Ενώ η Αθήνα και η επικαιρότητα κατακλυζόταν από τις εικόνες της εξοδίου ακολουθίας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Μητρόπολη, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω κάποιοι αποχαιρετούσαν αθόρυβα τον θρυλικό Αλέκο Γουλανδρή: έναν άνθρωπο που ευεργέτησε την Ελλάδα όσο λίγοι, χωρίς να το διαλαλεί.

του Αλέκου Παπαναστασίου

Στην αμερικανική ποπ κουλτούρα υπάρχει μια άτυπη και μάλλον μακάβρια λέσχη. Λέγεται Κλαμπ των Επισκιασμένων Μακαριτών. Μέλη της διασημότητες που η απώλειά τους επισκιάστηκε από τον θάνατο ενός πιο διασήμου την ίδια χρονική περίοδο. Ως παραδείγματα αναφέρουν τον θρύλο της Εβδομης Τέχνης Φεντερίκο Φελίνι, ο θάνατος του οποίου, στις 31 Οκτωβρίου 1993 σε ηλικία 73 ετών, επισκιάστηκε από το σοκ του βίαιου θανάτου, έξω από ένα κλαμπ του Χόλιγουντ του νεαρού ηθοποιού Ρίβερ Φοίνιξ. Το ίδιο και ο Ορσον Γουέλς. Πέθανε, και αυτός Οκτώβριο, το 1985 αλλά εκείνη την ημέρα οι ΗΠΑ δάκρυσαν περισσότερο για την απώλεια του γοητευτικού Γιουλ Μπρίνερ. Και η Φάρα Φόσετ πέθανε τον Ιούνιο του 2009 στη σκιά του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον.
Η διασημότητα είναι μια σκληρή και συχνά άδικη ζυγαριά. Και σε ακολουθεί και μετά τον θάνατό σου.


Ο Αγιος Διονύσιος στο Κολωνάκι, από τη Μητρόπολη Αθηνών είναι δεν είναι δύο χιλιόμετρα απόσταση. Στη Μητρόπολη το πρωί της Τετάρτης γινόταν ήδη το αδιαχώρητο. Ηταν η εξόδιος ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στον Αγιο Διονύσιο υπήρχε κάποιος κόσμος, αλλά όχι πολύς, η Σκουφά ήταν ανοιχτή. Ηταν η εξόδιος ακολουθία για τον εφοπλιστή και μεγάλο ευεργέτη Αλέξανδρο Γουλανδρή.

Οπως λένε, από την κηδεία του Γουλανδρή έλαμψε δια της απουσίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Τον πολιτικό κόσμο εκπροσώπησε ex officio ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ παρών ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του εκλιπόντος καθώς και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κωσταντίνος Τασούλας. Ηταν και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, η τέως βασιλική οικογένεια και κάποιοι άλλοι εφοπλιστές. Ως εδώ όμως.

Υπάρχει κάτι το άνισο με τη λιγοστή παρουσία εγχώριων προσωπικοτήτων στην κηδεία του Αλέξανδρου Γουλανδρή. Είχε πεθάνει την περασμένη εβδομάδα και η κηδεία του είχε οριστεί για τις 31 Μαΐου ώστε να μπορέσουν να έλθουν συγγενείς και φίλοι από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Βρετανία. Και ήρθαν. Η εγχώρια όμως αφρόκρεμα ήταν απούσα, οριακά υπήρξαν φωτογράφοι που είχαν μυριστεί ότι το «μεροκάματο» ήταν λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω· είχε μεσολαβήσει στο μεταξύ ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης που στέρησε από την κηδεία του Αλέξανδρου Γουλανδρή συμμετοχή και δημοσιότητα. Ηταν ο ίδιος ο εκλιπών. Υπήρξε ένας θρύλος της ναυτιλίας αλλά δεν το διαφήμιζε, δεν πρέπει να υπήρξε συνέντευξή του, ούτε καν σε κλαδικό έντυπο. Και ακόμα περισσότερο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της χώρας. Αλλά ποιος το ήξερε; Ελάχιστοι. Αν δεν έφευγε από τη ζωή κανείς δεν θα είχε μάθει ότι μόλις πρόσφατα είχε πληρώσει τα έξοδα για την ανακατασκευή του θωρηκτού Αβέρωφ. Ή ότι είχε πληρώσει την αμοιβή της ομάδας δικηγόρων, μεταξύ των οποίων ήταν και η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, για τη νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ή ότι ουσιαστικά πλήρωνε από την τσέπη του την τελευταία πενταετία τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής. Και πόσα άλλα που θα είχε κάνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπό την προϋπόθεση μάλιστα της ανωνυμίας, και τα πήρε μαζί του στο τελευταίο του ταξίδι.

Αν ήταν ένας διάσημος ευεργέτης δύσκολα η πολιτική ηγεσία της χώρας θα αγνοούσε την τελετή – ακόμα και με την επίφαση του ασφυκτικού χρονοδιογράμματος που επέβαλε η εξόδιος ακολουθία με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λίγη ώρα αργότερα. Αλλά για τους ανθρώπους που τον ήξεραν, ο Αλέξανδρος Γουλανδρής έμοιαζε σε όλα του -ακόμα και στον θάνατό του- με το αντικείμενο μιας από τις πιο συμβολικές του χορηγίες: το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη στην πλατεία Ρίβας της Χώρας της Ανδρου, τόπο καταγωγής του. Ηταν ο αφανής ευεργέτης.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

21 comments:

  1. Για τον Γουλανδρή ΤΕΛΕΙΟ!!!! Για το Μητσοτακη ΕΛΕΟΣ!!!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο του!!!!!!!!!!!!!νομιζω οτι καλο θα ηταν να γινοντουσαν γνωστες οι δωρεες του μηπως επιανε το φιλοτιμο και αλλους ζαμπλουτους και να ενεργουσαν παρομοιως

      Διαγραφή
    2. Μπραβο του!!!!!!μακαρι η δημοσιευση σας να γινει αφορμη για μιμητες

      Διαγραφή
    3. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ για τον ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ."""Οχι άλλο κάρβουνο "" για τον Μητσοτάκη !!

      Διαγραφή
  2. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ! ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΑΣ,ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΤΟΠΟ

    ΧΡΥΣΗ ΓΚΕΡΜΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΤΗΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥ ΑΚΟΜΑ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Θεός να τον αναπαυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολυμπιακος ηταν ο ανθρωπος,μονο αυτο φτανει. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήθος! Μια λέξη μόνο για τον Κο Γουλανδρή αλλά και όλη του την οικογενεια που εχει ευεργετησει την Ελλάδα ποικιλοτρόπως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΑΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΚΑΙΣΤΟΝ Κ.ΑΛΕΚΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΚΑΛΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.ΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΤΗΝΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ .ΑΛΛΑ Ο Κ ΜΗΤΣΠΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝΤΑΦΗΤΟΥ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΟΥΤΕ Ο ΑΕΙΜΝΕΙΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΤΑΦΗ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΕΚΡΟΣΗΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ Κ.ΑΛΕΚΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ .ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΕΥΓΟΠΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Του αξίζει ο χαρακτηρισμός "Καύχημα του Γένους των Γραικών" που απηύθηνε η αυτοκράτειρα των Ρώσων Μαρία προς
    τους Αδελφούς Ζωσιμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό Ταξίδι ήσουν ΑΝΘΡΟΠΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η χωρα δυστυχως θρηνει αλλον ενα μεγαλο Ελληνα.Ολοι αυτοι οι αξιοι αντρες δεν ζητησαν τη προβολη τους και προσφεραν με την βοηθεια τους στη χωρα τους .Τιμη στους Ελληνες που αυτοι που ξερουν θα τους θυμουνται και θα τους σεβονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ!!!! ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΜΥΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!!! Ο ΑΛΕΞΑΜΔΡΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ( ΝΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ) ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!! Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!! ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΧΩΡΙς ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΕΣ!!! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ Κ. ΓΟΥΛΑΝΔΡΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σπουδαιος Ανθρωπος .Σπουδαια οικογενεια .Τους γνωρισα και δεν τους ξεχασα ποτε,Καλο ταξιδι ΚΥΡΙΕ Αλεκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τιμη και Δοξα για την οικογενεια,την Ανδρο και το Εθνος μας! Αυτες οι μορφες χαρασουν με το ηθος τους το μελλον! Αθανατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το Ηθος ξεπερνα καθε εμποδιο! Αθανατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ,,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΩΝΑΣΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Κ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΑΝΕ <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θεόδωρος Καγκελάρης8 Ιουνίου 2017 στις 2:40 π.μ.

    Σπουδαίος Έλλην, σπουδαία οικογένεια!
    Μεγάλη η απώλεια μας!
    Αθάνατος στην μνήμη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.