«Μάχη» στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης για το ΕΕΛ (Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων) στο Μεσημέρι, ένα έργο που προωθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, γεννάει πολλά ερωτήματα και προκαλεί την αντίδραση κατοίκων της δημοτικής κοινότητας.

Πολλοί κάτοικοι από το Μεσημέρι, που κατοικούν στην περιοχή «Αμπελότοπος», κι ανάμεσά τους ο γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για να διατυπώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την επιλογή να κατασκευαστεί δίπλα ακριβώς στα σπίτια τους το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων, χωρίς να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και δίχως να υπάρξει πραγματική δημόσια διαβούλευση.
Κατήγγειλαν επίσης το ΕΕΛ ότι φέρνει τις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και λειτουργίας εγκαταστάσεις, μέσα στις αυλές των σπιτιών τους, και ζήτησαν την άμεση επιλογή άλλης λύσης για τη διαχείριση των λυμάτων του Δ.Δ Μεσημερίου και την δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Όπως είπε η εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Χριστίνα Μιχέλη, το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι σαφώς ότι αυτό που θέλουν να φτιάξουν είναι "χαβούζα", γιατί ναι μεν προβλέπουν να γίνεται όλη η επεξεργασία με βιολογικό τρόπο ώστε και τα στερεά και τα υγρά λύματα να επαναχρησιμοποιούνται και να επιστρέφουν στη φύση, πλην όμως, όλη η περιοχή θα βρομάει ανυπόφορα σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.
«Σκεφθείτε, είπε, τα βοθρολύματα να βγαίνουν στην επιφάνεια της γης, να φορτώνονται με φορτωτές και να περιμένουν να στεγνώσουν σε αποξηραντές!!!!. Το ότι δε λαμβάνονται υπόψιν οι περίοικοι, είναι σκανδαλώδες, καθώς θα καταστραφούν ολοκληρωτικά γιατί ούτε να ζήσουν εκεί θα μπορούν ούτε να πουλήσουν τα σπίτια τους. Χώρια δε τα σύννεφα που θα σχηματίζονται από τις μύγες και τα κουνούπια», ανέφερε η κ.Μιχέλη.

Η θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Παρουσιάζοντας τη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ο επικεφαλής της Σπύρος Κουζινόπουλος, σημείωσε ιδιαίτερα ότι το έργο που προωθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, έχει τρία σκέλη.
1ο Σκέλος, η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης. Πρόκειται για ένα έργο που είναι απαραίτητο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα και κακώς καθυστέρησε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να απαλλαγούν επιτέλους οι Μεσημεριώτες από το αίσχος των βόθρων. «Την δημιουργία του δικτύου αποχέτευσης την ψηφίζουμε με εκατό χέρια», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Κουζινόπουλος.
2ο Σκέλος, η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων. Σ΄αυτό η δημοτική μας παράταξη λέει όχι, γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν χρειάζεται, δεδομένου ότι το δίκτυο αποχέτευσης με ένα-δύο αντλιοστάσια θα μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με τον αποχετευτικό αγωγό της Επανομής, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων (τα λύματα της Επανομής για να φτάσουν στον «Αινεία» στο Αγγελοχώρι κάνουν 16,7 χιλιόμετρα), ή ενδεχομένως με το Κάτω ΣΧολάρι που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,4 χιλιομέτρων. «Αυτά τα 3 εκατ. ευρώ που προβλέψατε να ξοδέψετε για το ΕΕΛ, γιατί δεν τα δίνεται για την ανάπλαση και τη βελτίωση της ζωής στο Μεσημέρι;», ρώτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
3ο Σκέλος, η συντήρηση του ΕΕΛ. Σε μία εποχή που ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει έστω και έναν εργαζόμενο για να αλλάζει τις καμένες λάμπες στους δρόμους, θα προσλάβει προσωπικό για τη  λειτουργία και συντήρηση του σταθμού επεξεργασίας των λυμάτων. Χώρια που θα βγαίνει «ο κούκος αηδόνι» στο Δήμο με τη συντήρηση, τα ανταλλακτικά, τα μηχανήματα και τα χημικά που απαιτούνται.
«Επομένως, προχωρήστε τάχιστα το έργο του δικτύου αποχέτευσης και αφήστε στην άκρη τα σχέδια για το φαραωνικού χαρακτήρα ΕΕΛ», παρατήρησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας»

Ο Γιάννης Τσακμάκας
«Ένας βιολογικός, αν κατασκευαστεί σωστά, αποτελεί ευλογία, διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί σε κατάρα», παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Γιάννης Τσακμάκας. Και με τεκμηριωμένα στοιχεία, καθώς το επάγγελμά του είναι αυτό, η δημιουργία και συντήρηση σταθμών βιολογικού καθαρισμού, απέδειξε ότι η όλη μελέτη βρίσκεται σε λάθος βάση. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για τη λειτουργία του ΕΕΛ Μεσημερίου προβλέπεται η τοποθέτηση 4 βιοαντιδραστήρων, τη στιγμή που ο βιολογικός της Μηχανιώνας λειτουργεί με έναν μόνο βιοαντιδραστήρα. Τέλος δε σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο στη διαχείριση της λάσπης που επιλέγει η συγκεκριμένη μελέτη «δεν θα μπορούν να πλησιάζουν εκεί όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά ούτε καν οι εργαζόμενοι και οι συντηρητές του βιολογικού».
Σύμφωνα με τη μελέτη, που τελικά παρά τις αντιδράσεις την ενέκρινε η προσκείμενη στον δήμαρχο Μαυρομάτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, όλο αυτό το έργο, που γίνεται με την προσδοκία ότι μετά από 40 χρόνια, ο πληθυσμός του Μεσημερίου θα φτάσει στους 2.600 κατοίκους, από 1.830 που έχει σήμερα, θα κοστίσει συνολικά 5.600.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.491.887 για την κατασκευή του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στο Μεσημέρι και υπόλοιπα 3.100.000 για το ΕΕΛ

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαικού της 14/9/2016
Διαμαρτυρόμαστε:
α) για την επιλογή του αγροτεμαχίου 751 του αγροκτήματος Δ.Δ Μεσημερίου με σκοπό την κατασκευή και εγκατάσταση των υποδομών της ΕΕΛ (εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) που φέρνει τις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και λειτουργίας εγκαταστάσεις, μέσα στις αυλές των σπιτιών μας.
β) Για την μη ουσιαστική και πραγματική δημόσια διαβούλευση, που αφορά στο έργο, από τον Δήμο Θερμαικού.
γ) Για την πλήρη ανυπαρξία στοιχειώδους ενημέρωσης από την Τοπική Δημοτική αρχή, που συμμετέχει στην υλοποίηση, του προβληματικού για τις οικογένειές μας, έργου.
Ζητάμε:
Τήν άμεση επιλογή άλλης λύσης για την διαχείριση των λυμάτων του Δ.Δ Μεσημερίου και την δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή αυτή.
Οι κάτοικοι περιοχής "Αμπελότοπου" Μεσημερίου

1.Αντρέ Γιούτε, 2.Βαλσαμής Πέτρος, 3.Βαφειάδης Κώστας, 4.Βιολάκη  Μένια,           5.Γαλάνη Δήμητρα, 6.Γκουράσας Ιωάννης, 7.Δούκας Σπύρος, 8.Ζερβουδάκης Δημήτριος, 9.Καραπουλιτίδης Δημήτριος, 10.Κατέρης Ιωάννης, 11.Κατέρη  Χάιδω,                 12.Κίκης Δημήτριος, 13. Κίκης Ιωάννης, 14. Κιορσάββα Πέρσσα, 15. Κολώνης Δημήτρης,    16. Κοντογεωργάκη Ζηνοβία, 17. Κοσμίδου Λέλα, 18. Κυρίτση Σοφία, 19. Λάμπου Μαριγώ, 20. Μιχαηλίδης Στράτος, 21. Μιχέλη Χριστίνα, 22. Μπαμπάκη Βάσω, 23. Ναιδένης Ιωάννης, 24. Νικολαίδης Νίκος, 25. Παπαδάκης Αθανάσιος, 26. Παπαδάκης Ευριπίδης, 
27. Παπαδάκη Νικόλ-Μαρία, 28. Παπαδόπουλος Αθανάσιος "Αρμονία" Κέντρο Αποκατάστασης, 29. Παπαναστασίου Σοφία, 30. Παπαναστασίου Σταύρος, 31. Παπίας Απόστολος, 32. Παπουής Γιώργος, 33. Παρλάνη Μαριάνθη, 34. Παρλάνης Σταύρος,            35. Πουλόπουλος Πολύδωρος, 36. Πρυνιάς Γρηγόρης, 37. Σακελλαρίου Κώστας,                38. Σαραβέλος Σωκράτης, 39. Σιαφαλοπούλου Άρτεμις, 40. Σινκλέρ Ελίζαμπεθ,                    41. Στεφανίδης Στέφανος, 42. Τάτση Βασιλεία, 43. Τερψιάδης Νίκος, 44. Τερψιάδου Χαρούλα, 45. Τριανταφύλλου Νατάσα, 46. Τσακίρης Ευθύμης, 47. Τσακμάκης Ιωάννης,        48. Τσιριγώτης Συμεών, 49. Τσολάκη Παγώνα, 50. Τσαμπάζης Μιχάλης, 51. Φόικτ Μπέρντ, 52. Χατζημπαλόγλου Ανανίας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

16 comments:

  1. Απ ότι έχει ακουστεί στα καφενεία κανένας κάτοικος δεν ήξερε τίποτα. Και μάλλον αυτοί που επηρεάζονται θα καταφύγουν στα δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πως δεν έχεις καμία σχέση με τα καφενεία γιατί αν είχες θα γνώριζες . Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων που σήμερα πάει να υλοποιηθεί και ειπώθηκε και στην απολογία του Δημάρχου είναι δυνατόν να μη το γνώριζαν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κάτοικοι δεν γνώριζαν για την επιλογή του χώρου. Είναι πολύ κοντά -δίπλα- σε κατοικίες. Προφανώς και είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσες να χτίσεις σχολεία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείτε να μας υποδείξετε άλλον χώρο που να ανήκει στο Δήμο (όχι σε ιδιώτες) και να μην έχει κατοικίες σε απόσταση 500-1000 μέτρων ; Και μιλάμε για κλειστού τύπου και με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα . Σε όλον τον προηγμένο κόσμο αυτά χρησιμοποιούν . Η διασπορά φόβου με κάθε λογής τεχνάσματα το μόνο που επιτυγχάνει είναι η στασιμότητα του τόπου . Ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολύνεται (κολοβακτυρίδια κλπ) και τα βοθρολύμματα θα πετιούνται στα χωράφια ανεξέλεγκτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν κανείς δεν έχει γνώσεις καλόν είναι να σιωπά ή να ρωτά και να μαθαίνει . Όλα τα έργα δεν γίνονται από μία πηγή χρηματοδότησης . Δεν έχετε ακούσει για Ευρωπαικά προγράμματα , ΕΣΠΑ , LINDER , ΟΣΚ κλπ ; Θα μπορούσαν να γίνουν και τα δυο ταυτόχρονα από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης . Άλλωστε το Μεσημέρι εδώ και 10 χρόνια περίπου έχει έτοιμη και ώριμη μελέτη για Γυμνάσιο και περιμένει την εξεύρεση της χρηματοδότησης . Το σχολείο που είναι σε προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια στο Δήμο Θερμαικού είναι του Μεσημερίου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορώ να υποδείξω λύση που η ΜΠΕ δεν έλαβε καθοου υπ όψην και κανείς δεν απαντάει γιατί. Συλλεκτήριοι αγωγοί (όπως λέει και η μελέτη) ,και με 3 αντλιοστάσια και καταθληπτικό μήκους 9 χιλ. που θα περνάει από δρόμο ,τα λύμματα μέσω επανωμη θα φτάνουν στον βιολογικό της Μηχανιώνας. Μισά χρήματα ,εγγύηση λειτουργίας της ΕΥΑΘ ,καθόλου κόστος συντήρισης και λειτουργίας για τον Δήμο , λύση στο πρόβλημα του Μεσσημερίου κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχετε μελετήσει το αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής ; Διότι η σύνδεση του αποχετευτικού του Μεσημερίου με της Επανομής σημαίνει επιπρόσθετο όγκο λιμάτων με συνέπεια την αντικατάσταση των πιεστικών μηχανημάτων και ενδεχομένως τμήματος του δικτύου (στενοί αγωγοί) . Που θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για όλα αυτά ; Λέτε να μην προβληματίστηκαν γιαυτά οι διοικούντες ; Λέτε να θέλουν να προκαλούν αντιδράσεις και αντιπάθειες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσικά και δεν προβληματίστηκαν αφού ούτε η ΜΠΕ δεν το εξέλαβε καν σαν ένα ενδεχόμενο. Η ποσότητα των λυμμάτων του Μεσσημερίου ,μπροστά στον όγκο λυμάτων που είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει το σύστημα της Επανωμής προς την Μηχανιώνα ,ειναι αστείο.Το κόστος των αντλιοστασίων είναι πολύ μικρότερο από αυτό του βιολογικού.Δεν έχει βρεθεί ακόμα κανένα κονδύλι.Τέλος οι διοικούντες εαν είχαν απάντηση για το γιατί δεν επιλέχθηκε ο βιολογικός Μηχανιώνας θα την είχαν δώσει. Δεν θέλουν να δημιουργούν αντιπάθειες παρα μια φαραωνική και φωτογραφική μελέτη που δεν θα την έπαιρνε χαμπαρι κανενας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΜΠΕ δεν εξέτασε καν την περίπτωση σύνδεσης με τον αγωγό της Επανομής ενώ δεν αναφέρει κόστη λειτουργίας ανά συνδεδεμένο νοικοκυριό. Επίσης, αναφέρεται σε πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκων βάσει απογραφής αλλά στον οικισμό διαμένουν το πολύ 1000... οι υπόλοιποι διαμένουν σε διάσπαρτες οικίες εκτός χωριού που δεν συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο. Άρα το κόστος λειτουργίας θα είναι ενδεχομένως διπλάσιο για τους κατοίκους. Έχω μάθει πάντως ότι οι κάτοικοι το έμαθαν τελείως τυχαία ότι ένα τόσο μεγάλο έργο γίνεται δίπλα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολοι αυτοι που διαμαρτυρονται εχουν ανοιχτου τυπου βοθρους κι αυτοι οι ιδιοι μολυνουν με βοθρολυμματα το χωριο και τον υδροφορο οριζοντα. Εμεις που εχουμε ενα κοστος περιπου 1000€-1200€ το χρονο με το βοθρο, μας ρωτησε κανεις? Στη μηχανιωνα που ο βιολογικος ειναι σε κατοικημενη περιοχη γιατι δε διαμαρτυρηθηκε κανεις για οτιδηποτε? Ξυπνηστε ολοι σας!!!! Παει να γινει ενα απο τα μεγαλυτερα εργα στο χωριο και δε θελετε. Υποβαθμιζετε τον τοπο σας. Γι αυτο το Μεσημερι εχει μεινει πισω απ' ολα τα χωρια. Χωρις αναπτυξη!!! Ο βιολογικος θα γινει με τα πιο συγχρονα μεσα, στο 2016 βρισκομαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άκουσε παπαγαλάκι ,θέλουμε αποχέτευση ,θέλουμε βιολογικό αλλά είναι άλλο να ,μολύνεις το υπέδαφος και άλλο το έδαφος που η ΜΠΕ λέει καθαρά ότι θα κάνει.Τέλος πες μας ,ποιος ο λόγος βιολογικού στο χωριό ,ενώ τα λύμματα μπορούν να πανε Αγγελοχώρι με 10 φορές λογότερα λεφτά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι αλλα απο το υπεδαφος πινεις νερο οχι απο το εδαφος. Τοσο σιγουρος εισαι για το κοστολογιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαχαχααχαχαχαχαααα .Δηλαδή τα βρώμικα νερά στο έδαφος ,εκτός από μπόχα την ,που καταλήγουν ,για πες μας? Τέλος ,αν κατάλαβα καλά ,με ρωτάς γιατί είναι φτηνότερα 2-3 αντλιοστάσια και ο καταθληπτικός σωλήνας μήκους 9 χιλιομέτρων ,που θα τρέχει κάτω από τον δημόσιο δρόμο,από έναν ολόκληρο βιολογικό και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για μιά ζωή ???????? Άκου φίλε ,όσοι επέλεξαν αυτήν την μελέτη ,έχουν εκκατομύρια λόγους να σου πουν πως όλα είναι ο.κ. Αυτός όμως ο βιολογικός θα αποτελέσει ,εκτός από τον σταυρό αυτών που το στηρίζουν και αιώνιο βραχνά του χωριού και των κατοίκων του. Τέλος ,μην στηρίζεις κάτι που ακόμα και όσοι το επέλεξαν και το επέβαλαν ,αποφευγουν να κάνουν(δημόσια τουλάχιστον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν καταλαβα και πολλα απ'αυτα που λες. Το μονο που συμφωνω ειναι για αυτους που εκαναν τη μελετη οτι σιγουρα εχουν πολλους λογους για να λενε οτι ολα ειναι οκ. Αλλα εμενα μ'ενδιαφερει να γινει το αποχετευτικο γιατι εχω μεγαλο προβλημα με το βοθρο μου. Ηρθα απο θεσσαλονικη και στο μεσημερι πηγα σαραντα χρονια πισω. Οσο για το κοστολογιο ειναι μεσω εσπα και την αποχετευση την πληρωνεις τοσα χρονια στο λογαριασμο του νερου, χωρις να εχεις αποχετευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμείς στο Μεσσημέρι δεν πληρώσαμε ποτέ αποχετευση μέσω λογαριασμού του νερού.Δεν είναι περίεργο να μην καταλαβαίνεις.Περίεργο είναι να μην καταλαβαίνεις αλλά να εκφράζεις άποψη. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.