Ευθυμογράφημα του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου *
Αν ήμασταν Ζουλού, αν ήμασταν Παπούα και όχι η ημιθανής φυλή των μνημονιακών Λιλιπούα, θα γνωρίζαμε πως η πολιτική, δικαστική, οικονομική και μιντιακή παραζάλη των ημερών οφείλεται στη μαγεμένη Ελληνική Δημοκρατία και όχι ασφαλώς στη ματιασμένη κυβέρνηση, στη καταραμένη αντιπολίτευση, στους βασκαμένους δικαστές και εισαγγελείς, στο κάλπικο γκόλφι του καναλάρχη ή στο μαύρο μάτι του Βαρουφάκη!
Παραμένω σοβαρός, Κυρία μου, στην κριτική μου προσέγγιση, μην ανησυχείς! Δεν κάνω πλάκα, ούτε ευφυολογώ σε κενό λογικής αυτή τη θερινή περίοδο ... σε ξεμάτιασμα με την τεχνολογία της γνώσης που διαθέτω προβαίνω, νιώθοντας να καταπιέζω αβάσταχτα πια το συναίσθημα (μου). Ο βαθμός καταπίεσης του συναισθήματος κάνει την καλή ξεματιάστρα, αλλά ταυτόχρονα την αδικεί στη κοινωνία. Την δείχνει ψυχρή, εξουσιαστική και σχεδόν καθόλου ευαίσθητη, ενώ αυτή καθ' εαυτή η τέχνη της είναι προϊόν μεγάλης ευαισθησίας και πάθους.
Ως μια απλή αρσενική ξεματιάστρα της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας, λοιπόν, συμμερίζομαι απολύτως τον αγώνα των ιερέων - και παραδειγματίζομαι από αυτούς - που προσεύχονται πάνω στις μαγεμένες κάλπες στην Παπούα Νέα Γουινέα για να απελευθερώσουν την εκλογική διαδικασία από απειλητικές μεταφυσικές δυνάμεις που βάζουν χέρι στην ψηφοδόχο, ή επιχειρούν να ακυρώσουν την δημοκρατική διαδικασία με τα μαγικά τους κόλπα!
Θέλω και εγώ αυτές τις μέρες να διοργανώσω μια ανάλογη τελετή στο Σύνταγμα για να λυθούν τα μάγια που βασανίζουν τους Έλληνες "decision and opinion makers" και ταλαιπωρούν αφάνταστα έως τελειωτικού εκφυλισμού το δημοκρατικό φαινόμενο στον τόπο μας.
Πού οφείλονται αυτά τα μάγια; Σε μια κατάρα που ορίζει την οικονομική ανάπτυξη σε αντίθεση με την δημοκρατική εμβάθυνση. Παραπονιέται και ενίσταται, για παράδειγμα, η κυρία Γεννηματά για τον δημοκρατικό εκφυλισμό στην πατρίδα μας. "Σήμερα υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας" μας λέει, αλλά δεν μας λέει τι έλεγε όταν ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγούσε με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια σε Ιταλό δημοσιογράφο την κεντρική ιδέα των μνημονίων. Όταν έλεγε πως για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει η δημοκρατία στην Ελλάδα να κάνει μερικά βήματα προς τα πίσω, να υποχωρήσει, για να βγούμε πρώτοι εμείς από την κρίση της ευρωζώνης στην οποία πρώτοι μπήκαμε!
Δεν μπορεί να υποστηρίζεις τη συγκεκριμένη μεθοδολογία των μνημονίων με την τρόικα ή να την προωθείς στην πράξη, όπως πράττουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ταυτόχρονα να βλέπεις με τρόμο και αποστροφή απειλητικές δυνάμεις πάνω από την Ελληνική Δημοκρατία, χωρίς να πιστεύεις στη μαγεία, στους μάγους και ενδεχομένως στον αυταρχικό Άι Βασίλη! Είναι αντίφαση.
Πιο λογικό φαίνεται ακόμη και η "εξαφάνιση" ψήφων (σου), όπως και η εξαφάνιση δικαιωμάτων του κράτους και των εργαζομένων να θεωρηθεί αποτέλεσμα μαγείας. Δηλαδή, αυτό το "πάση θυσία στο Ευρώ" αντί για το πάση θυσία για τη βελτίωση (ποιότητα) της Ελληνικής Δημοκρατίας στη φάση της οικονομικής υποχώρησης, σε μαγεία και μαγεμένους δεν παραπέμπει; Αν δεν ήσουν και δεν βρίσκεσαι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ή μαγικών φίλτρων, είναι δυνατόν να μην κατανοείς πως υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσαρμογής της τρόικας, υποστήριξες και υποστηρίζεις την κατάλυση της Ελληνικής Δημοκρατίας; Δεν είναι!
Να, λοιπόν, γιατί μετά από εκατοντάδες αναλυτικές προσεγγίσεις μου στο ζήτημα της σχέσης δημοκρατία-οικονομία την περίοδο της κρίσης, καταλήγω: Κάποιος, επιτέλους, να μας λύσει τα μάγια!...
Ασφαλώς η μαγεία σήμερα συνδέεται με την τηλεοπτική εικόνα και το σχετικό, σύγχρονο "επιχειρηματικό" αλισβερίσι, το πολιτικό μυθιστόρημα, τις ιστορίες συνωμοσίας από εκείνους που μέχρι χθες δεν πολιτεύονταν - όπως δήλωναν - με αυτές, το κουτσομπολιό πάνω στο κουτσομπολιό και το θαύμα της επανένταξης στην χρηματαγορά στη θέση της ανεκπλήρωτης μαγείας σε ο, τι αφορά στο χρέος και στην ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Μια και οι αριστεροί γητευτές της Ευρώπης απέτυχαν εκεί ακριβώς όπου απέτυχαν προηγουμένως οι κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί γητευτές του Ευρώ, το πρόβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και στην δημοκρατική λειτουργία γενικότερα, οξύνεται σωρευτικά. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση οδηγεί πολύ φυσιολογικά σε μεγέθυνση της κρίσης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται χαοτικές καταστάσεις εντός των βασικών θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας και των Οργάνων του κράτους, όπως και στην μεταξύ τους σχέση. "Της τρελής" θα γίνει στην συνέχεια, με αποτέλεσμα ακόμα και η "ξεματιάστρα" που συντάσσει αυτό το ευθυμογράφημα να βρεθεί σε απόλυτη αδυναμία να κάνει την δουλεία της! Καλοί και χρήσιμοι είναι οι ιερείς, οι μάγοι της φυλής και οι ξεματιάστρες όσο το δημοκρατικό φαινόμενο δεν έχει εκφυλιστεί και απαξιωθεί στις συνειδήσεις των περισσοτέρων σε μια χώρα.

Αν όμως η σήψη των δημοκρατικών θεσμών επεκταθεί και ο λαός μετατραπεί σε πελάτη μιας κοινωνίας που έχει λάβει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά ελευθέριας αγοράς ενώ όλα θα κινούνται με κανόνα την μαγεία, κανείς μάγος και καμιά ξεματιάστρα δεν θα μπορεί να απελευθερώσει το πολιτικό φαινόμενο από τον αντιδημοκρατικό δαίμονα, που απειλεί εκτός από την ελευθερία και την ισότητα και την πηγή της ευημερίας.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.