περιγραφικά, αλλά αυτό το μίσος και η αγανάκτηση ενάντια στους ΑΜΕΑ που εκφράζει, είναι μια μεγαλοποιημένη μορφή του μίσους και της αγανάκτησης που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, από τους αγνώστους στο δρόμο, από τους φίλους και τις οικογένειές μας, από την κυβέρνηση και τους νομοθέτες.

Τον κάνει αυτό άρρωστο και ψυχικά ασταθή? Ή είναι απλώς μία πιο ακραία εκδοχή των ανθρώπων που μου λένε ότι είμαι τσαμπατζoύ και σπατάλη πόρων, μετά από τις εκάστοτε καμπάνιες στον κίτρινο τύπο και την επιβολή σκληρών νόμων;

Είναι άρρωστος; Ή απλώς ενσαρκώνει τις ίδιες συμπεριφορές που οργανώνουν γιορτή για την μαθήτρια που αποφασίζει να αυτοκτονήσει; Τις συμπεριφορές που κάνουν ταινίες για έναν άνδρα που αυτοκτονεί σε ένα πλαίσιο αξιέπαινου ρομάντζου; Τις συμπεριφορές αγνώστων που μου λένε ότι καλύτερα να πέθαιναν παρά να ήταν στη θέση μου;

Εάν ο θυμός του Uematsu προκλήθηκε από ψυχωτικό επεισόδιο λόγω κατανάλωσης κάνναβης, όπως υπέθεταν οι γιατροί μετά τη σύλληψή του, οι ιδέες που τον απασχολούσαν δεν ήταν καθόλου διαφορετικές από τις προκαταλήψεις που επικρατούν γύρω μας σχετικά με το αν ζούμε αξιόλογες ζωές και με το αν απλώς καταναλώνουμε τροφή χωρίς να χρησιμεύουμε σε τίποτα. Ακόμα και εάν η βία του σχετίζεται με κάποια εγκεφαλική πάθηση, οι ιδέες του ακόμα θα θεωρούνταν εύλογες από πολλούς, ακόμα και εάν δε συμφωνούσαν με την προσέγγιση που χρησιμοποίησε για να κάνει αυτές τις ιδέες πράξη.

Θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το εάν υπήρξαν αστοχίες στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η αστυνομία και η ψυχιατρική κλινική αντιμετώπισαν τον Uematsu τους μήνες που προηγήθηκαν της μαζικής δολοφονίας. Αλλά αν παράλληλα μ’ αυτό δεν διερευνηθούν οι συμπεριφορές που επικρατούν στην κοινωνία σχετικά με τους ανάπηρους, δε θα σωθούν ζωές και δε θα βελτιωθεί ο κόσμος όπου τώρα ΑΜΕΑ μπορούν να δολοφονηθούν μαζικά από κάποιον ο οποίος υπερηφανεύεται στις αρχές, μήνες πριν, για τους λόγους για τους οποίους σκόπευε να κάνει αυτό που ακριβώς έκανε τελικά.

Πηγή: globalcomment.com
το είδαμε εδώ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.