Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Λέσβο. Το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασανφωτιές και άγριες αλληλοεπιθέσειςδιαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot στη Μόρια, ενώ εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών εγκατέλειψαν μαζικά τον χώρο.

Νωρίτερα εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στη δομή του ΠΙΚΠΑ.Η Lifeguard Hellas, μία από τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, δημοσίευσε ένα βίντεο με την κατάσταση που επικρατούσε περίπου στις 8 μ.μ. στο hotspot της Μόριας, ενώ με νέα ανάρτηση λίγο πριν από τις 10 μ.μ. ανέφερε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το AFP ανέφερε ότι κάηκαν σκηνές της υποδομής.

Δείτε το video





Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια, με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περίομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Εικόνες χάους στη Λέσβο: Χτύπησαν φοιτητές

Πορεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολίτες της Μόριας
αλλά και άλλων χωριών βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης με αίτημα την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hotspot.

Οι διαδηλώσεις γίνονταν μέχρι και το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης, στο δημαρχείο, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας. Κυριάρχησαν, δε, συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Στην πορεία για μια ακόμα φορά είχαν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία, ενώ δεν έλειψαν και προσωπικές επιθέσεις από γνωστούς ακροδεξιούς κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που κατέβηκε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους.

Όπως αναφέρει το emprosnet.gr, μέλη της Χρυσής Αυγής χτύπησαν φοιτητές που παρακολουθούσαν την κινητοποίηση, στην είσοδο της αγοράς, κοντά στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης.

Μάλιστα γίνεται λόγος για επίθεση 15 χρυσαυγιτών σε τρεις κοπέλες.

Όπως καταγγέλλεται, μάλιστα, η επίθεση κατά των γυναικών έγινε ενώ ήταν στο συμβάν παρόντες άνδρες υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν. Μία από τις φοιτήτριες, γνωστή εθελόντρια στο νησί, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.



Πεδίο μάχης το λιμάνι

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το απόγευμα το λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν ομάδα ¨αλληλέγγυων» μαζί με μετανάστες, επιχείρησαν να εμποδίσουν, φωνάζοντας συνθήματα, το στρατιωτικό άγημα που θα έκανε την προγραμματισμένη υποστολή της Ελληνικής σημαίας μπροστά στο παλιό Λιμεναρχείο της πόλης.

Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές με πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο και στην περιοχή έφτασαν δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, με την παρέμβαση των οποίων απετράπησαν τα χειρότερα.

Κατά τη διαδικασία της υποστολής της σημαίας, οι «αλληλέγγυοι» δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα με μερίδα κόσμου από την άλλη να φωνάζει δυνατά "Ελλάς – Ελλάς" και να τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε το video



Πηγή φωτό και video: lesvosnews.gr, lesvosreport.gr 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.