Η Γενοκτονία του ελληνισμού της Θράκης,του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας, έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο και πλέον ανθρώπους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και ειδεχθέστερα της ανθρωπότητας.

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διωγμοί, η βίαιη αποκοπή από τις πατρογονικές εστίες καιη προσφυγιά, η βαρβαρότητα και η εξόντωση των Ελλήνων και των Ελληνίδων ακόμα συγκλονίζει, προκαλώντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης. 

Ο Δήμος Θερμαϊκού εδώ και τέσσερα (4) χρόνια έχει θεσμοθετήσει δύο εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Σε αυτές τις δύο αποφάσισε να θεσμοθετήσει ακόμα μία προς τιμή όλων των Ελλήνων εξ Ανατολής, όλων αυτών των ανθρώπων που υπέστησαν τα δεινά και τον ανείπωτο πόνο. Η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων,η οποία διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά μέσω του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Θερμαϊκού, έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 20.00, στο πάρκο επί της οδού Ανθέων στην Περαία.

Η εκδήλωση υλοποιείταισε συνεργασία με το Μορφωτικό Όμιλο Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» και το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, ενώ προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο κ. Μαλκίδης Θεοφάνης, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών και ο κ. Μάνος Γεώργιος, συγγραφέας.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται από μουσικοχορευτικά δρώμενα με τραγούδια από τη χορωδία του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και παραδοσιακούς χορούς των τιμώμενων περιοχών από πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου. Συγκεκριμένα, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου έχει αναλάβει να παρουσιάσει χορούς από τον Πόντο, ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας από την Προποντίδα, ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας από τη Μικρά Ασία και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μηχανιώνας από την περιοχή της Δυτικής Θράκης.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε : «Ο πόνος παραμένει άσβεστος. Μαζί όμως με τον πόνο, άσβεστη οφείλει να μένει και η μνήμη. Γιατί μόνο με τη γνώση της ιστορίας και των γεγονότων διατηρούμε την εθνική μας συνείδηση ζωντανή, προλαμβάνουμε την επανάληψη αντίστοιχων φρικτών και αποτρόπαιων εγκλημάτων και λειτουργούμε ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χρέος μας είναι να μη λησμονήσουμε. Χρέος μας είναι να εκδηλώνουμε τον πρέποντα σεβασμό στα θύματα, αποτίοντάς τους φόρο τιμής».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.