Η παραφημολογία μοιάζει οντολογικώς με την παραοικονομία: Είναι μια φημολογία που κατασκευάζεται σαν μικρή είδηση για να υποστηρίξει την μεγάλη είδηση, που αφορά πάντοτε σε κάποια κρίση αποσταθεροποίησης και αλλοίωσης μιας κάποιας κανονικότητας, ενός συστήματος ασφαλείας. Με την παραφημολογία υπαινίσσεσαι κάτι για να ενισχύσεις τη φήμη που διαχέεις ως είδηση.  
Οι «πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι [για την περιπέτεια της συζύγου του κ. Στουρνάρα, εξαιτίας της έρευνας που διεξήγαγε η οικονομική αστυνομία και ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρίας της]. Ο κ. Ντράγκι θέλησε να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚΤ για στήριξη του κ. Στουρνάρα αλλά ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε λέγοντάς του “θα χειριστώ εγώ το ζήτημα, εδώ, εγώ όπως ξέρω”.
Είναι σαχλό, αλλά, ωστόσο, ξεκαρδιστικό παραμύθι οι «πληροφορίες του Βήματος»; Καθόλου, είναι υλικό μιας παραφημολογίας που αποδίδει την πραγματική διάσταση της μορφολογίας της ελληνικής κρίσης. Αυτή συντίθεται από πολλές κοκκινοσκουφίτσες (καλά, αγνά, αλλά μάλλον εύπιστα και κάπως απρόσεκτα παιδιά, με κάποιες αυταπάτες και κυρίως εμπιστοσύνη στον άνθρωπο-συνεργάτη). Ο κ. Στουρνάρας είναι ασφαλώς μια από τις κοκκινοσκουφίτσες της ελληνικής κρίσης, όπως είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και ο κ. Ντράγκι είναι ο προστάτης κάθε κοκκινοσκουφίτσας, στο βαθμό που αυτή δεν εμφανίσει τον ίδιο σαν κακό λύκο!
Θα εξέδιδε ποτέ ανακοίνωση για το ζήτημα (και όχι για κάτι άλλο) η ΕΚΤ, έτσι ώστε να (υπο)στηρίξει τον κ. Στουρνάρα; Όχι ασφαλώς, καθώς τότε η κοκκινοσκουφίτσα θα εμφανιζόταν σαν κακός λύκος και η ανακοίνωση θα αφορούσε στην ουρά του που είχε αρπάξει φωτιά! Αυτό θα ήταν κακό για τον κ. Στουρνάρα και επικίνδυνο για τον ίδιο τον κ. Ντράγκι.
Τότε γιατί το αναφέρει το Βήμα; Για να υποστηρίξει τη φήμη πως όποιος επιχειρήσει να βάλει χέρι στη κοκκινοσκουφίτσα-Στουρνάρας θα υποστεί τσουρούφλισμα από την ΕΚΤ, προδήλως. Πράττει έξυπνα το Βήμα;  Όχι! Όταν μια κοκκινοσκουφίτσα εμφανίζεται σαν φοβισμένος λύκος που κάνει πανικόβλητες κινήσεις για να σβήσει τη φωτιά στην ουρά του, τότε αυτόματα και αναπόδραστα η κοκκινοσκουφίτσα λαμβάνει τη μορφή του κακού λύκου και το παραμύθι στη μορφολογία της ελληνικής κρίσης αναπαριστά πλέον την ανασφάλεια ενός τρομοκρατημένου «εγγυητή της ασφάλειας» (: οικονομία, σταθερότητα, ευρώ).        
Με μια κουβέντα, είναι επικοινωνιακή και πολιτική «τραγωδία» αυτοί που κατασκευάζουν μια κοκκινοσκουφίτσα και στηρίζουν τη δική τους ευδοκίμηση στη διάδοση φημών, οι οποίες ενισχύουν το παραμύθι της / το αφήγημά της δηλαδή, να σπεύδουν άτσαλα και με τη χρήση παραφημολογίας να αποδομήσουν διαλογικώς αυτό στο οποίο επένδυσαν!  
Σύμφωνοι, η μορφολογία της ελληνικής κρίσης δομήθηκε ως ζήτημα ασφαλείας (securitized issue) και όλοι φρόντισαν - ασφαλώς και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα - ο κ. Στουρνάρας να λάβει τη μορφή ενός βασικού παράγοντα ασφαλείας του συστήματος (securitizing actor). Μόνον που τώρα έτσι όπως παρουσιάζουν οι κακοί σύμβουλοι και χαζούληδες φίλοι του την αντίδρασή του στην υπόθεση της γυναίκας του - και τις αντιδράσεις της ΕΚΤ, επιπλέον - καθιστούν τον ίδιο σε μείζον δίλημμα ασφαλείας (security dilemma)! Και έτσι… πάει, καταστράφηκε η κοκκινοσκουφίτσα!
Ξέρεις, αναγνώστη μου, τι «θαυμάζω» σε αυτή τη κυβέρνηση; Την μαεστρία της στο να βάζει φωτιά σε μια τρίχα της κοκκινοσκουφίτσας και αυτή η δόλια, κακομαθημένη από την χρόνια υπερπροστασία, να συμπεριφέρεται σαν κακός λύκος που πανικοβλήθηκε από τη φωτιά στην ουρά του. Και, επιπλέον, όλοι οι φίλοι της (κοκκινοσκουφίτσας μας) και οι καλοί αποδέκτες του παραμυθιού της να σπεύδουν και αυτοί με τη σειρά τους να ενισχύσουν τη μεταμόρφωσή της σε κακό, απειλητικό λύκο!

Ο κ. Στουρνάρας από τη στιγμή που μεταβάλλεται ο ίδιος σε «security dilemma» για την ΕΕ - και όχι απλώς για την ΕΚΤ – και την Ελλάδα, κάηκε ως «τραπεζίτης» και για να ευδοκιμήσει ως πολιτικός θα πρέπει μάλλον να απαλλαγεί από αυτούς τους φίλους του που τον «έκαψαν» ως κοκκινοσκουφίτσα. Τελικά, ο Αλέξης αποδεδείχθηκε πιο έξυπνος, πονηρός και ευέλικτος στον ρόλο της κοκκινοσκουφίτσας!.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.