Όπως είναι γνωστό, ομόφωνα αναγνώρισε τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού η Βουλή των Ελλήνων το 1994 και όρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την οποία έχουν προγραμματισθεί στο Δήμο Θερμαϊκού στις 20 Μαΐου, για 4η συνεχή χρονιά.

Η σημερινή Διοίκηση έχει θεσμοθετήσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ώστενα τονίσει και ιδιαίτερα να υπενθυμίσει τα γεγονότα της περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Στην Περαία, την έδρα του Δήμου, στο πλαίσιο σεμνών και λιτών τελετών, την Κυριακή 20 Μαΐου θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στα γεγονότα της δραματικής αυτής περιόδου, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923.

Το πρόγραμμα προβλέπει τα εξής:

Ώρα 09:45
  • Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
           
  • Ομιλία του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.

Ώρα 10:30
  • Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ιστορικής Μνήμης (οδός Φιλίππου & Ξενίου Διός γωνία) του Δήμου Θερμαϊκού από το Δήμαρχο και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.

  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

  • Ομιλία του κ. Παρχαρίδη Γεωργίου, Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ,Επίτιμου Προέδρου Πανποντιακής Συνομοσπονδίας και Π. Προέδρου Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων.

  • Εθνικός Ύμνος

Την ίδια μέρα έχει προγραμματισθεί γενικός σημαιοστολισμός από τις 08:00 μέχρι και τη δύση του ηλίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Ομιλίες κι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου στις σχολικές μονάδες του Δήμου.

Για τη σημαντική αυτή ημέρα αποτίμησης φόρου τιμής στα θύματα, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε : «Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης,αποτελεί κάτι περισσότερο από την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ιστορική μας μνήμη. Εκεί όπου γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, πρέπει να έχουμε αυξημένη ευαισθησία για το συνάνθρωπό μας. Γιατί το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει το μέλλον».


* η φωτο από την περσινή εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.