Την τελευταία εβδομάδα στη Βόρειο Ελλάδα είχαμε έξαρση δηλητηριάσεων εξαιτίας ανάλωσης ενός αγαπημένου σε πολλούς σαλατικού.  Πρόκειται για τα βλήτα, ιδιαίτερα νόστιμη βραστή σαλάτα, που όμως εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αν δεν ληφθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά το καθάρισμα και το ξεδιάλεγμα από φυτά που μπορεί να εμπεριέχει.
Αυτός είναι ο λόγος που από το περασμένο Σαββατοκύριακο αρκετοί ανυποψίαστοι καταναλωτές διακομίσθηκαν με πολύ σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης συνοδευόμενα από παράλυση και εκδήλωση παραισθήσεων.
Η αιτία, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δυστυχώς, ήταν η ύπαρξη στα βλήτα και του επικίνδυνου "διαβολόχορτου" που προκάλεσε τα κρούσματα δηλητηρίασης.
Να σημειωθεί πως  τα χόρτα προμηθεύτηκαν οι καταναλωτές από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η οποία μετά την αποκάλυψη του προβλήματος απέσυρε από τα καταστήματά του όλες τις ποσότητες βλήτων.
Καλό ξεδιάλεγμα λοιπόν κατά το πλύσιμο των λαχανικών, ώστε να μην συνυπάρχουν χορταρικά που δεν γνωρίζουμε.

Πληροφοριακά:
Αν μαζι με τα βλήτα υπάρχει και το λεγόμενο λαϊκά « διαβολόχορτο », και καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει ατροπικό φαινόμενο δρώντας πάνω στο νευρικό σύστημα. Το διαβολόχορτο είναι όρθιο χόρτο με άσπρο λουλούδι και φύλλο που μοιάζει με πλατανόφυλλο σε αντίθεση με το βλήτο που έχει φύλλωμα λείο στα άκρα του και όχι δαντελωτό.

Διαβολόχορτο
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.