Μπορεί να έχει φτιάξει πρόσκαιρα ο καιρός στην περιοχή του Θερμαϊκού αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα.

Έλα που έπεσε στην αντίληψή μας και η δήλωση της Βούλας Πατουλίδου πως "σε πιθανή βροχή μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα, καθώς οι περιοχές αυτές είναι τραυματισμένες" που παρότι συνοδεύθηκε από τον αισιόδοξο σχολιασμό για υπάρχουσες μελέτες και άμεση χρηματοδότηση μέσω τις έκτακτης επιχορήγησης λόγων των εκτάκτων αναγκών, μάλλον ανησύχησε παρά καθησύχασε τους πληγέντες κατοίκους που ακόμα βγάζουν λάσπη από τα σπίτια και προσπαθήσουν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους κυρίως στην ΑγίαΤριάδα.

Από την άλλη είχαμε και την συνέχεια των εξαγγελιών για άμεση χρηματοδότηση με 15 εκατομμύρια του κ. Σταθάκη που μάλλον θεωρούμε ότι έγινε λόγω Διεθνούς Έκθεσης και ταυτόχρονης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ίσως για επικοινωνιακούς λόγους.
Οι πληροφορίες που συλλέξαμε μιλούν για 7 εκατομμύρια από κρατική χρηματοδότηση ως κάλυψη έργων που μελετώνται λόγω της κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη και άλλα 8 εκατομμύρια που ευελπιστούν να εισρρεύσουν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Για τα δεύτερα θα περιμένουμε μάλλον αρκετά χρονάκια, αυτό λέει η εμπειρία αλλά και η ρεαλιστική προσέγγιση, αν εγκριθούν και υλοποιηθούν τα αντίστοιχα προγράμμα μετά τις μελέτες.
Για τα πρώτα επτά έχουμε ήδη τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση: «Ανταποκριθήκαμε τάχιστα στα αιτήματα των δήμων. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν άμεσα για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες». Και αναφέρθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Και έτσι κινήθηκαν οι διαδικασίες για να ενισχυθούν με 5,5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά οι πληγέντες δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, ο δήμος Θάσου, ο δήμος Θερμαϊκού, καθώς και άλλοι δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες.
Τα χρήματα προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν στους δήμους, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Προορίζονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά.

Για την υλοποίηση των έργων, οι δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), κατ” εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας: «Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μην διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων). Τα αρμόδια υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων.

Ο Θεοδωράκης στον Θερμαϊκό


Στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού βρέθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη και τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου. Ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για τις ζημιές και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πρόσφατες, μετά τη θεομηνία, συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Τριάδα που υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες και το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας που απειλείται μετά τις μεγάλες κατολισθήσεις.

Στη συνέχεια μετέβη στον Δήμο Θερμαϊκού όπου ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες στις αρχές Σεπτεμβρίου, για τις κινήσεις του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου και ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης επισκέφθηκαν το παραλιακό μέτωπο όπου έχουν συμβεί μεγάλης κλίμακας καταστροφές καθώς και το Κέντρο Υγείας της περιοχής το οποίο απειλείται από κατολισθήσεις που προκάλεσε η αναπάντεχη νεροποντή.

ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.