Ξέρεις τι πάθαμε; Προσεγγίζοντας την μικρή αλήθεια στην καθημερινότητα έξω από το φάσμα κάποιας μεγάλης αλήθειας (: ιδεολογία), αλλά ως έκφραση πολιτικής ισχύος, εξουσίας και ηγεμονίας, καταλήξαμε σήμερα να κυριαρχούν οι πολιτικές μιας δήθεν "μετα-αλήθειας", οι οποίες έρχονται στην πραγματικότητα να εξευτελίσουν την αρχαιολογία και γενεαλογία της γνώσης. Να εξευτελίσουν την ίδια την ιστορία.
Τα Fake News δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ειδήσεις που βασίζονται στην μεθοδολογία παραγωγής και πολιτικής νομιμοποίησης μαϊμού πολιτικών (Fake Politics), μέσω μιας διαδικασίας ακραίας πλαστογράφησης της ιστορίας. Τα Fake News πηγάζουν από μια πλαστή ιστορία για να παράγουν έναν ψεύτικο, άκρως υποκριτικό κόσμο, μια ιστορία με παράγοντες που παριστάνουν πως είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα και με σχέσεις ακραίας υποκρισίας. Έτσι κατασκευάζονται οι Fake Politics, που αποτελούν σήμερα την κύρια τάση στην εξέλιξη του πολιτικού φαινομένου.
Fake News υπήρχαν ανέκαθεν ως στοιχείο της προπαγάνδας (πολιτικής ή εμπορικής), μόνον που σήμερα, την εποχή της απορρύθμισης, έχουν αποκτήσει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, εκφράζουν με απόλυτο τρόπο κάποια εξουσιαστική δομή και αποτελούν προϊόν μιας εξουσιαστικής δύναμης (: παράγοντα) που επιδιώκει απόλυτη κοινωνικοπολιτική ισχύ. 
Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα ενίσχυσαν την τάση των Fake Politics και "διέφθειραν" μια μερίδα του Τύπου που μέχρι πρότινος έδειχνε να έχει αντιστάσεις στην υποκρισία, στην βάρβαρη αλλοίωση της πραγματικότητας και στις κοινοβουλευτικές ή κυβερνητικές μαϊμουδιές. Έγιναν καραγκιόζηδες και οι ελάχιστοι σοβαροί δημοσιογράφοι στον τόπο μας που εκδίδουν εφημερίδες και αυτό είναι αφάνταστα καταθλιπτικό.
Αυτό διαπίστωσα, για άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό, σήμερα και λυπήθηκα! Δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από Fake Politics, οι οποίες προσδίδουν πλεόν θεσμικό χαρακτήρα στα Fake News. Αυτό σημαίνει πως πραγματικότητα, φήμες, προθέσεις, προσβλέψεις, προσποιήσεις, αριθμητικές κατασκευές, στατιστικές απεικονίσεις και ψευδείς αναφορές των αντιπάλων, οργανώνονται έτσι ώστε να εμφανίζουν μια θετική προοπτική που προσποιείται την αντικειμενική αλήθεια, την στιγμή που αυτός που διατυπώνει τον ισχυρισμό (είδηση) γνωρίζει πως εξαπατά.
Έτσι ακόμη και το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού από πλασματική μορφή – όπως είχε σχεδόν πάντα κατά το παρελθόν – μετατρέπεται σε Fake News για να εξυπηρετήσει Fake Politics, κυρίως μέσω της αναγνώρισής του – και φερόμενης αποδοχής του - από τους παράγοντες του κουαρτέτου, που ασκεί εποπτεία στις ελληνικές πολιτικές. Δεν είναι, δηλαδή αποκλειστικά η κυβέρνηση που ενισχύει την τάση για Fake Politics, αλλά η ίδια η τριγωνική σχέση τρόικας – κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. 
Και πού οδηγούν οι Fake Politics; Στον ολοκληρωτισμό. Στην κοινωνική αποδοχή ενός ύπουλου αυταρχισμού - που εμφανίζεται ως προσωρινή κατάσταση ανάγκης – ο οποίος θεσμοθετεί την απόλυτη ισχύ μιας εξουσίας επί του συνόλου της κοινωνίας. Ποιας εξουσίας; Της εξουσίας εκείνων που ήρθαν στην εξουσία, κατηγορώντας εκείνες τις εξουσίες από τις οποίες αντλούν σήμερα πολιτική νομιμοποίηση και ισχύ μέσω μιας βιομηχανίας παραγωγής συμπεφωνημένων Fake News.

Στο κοινωνικό πεδίο η κατάσταση εξελίσσεται αντιστοίχως. Με τους gay να ορίζουν υποκριτικά την αντρική συμπεριφορά, τις λεσβίες υποκριτικά τον φεμινισμό, τους κομμουνιστές υποκριτικά τον φιλελευθερισμό, τους φιλελεύθερους υποκριτικά  τον σοσιαλισμό, τους άσχετους με την επιστήμη το επιστημονικό, τους άσχετους με τα πάθη της ζωής τους ποιητές και με τους μαλάκες την ορθή σεξουαλική συμπεριφορά. Fake Politics είναι και αυτά και μια χαρά υποστηρίζουν το τέλος της ιστορίας. Ναι, ο κόσμος γίνεται επίπεδος μέσω της ισοπέδωσης από την πολιτική νομιμοποίηση της μόδας της προσποίησης και του "Παριστάνειν" στη θέση του "Είμαι".

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.