Ανοικτή εκδήλωση για την ευρωμεσογειακή πρωτοβουλία PRIMA "Partnership for Research & Innovation in the Mediterranean Area" διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017,  στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας) η  Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)  του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με κεντρικούς ομιλητές τον Επίτροπο της ΕΕ για την Έρευνα, Επιστήμη και Καινοτομία, κ. Carlos Moedas και την ευρωβουλευτή κα Σοφία Σακοράφα. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη.  Η πρωτοβουλία PRIMA αφορά στη χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνητικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και των αγροδιατροφικών συστημάτων στην Μεσόγειο.
Αναλυτικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας PRIMA είναι η ενίσχυση καινοτόμων ερευνητικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων στους τομείς της διαχείρισης των υδάτων και των αγροδιατροφικών συστημάτων στη Μεσόγειο, περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την κλιματική αλλαγή, την αστικοποίηση, τη μετανάστευση και την πληθυσμιακή αύξηση. Κεντρικές προτεραιότητες της πρωτοβουλίας αποτελούν η λειψυδρία, η ασφάλεια τροφίμων, η μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με την υγεία, καθώς και η ανάγκη ανασύνταξης του παραγωγικού δυναμικού των χωρών της Μεσογείου στους τομείς αυτούς και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Η πρωτοβουλία PRIMA, θα υλοποιηθεί μέσω ειδικού προγράμματος δεκαετούς διάρκειας (2018-2028) το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 με απόφαση του Ευρ. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 185 της ΣΛΕΕ. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 440 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 εκ. ευρώ θα προέρχονται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους των 19  χωρών που συμμετέχουν στο PRIMA.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 10 εκ. € που εξασφαλίσθηκαν από πόρους του Προγραματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη δεκαετία 2018-2028.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω θέματα και θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, την υλοποίηση έργων διεθνούς συνεργασίας.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία συνολικά, αλλά και ειδικότερα για το περιεχόμενο των πρώτων προκηρύξεων που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018. Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερομένους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στη σχετική ιστοσελίδα. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.