του Γιώργου Χαραλαμπίδη

Ερωτήματα:
- Έχει νόημα η λέξη “Άνθρωπος” για ένα άτομο μόνον;
- Είμαστε, ο καθένας μας και όλοι μαζί, φορείς μνήμης που χάνεται πολύ πίσω στο χρόνο;
- Πώς και με ποια μέσα ο Άνθρωπος έφθασε ως το σήμερα; 
- Ποιος κατέχει και διαχειρίζεται τα μέσα αυτά;
- Ποιος θα έπρεπε;

Οι προσωπικές μου απαντήσεις στα παραπάνω είναι:
- Όχι!
- Ναι!
- Ο Άνθρωπος έφθασε ως το σήμερα με δύο βασικά εργαλεία – δυνατότητες που του έχουν χαριστεί.
Την δυνατότητα – ικανότητα παραγωγής Γνώσης.
Την δυνατότητα – ικανότητα να ομαδοποιείται με άλλους, με τους πολλούς, με όλους και να επιτελεί “ΜΑΖΙ” κοινά έργα (Κοινωνική Οργάνωση).

Παράδειγμα:
Μπορεί ο Προμηθέας να “έκλεψε” από τους “θεούς” τη φωτιά και την “έδωσε” στους ανθρώπους, αλλά είναι οι άνθρωποι, οι πολλοί άνθρωποι μαζί, που δέχτηκαν το “δώρο” και ξεκίνησαν αυτό που αρεσκόμαστε να ονομάζουμε “πολιτισμό”.
Αυτοί, οι πολλοί, χρησιμοποίησαν τη φωτιά σε τόσες ποικίλες δραστηριότητες, μαγείρεμα, θέρμανση, πόλεμο, μεταλλοτεχνία, κατασκευή αγγείων, κατασκευή των πρώτων μέσων πλεύσης, ατμομηχανή, παραγωγή ηλεκτρισμού και τόσες άλλες.
Αν είχαν φοβηθεί την μήνιν των θεών, και απέρριπταν το “δώρο” του Προμηθέα, ποιο το όφελος;

Βέβαια, μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι το παραμύθι είναι ανάποδα!
Ότι δηλαδή οι “θεοί” κλέβουν τη φωτιά από τους ανθρώπους!
Ποια φωτιά;
Την Νόηση!
Ο άνθρωπος είναι το μόνο γνωστό βιολογικό ον, που έχει αναπτύξει σε βαθμό πολύ μακράν των άλλων, την νόηση. Ήτοι την δυνατότητα συναισθήματος, λογικής και συνείδησης. Και επιπλέον, της έκφρασης αυτών μέσω του λόγου.
Πώς την κλέβουν;
Κλέβοντας, τον χρόνο μας και την ενέργεια μας μέσω της πολύωρης επίπονης εργασίας (σκλαβιά παλιότερα, μισθωτή εργασία σήμερα) που δεν μας αφήνει χρόνο για σκέψη, κοινωνικοποίηση και ανάπαυση.
Κλέβοντας, τον χρόνο μας και την ενέργεια μας μέσω ανόητων χρονοτριβών (παιχνίδια), που τα περισσότερα σχετίζονται με ανταγωνισμούς (ποδόσφαιρο, τζόγος, χρηματιστήριο), μέσω εθισμών σεξουαλικής φύσης (πορνοθέαμα, αντιπαράθεση φύλων, έμφυλες σχέσεις), μέσω του θεάματος (παλιότερα αρένες, σήμερα γήπεδα, πρωταθλητισμός, τηλεόραση, ίντερνετ), έως με διάφορες ψυχοτρόπες εξαρτησιογόνες ουσίες που τις διοχετεύουν έντεχνα και με άφθονο κέρδος.
Κλέβοντας, τον χώρο μας, αφού η οικογένεια στριμώχνεται σε όλο και πιο μικρό χώρο (διαμερίσματα, πλειστηριασμοί, εξώσεις, μετανάστευση), αλλά και δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην φύση αλλά και σε πόρους, που εναλλακτικά, με την δικαιολογία του “ιδιωτικού” ή του “δημόσιου” εκμεταλλεύονται και καταχρώνται σε βάρος όλων μας. Τα σπίτια μας έγιναν οι φυλακές μας, οι τόποι εξορίας μας! Και σε πολλούς αρέσει!
Κλέβοντας, και το όποιο εισόδημα απομένει, μέσα από φορολογίες, δασμούς, πανωτόκια.
Ο πλούσιος ξέρει, ότι για να είναι αυτός πλούσιος, πρέπει οι φτωχοί να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι. Όσο το δυνατόν φτωχότεροι.

Διαιρώντας, τους πολλούς σε αντιμαχόμενες ομάδες τάχα “συμφερόντων”, ώστε η μεταξύ τους διαπάλη, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως τον πολύνεκρο πόλεμο (1ος Παγκόσμιος, 2ος Παγκόσμιος, Οικονομικοί πόλεμοι “κραχ”, Ψυχολογικοί πόλεμοι), τους αφήνει αδύναμους στην διάθεση των λύσεων που αυτοί έχουν έτοιμες.
Μια πολύ αποτελεσματική διαίρεση που πέτυχε, είναι αυτή της πίστης, σε σχέση με τον λόγο και την πράξη. Ονόμασε την πρώτη “θρησκεία”, τις άλλες δύο “πολιτική” και έπεισε την συντριπτική πλειοψηφία ότι μπορείς να πιστεύεις σε όποιον θεό θέλεις, αρκεί ο λόγος και η πράξη σου να απευθύνονται στον “ημίθεο” χρήμα! Έτσι οι πολιτικοί μας “πιστοί στο ιδανικό της δημοκρατίας”, ξεπουλούν την Ελλάδα μας και τους Έλληνες σε τιμή ευκαιρίας! Έτσι η εκκλησία μας “πιστή στον Χριστό” παρακάμπτει το: “Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ θεοῦ τῷ θεῷ (από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κβ':21)” και συντάσσεται με τους πολιτικούς αρμονικότατα! Έτσι οι δικαστές μας “πιστοί στη δικαιοσύνη” εφαρμόζουν τον νόμο των πολιτικών που απαιτεί την αφαίρεση της περιουσίας των Ελλήνων και κάνουν πως δεν βλέπουν την προδοσία του έθνους αφού η αμοιβή τους είναι συνδεδεμένη με αυτή των πολιτικών.

Εγκαθιστώντας “δίκτυα”, τάχα εξυπηρέτησης των πολλών, στην πραγματικότητα, έτσι οργανωμένα, ώστε να είναι αδύνατο να επιβιώσεις χωρίς αυτά! (ηλεκτρικό δίκτυο, δίκτυα πληροφόρησης, ΜΜΕ, δίκτυα διανομής νερού και αερίου, δίκτυα παραγωγής και διανομής τροφίμων, ενέργεια, υγεία, παιδεία, εμπόριο), όλα στην υπηρεσία της κίνησης του χρήματος, με αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται δυνατότεροι και πλουσιότεροι, ενώ οι πολλοί απλώς να επιβιώνουν.

Εμποδίζοντας μέ κάθε μέσον, όσο ανόσιο κι αν είναι, να φύγουν από τα χέρια τους η Γνώση και η Κοινωνική Οργάνωση τις οποίες “εκπορεύονται και εμπορεύονται” με βασικό εργαλείο το νόμισμα. Το νόμισμα που αυτοί εισάγουν και αυτοί ελέγχουν. Βλέπετε άλλο ποιο ισχυρό κίνητρο για τους πολλούς από την απόκτηση ευρώ, δολαρίων, λιρών; Μ' αυτό δεν ελέγχονται οι πάντες;

Διαπαιδαγωγώντας τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους με ένα σύστημα διαπαιδαγώγησης που το λένε Εκπαίδευση και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά κινείται μεταξύ της διαφθοράς και της μεγάλης διαφθοράς.
Οι γόνοι των πολλών διαφθείρονται με κάθε τρόπο στο σώμα, στο πνεύμα αλλά και στη συνείδηση, αφού προορίζονται για πειθήνιοι σκλάβοι. Εδώ το σύστημα διαφθοράς, παρουσιάζει στους νέους το ανήθικο σαν κατόρθωμα, το παράλογο σαν μονόδρομο, την κοροϊδία του/της συντρόφου, “μαγκιά”. Η νόηση περιφρονείται.
Οι γόνοι των λίγων (της ελίτ), διαφθείρονται κι αυτοί αφού πρέπει να μάθουν να κρατούν τα ηνία των πολλών ώστε να διαιωνιστεί το Σύστημα (Matrix). Και εδώ η νόηση περιφρονείται, στο βαθμό που η ποδηγέτηση των πολλών είναι το κύριο ζητούμενο.
Κάποιοι λίγοι που καταφέρνουν να φθάσουν στην άλλη όχθη, (μέσω της γονικής μέριμνας, της προσωπικής προσπάθειας και της προσφοράς λίγων φωτισμένων δασκάλων που τολμούν να δείχνουν τον δρόμο της παιδείας) και καταφέρνουν να δουν το φως της νόησης μέσω του λόγου, είτε εκβιάζονται και εξαπατούνται ώστε να γίνουν όργανα της ελίτ, είτε λοιδoρούνται, εξορίζονται, περιθωριοποιούνται, εξοντώνονται.

Όπως εξοντώνεται καθένας που θα τολμήσει να τους αμφισβητήσει!

Ποιοι είναι οι “θεοί”;
Μα η εξουσία!
Τι είναι εξουσία;
Ο κοινωνικός χώρος που προσπαθεί να επιβληθεί στους πολλούς με μέσα τη βία, την υποκρισία, την αδιαφορία.
Καθένας από μας δυνητικά μπορεί να γίνει “εξουσία”, αφού όλοι μας έχουμε από τη φύση την ικανότητα να το κάνουμε.
Το κάνουμε;
Μα ναι! Κοιτάξτε την θάλασσα αδιαφορίας γύρω σας! Η αδιαφορία μας, δεν είναι,  που στηρίζει και γιγαντώνει τους Πύργους της Βαβέλ της Εξουσίας;
Τότε γιατί δεν είμαστε όπως οι ελίτ;
Γιατί η κατεστημένη εξουσία για να συνεχίσει να είναι εξουσία, χρειάζεται σκλάβους. Πολλούς σκλάβους με ποικίλες δεξιότητες. Άρα ελέγχει πολύ αυστηρά τους αριθμούς εξουσιαστών – σκλάβων.
Γιατί για να γίνει κανείς “ελίτ” προϋποθέτει την αδιάφορη ματιά και το άκαρδο τσαλαπάτημα της θάλασσας των ψυχών γύρω του, χωρίς λογική και συνείδηση.
Και γιατί κάποιοι, συνειδητά, δεν θέλουν να πουλήσουν την ψυχή τους στους “θεούς”.

Έτσι στην επόμενη ερώτηση: “Ποιος κατέχει και διαχειρίζεται τα μέσα αυτά;” δηλαδή την Γνώση και την Κοινωνική Οργάνωση, η απάντηση είναι η Εξουσία! Οι Ελίτ της Ολιγαρχίας!
Μας εξαπάτησαν; Μας τα άρπαξαν με τη βία; Τα παραχωρήσαμε αφελώς; Όλα μαζί;
Την απάντηση πρέπει να τη δώσει καθένας ατομικά, γιατί και ο καθένας μας μέσα σ' αυτό το “σύστημα” ζει και ενεργεί.
Αλλά, πού να εναποθέσει ο γονιός τα παιδιά του;
Αλλά, πού να εναποθέσει ο εργάτης και ο αγρότης τον μόχθο του;
Αλλά, πού να εναποθέσει ο επιστήμονας την καινοτομία του;
Αλλά, πού να εναποθέσει ο καλλιτέχνης το έργο του;

Αυτό που υπάρχει σήμερα γύρω τους, είναι η κοινωνία που έχει διαμορφώσει, αιώνες τώρα, η εξουσία. Μια κοινωνία που, όπως λέει ο Μάρξ και είναι απόλυτα σωστό, στηρίζεται στην καταστροφή ανά διαστήματα του κεφαλαίου, χρηματικού αλλά και ανθρώπινου.
Πώς; Μα με τον πόλεμο! Οικονομικό, Ψυχολογικό, αλλά και με όπλα! Δεν είναι τυχαίο γεγονός ο πόλεμος. Στημένος είναι, από την εξουσία. Η λύση στα αδιέξοδα που αυτή δημιούργησε, αφού μέσω του πολέμου, διαγράφει τις μνήμες και τις αποδείξεις της ενοχής της και συνεχίζει το εγκληματικό της “πρόγραμμα”.
Με την εφεύρεση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική, η πληροφορική και η εκμετάλλευση νέων πηγών ενέργειας, η κοινωνία της εξουσίας σήμερα, ωθεί τα πράγματα στην καταστροφή μεγάλου μέρους του ανθρώπινου κεφαλαίου, πολύ πάνω από το 50% όπως έχει ομολογήσει ο Μπρεζίνσκι, υπερασπιζόμενη τα κεκτημένα της, μέσω μιας, όπως την ονομάζει, “Νέας Παγκόσμιας Τάξης”.

Για μας τους “πολλούς”, για καθέναν από μας, αλλά και για όλους μαζί, τίθεται το αμείλικτο ερώτημα:
“Τι είσαι διατεθειμένος να υπερασπιστείς;”
Τον άνθρωπο που έχεις μέσα σου;
Τον πολίτη που δεν μπόρεσες ποτέ να γίνεις;
Την πατρίδα και την ιστορία σου;
Το μέλλον των παιδιών σου;

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, θα τα υπερασπιστείς ανακτώντας από τα γαμψά νύχια της εξουσίας αυτά που σου πήρε: Την Γνώση και την Κοινωνική Οργάνωση!
Για να φθάσουμε στην “Οικονομική Κρίση”, η εξουσία, αιώνες πριν, έσπειρε την Πνευματική νωθρότητα και την Κοινωνική αποσάθρωση.

«Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» Χριστός (Ιω. Η΄ 32)

Έτσι φθάνοντας στο τελευταίο ερώτημα: “Ποιος θα έπρεπε να διαχειρίζεται τα μέσα, Γνώση και Κοινωνική Οργάνωση;”, η απάντηση νομίζω δίνεται φυσικά και αβίαστα!
- Όλοι εμείς μαζί!
Δεν είναι κάτι προς συζήτηση ή προς διαπραγμάτευση.
Τώρα όμως, είναι ο καιρός της ανάκτησης των μέσων αυτών.
Το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα θα είναι στο πνευματικό επίπεδο.
Θα πρέπει να ανακτήσει κάθε ανθρώπινη μονάδα την ικανότητα της ενσυναίσθησης του συνανθρώπου, της εκλογίκευσης της κατάστασης, της συνειδητοποίησης του τι διακυβεύεται.

Αν θέλουμε να ανακτήσουμε, τον Άνθρωπο, τον Πολίτη, το Μέλλον των Παιδιών μας, η λύση είναι αυτή που μας έδειξαν πολλά χρόνια πριν οι πρόγονοι μας.
Λέγεται Δημοκρατία!
Αλλά κι εδώ υπάρχουν διαστρεβλώσεις.
Δημοκρατία δεν είναι: “Μα αφού ψηφίζω!”.
Δημοκρατία είναι να μην υπάρχουν αδιάφοροι πολίτες.
Πολίτης σημαίνει γνωρίζω και μετέχω.
Με βάση τα δύο κριτήρια: “Γνωρίζω” και “Μετέχω”, πόσους πολίτες βλέπεις γύρω σου;
Κι αν το στενέψουμε κι άλλο, με βάση τα: “Γνωρίζω την Αλήθεια” και “Μετέχω στη Δημοκρατία”;
Βλέπεις;

Η Δημοκρατία, είναι το πολίτευμα του Λόγου!
Ο Λόγος απεχθάνεται τις βία, απάτη, αδιαφορία. Ο Λόγος σε καλεί να τον δεχθείς, αλλά δεν θα σε εκβιάσει να το κάνεις, αφού δεν είναι εξουσία.
Ο Λόγος που μας κληρονομήθηκε γενεές επί γενεών, είναι ο ικανός και αναγκαίος σπόρος που θα γεννήσει μέσα σου, το συναίσθημα, τη λογική, τη συνείδηση και μέσω της Παιδείας θα σε καταστήσει ικανό για τη Γνώση, την Αλήθεια, τη Δημοκρατία.
Μην δέχεσαι τον λόγο που είναι σκλάβος του χρήματος και της εξουσίας. Γιατί τότε θα είσαι κι εσύ σκλάβος!
Δέξου τα “δώρα” Χρόνος, Μνήμη, Νόηση. Κάνε χρήση τους με σεβασμό στον άνθρωπο. Χωρίς αυτά δεν θα βρεις ποτέ αληθινή Αγάπη. Δείξε στα παιδιά σου με λόγο και πράξη, πώς να κάνουν κι αυτά το ίδιο! Μη δέχεσαι να τα βάλεις στην υπηρεσία της εξουσίας. Έχοντας κατακτήσει τα “δώρα” αυτά, δείξτα άφοβα στους πολλούς, ώστε να κάνουν κι αυτοί την προσπάθεια που απαιτείται. Ύστερα, όλοι μαζί, να φτιάξουμε έναν απέραντο δημοκρατικό κοινωνικό χώρο, χωρίς ελίτ, χωρίς σκλάβους. Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη στην προσπάθεια εκδημοκρατικοποίησης του κοινωνικού χώρου, είναι τα παιδιά, οι υπέργηροι και οι άρρωστοι.
Τότε θα βρίσκει ασφαλή χώρο ο γονιός να εναποθέσει τα παιδιά του.
Ο επιστήμονας την καινοτομία του.
Ο καλλιτέχνης το έργο του.
Και τότε θα ανακτηθούν η Γνώση και η Κοινωνική Οργάνωση.
Δεν έχεις κάτι να φοβηθείς! Αυτός είναι ο δρόμος του Ανθρώπου!
Αντίθετα αυτοί που με τον φόβο προσπαθούν να σε μαντρώσουν, αυτοί είναι εκόντες άκοντες, νεροκουβαλητές της Εξουσίας και της Ολιγαρχίας του Χρήματος.
Όλοι χωράμε κάτω από την “ομπρέλα”: “Άνθρωπος!”
Εκτός της αμετανόητης Εξουσίας!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.