Τουρκική σφήνα στην  αμερικανο-κουρδική συμμαχία

Russia Insider 28-6-17

Η Τουρκία  άρχισε από το βράδυ της Τρίτης καταιγιστικό βομβαρδισμό της υπό κουρδική κατοχή βορειοδυτικής άκρης της Συρίας πέριξ της πόλης Αφρίν. Οι Τούρκοι επί ημέρες και εβδομάδες συγκέντρωναν στρατιωτικές δυνάμεις πέριξ του θυλάκου της Αφρίν. Ισχυρίζονται ότι αντικειμενικός σκοπός τους είναι μόνο βομβαρδισμός αντιποίνων, αλλά οι Κούρδοι υποπτεύονται ότι πρόκειται για προπαρασκευή  ολοκληρωτικής επίθεσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν σημειωθεί ορισμένες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και ανταρτών υπό τουρκική προστασία. Οι Κούρδοι υποπτεύονται πως τουρκικός στρατός και  αντάρτες θα επιχειρήσουν να καταλάβουν της πόλη Ταλ Ριφάτ. Οι Κούρδοι είχαν καταλάβει την πόλη από τους αντάρτες τον  Φεβρουάριο του 2016 –ακριβώς όταν ο συριακός στρατός προήλαυνε σε βάρος των ανταρτών σ’ αυτό το τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού.
Η τουρκική επίθεση πραγματοποιείται στην χειρότερη στιγμή για τους Κούρδους, όταν οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής τους είναι εστιασμένες στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» για την πόλη της Ράκα, σε ένα τελείως διαφορετικό τμήμα της χώρας. Ακόμη και μια μονάδα Κούρδων μαχητών του Αφρίν βρίσκονται στη Ράκα, έχοντας διασχίσει ελευθερωμένα εδάφη της χώρας, μετά από μια συμφωνία για την μετακίνηση των νομιμοφρόνων δυνάμεων δια των υπό κυβερνητικό έλεγχο εδαφών την βόρειο-ανατολικής Συρίας.
Όπως μπορούσε να αναμένεται, πληροφορίες αναφέρουν τώρα πως οι Κούρδοι δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψουν την επιχείρηση στη Ράκα εάν οι τουρκικές ενέργειες εναντίον της Αφρίν δεν σταματήσουν. Οι Κούρδοι νοιάζονται πολύ περισσότερο για τους ομογενείς τους στην Αφρίν, παρά για την αραβική Ράκα. Οι Αμερικανοί όμως ενδιαφέρονται πάρα πολύ να πετύχουν οι υπό την ηγεσία τους δυνάμεις να εκτοπίσουν του Τζιχαντιστές του Ι.Κ., από την ανεπίσημη πρωτεύουσά του, όπως την αποκαλούν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Μήνυμα στο Τουίτερ από «Οργή του Ευφράτη»: Πηγές από την τηλεόραση  STERK TV  μου λένε πως η επιχείρηση Ράκα θα σταματήσει εάν τουρκικές επιθέσεις εναντίον Αφρίν συνεχιστούν// Οργή του Ευφράτη//YPG// SDF 11.30 P.M-27Jun 2017

Οι Κούρδοι διαπραγματεύονται την συμμετοχή τους στην υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση στη Ράκα για να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ να κρατήσει την Τουρκία σε απόσταση από  την Αφρίν. Και δεν τελούν καθόλου σε θέση αδυναμίας απέναντι στους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη δύναμη πρόθυμη να τους παράσχει στρατιωτική βοήθεια, αλλά και αυτοί είναι η μόνη διαθέσιμη δύναμη εξυπηρέτησης των Αμερικανών στη Συρία.

Παράγοντας που περιπλέκει την θέση των Αμερικανών είναι ότι δεν έχουν παρουσία στην Αφρίν. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ καμιά διασύνδεση με την απελευθερωτική από τους τζιχαντιστές δύναμη της Αφρίν και ουδέποτε την εκπαίδευσαν ή την εφοδίασαν. Οι Αμερικανοί εσκεμμένα την αγνόησαν, κρίνοντας πως δεν έχουν λόγο να προκαλέσουν την Τουρκία για έναν θύλακο που δεν εφάπτεται του «Ισλαμικού κράτους» και που δεν θα μπορούσε επομένως να συμβάλει στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.
Αλλά με τον Ερντογάν να αντιλαμβάνεται ότι έτσι η περιοχή της Αφρίν αποτελεί γι’ αυτόν εύκολη λεία, η περιφρόνησή της από τους Αμερικανούς ανοίγει ένα ρήγμα  στη συμμαχία τους με τους Κούρδους. Ιδανικά οι ΗΠΑ θα ήθελαν να έχουν αποδοτικές σχέσεις συνεργασίας τόσο με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία όσο και με τους στηριζόμενους από το Πεντάγωνο Κούρδους της Συρίας. Όμως και οι δύο άλλες πλευρές του τριγώνου συνεχώς  δοκιμάζουν την σχέση των ΗΠΑ με την άλλη πλευρά και μοιάζουν αποφασισμένες να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να διαλέξει.

Την τελευταία φορά που η τούρκο-κουρδική σύγκρουση απείλησε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο εχθρικές δυνάμεις, ρωσικές ενέργειες συνέβαλαν στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μειωθούν στο ελάχιστο οι συνέπειες σε βάρος των ΗΠΑ. Τι θα γίνει όμως αυτή τη φορά;


Μετάφραση:  Μιχ. Στυλιανού
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.