Μια από τις αξιοσημείωτες συνέπειες της ανθρώπινης ρύπανσης και της υπεραλίευσης στους ωκεανούς του κόσμου είναι η άνοδος του πληθυσμού των μεδουσών. Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των μεδουσών είναι σημαντικός παράγοντας του αφανισμού της αλιείας, οδηγεί στο κλείσιμο των παράκτιων σταθμών,  βλάπτει τον τουρισμό, αλλά δημιουργικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και μια χούφτα άλλα εργαστήρια μπορεί να έχουν βρει έναν εκπληκτικό τρόπο για να χρησιμοποιήσουν τις μέδουσες για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από την δημιουργία βιώσιμων ηλιακών κυττάρων από τσούχτρες goo. Όσο τρελό κι αν ακούγεται, το πεδίο της τεχνολογίας biosolar, που χρησιμοποιεί βιολογικό υλικό για να παγιδεύεται  η  ηλιακή ενέργεια, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην ηλιακή ενέργεια με τα συμβατικά ηλιακά κύτταρα. Συχνά δε είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον για την παραγωγή παρά την ραγδαία μείωση του κόστους τους. Αν και το πεδίο της ηλιακής ενέργειας έχει κυριαρχήσει για χρόνια από φωτοβολταϊκά κύτταρα, η προσφυγή της αξιοποίησης των φωτοσυνθετικών συστατικά των ζωντανών οργανισμών είναι προφανής, δεδομένου ότι έχουν ήδη τελειοποιηθεί για πάνω από χιλιετίες.

Ο Bruce, ένας καθηγητής της βιοχημείας, και της κυτταρικής και μοριακής βιολογίας έχει πειραματιστεί με τη χρήση της πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης (GFP) που βρίσκεται στις μέδουσες. Η GFP, η ουσία που κάνει μέδουσες να λάμπουν, παράγει ένα ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τοποθετείται σε ένα ηλεκτρόδιο αλουμινίου και εκτεθεί σε υπεριώδες φως, μια ανακάλυψη που έγινε πριν από έξι χρόνια από τον Σουηδό επιστήμονα  Zackary Chiragwandi. Τώρα ο Bruce, μέσω της "Bruce Lab" στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, ψάχνει τρόπους για να εξαγάγει τις ακριβείς ενώσεις όπου η φωτοσύνθεση συμβαίνει στα κύτταρα των μεδουσών, όπως επίσης και στα φυτά. Ο Bruce ελπίζει να ανακαλύψει πώς να εξαγάγει αυτά τα  "κέντρα αντίδρασης» της  φωτοσύνθεσης αποτελεσματικά και με μικρό κόστος ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή biosolar πάνελ  μαζικά. Ο Bruce, όπως αναφέρει το Salon, θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εμπλουτισμένης πράσινης πάστας που θα μπορούσε να επαλείφει (βάψει) διαφανή και αγώγιμα πάνελ ως μέρος ενός χαμηλού κόστους ηλιακού κιτ. Σε αντίθεση με τους σημερινούς ηλιακούς συλλέκτες, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν απλά να καθαρίζονται και με εκ νέου επικαλυμμένη στρώση με φωτοσυνθετικό φυτικό υλικό όποτε η απόδοσή τους αρχίζει να μειώνεται, καθιστώντας το μια πολύ πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Η έρευνα Biosolar δεν είναι καθόλου διαδεδομένη - αυτό είναι ένα πεδίο που εξετάζουν όχι περισσότερα από 20 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μπορεί σύντομα να το αλλάξουν αυτό. Την περασμένη άνοιξη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Binghamton δημιούργησαν με επιτυχία ένα ηλιακό πάνελ με τη χρήση ηλιακών κυψελών που τροφοδοτείται από κυανοβακτήρια. Στο πάνελ τα βακτήρια που κινούνται αναπτύσσουν 5,59 microwatts - περισσότερο από κάθε άλλη υπάρχουσα biosolar πάνελ μικρής κλίμακας. Αν και αυτό ωχριά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, τα biosolar πάνελ μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα ή σε συννεφιασμένες ημέρες, καθώς η βακτηριακή αναπνοή παράγει ενέργεια ακόμα και με την απουσία του φωτός του ήλιου. Σε συνέχεια,  Ιρανοί ερευνητές κατασκεύασαν με επιτυχία ένα ηλιακό κύτταρο που συνδυάζει μια φθορίζουσα ένωση που βρίσκεται σε μέδουσες με το φως που ενεργοποιείται από πρωτεΐνες που συλλέγονται από τα βακτήρια, παράγοντας ένα πιο αποδοτικό ηλιακό κύτταρο. Σύμφωνα με το MEHRS πρακτορείο ειδήσεων, με περαιτέρω βελτιστοποίηση της ενεργειακής μετατροπής, αυτά τα κύτταρα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες γενιές των ηλιακών κυψελών στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Bruce, η έρευνα biosolar χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει αυτή η τεχνολογία σε μαζική παραγωγή.

πηγή  
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.