Ξημερώματα Πέμπτης 26 Ιουλίου , δυο μέρες μετα την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία στην Ανατολική Αττική , εχουν ειπωθεί " απίθανα " πράγματα . Απο το πως και με τι Ειδη πρεπει να γίνονται οι αναδασώσεις , απο την " κατεύθυνση "....( διευθυνση ήθελαν να πουν ) του ανέμου , απο την " διευθυνση "...( κατεύθυνση ήθελαν να πουν ) της φωτιάς , οτι φταιει η κλιματική αλλαγή , οτι φταινε οι δασικοί χάρτες , οτι δεν πρεπει να κηρυχθούν αναδασωτέα τα πέριξ του Μαραθωνα καμμένα διοτι δεν θα μπορέσουν να ξαναχτίσουν οι ανθρωποι , το ΠΟΙΟΣ αποφασίζει για την εκκένωση ....
Να κανουμε μια περίληψη των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ γεγονότων ,
1. Την αρμοδιοτητα για την κατάσβεση των Δασικών πυρκαγιών την εχει απο το 1998 η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΟΛΕΩΝ και ΟΧΙ η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ . Αποφαση Σημίτη με ταυτόχρονη αποφαση αποδυνάμωσης και μείωσης του προυπολογισμού για την διαχειριση των δασών . Διάλυση της ΔΑΣΙΚΗΣ Υπηρεσιας , σαλαμοποίηση των αρμοδιοτήτων της και " μοίρασμα " τους σε δήμους κλπ κλπ .
ΝΑΙ αυτοι λοιπον ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ .
2. Οι συνθήκες που επικρατούσαν οδηγούσαν υποχρεωτικά σε βαθμό κινδύνου " μέγιστο " και υποχρέωναν σε διάταξη των ΕΠΙΓΕΙΩΝ δυνάμεων σε τετοια σημεία ώστε ΕΑΝ ξέφευγε η φωτιά να την περίμεναν για να την ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ . διοτι η φωτιά οταν ξεφύγει δεν σβήνεται απο ανθρωπους . ΣΒΗΝΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ... ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ... .
3. Η φωτιά και μαλιστα η επικορυφη εχει " άνοιγμα "( μπορει να " πηδήξει " δηλαδη ) μεχρι και 16 χιλιόμετρα λεει η βιβλιογραφία . Οποτε ας σταματησει αυτη η ιστορία περι αντιπυρικών λωρίδων ... φθανει πια ... Καταλάβαμε λοιπον γιατι περασε την Μαραθωνος και γιατι στις εικόνες που βλέπουμε εκει που ολα ειναι καμμένα υπαρχουν τρια, τέσσερα σπίτια μαζεμένα και δέντρα που δεν εχουν καεί ;
4. Το ΜΑΤΙ δεν ηταν ΠΟΤΕ ΔΑΣΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ . Δεν καταπατηςαν δάσος . Οι αεροφωτογραφίες του 1937 κσι του 1945 δείχνουν την περιοχή αγροτική . Δες τε και τους υπό αναρτηση Δασικούς χάρτες .
Η δόμηση ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ αλλα ΟΧΙ σε δασική έκταση .
Οποιος αναρωτιέται το που "βρέθηκαν" τα πεύκα , ισως να εχει ακουσει οτι οπου εγκαταλείπεται η γεωργια , " εισβάλουν " τα δασικά είδη .
5. Ειναι ΑΛΛΟ πραγμα οι αναδασώσεις και αλλο πραγμα να φυτεύεις δένδρα στον κήπο σου !! Ετσι λοιπον οποιοι γράφουν περι αλλαγής ΕΙΔΟΥΣ για τις αναδασώσεις ( προτάσεις να αντικατασταθούν τα πεύκα ( η Χαλεπιος δηλαδη ....) με δρυς , πικροδάφνες και έλατα να ξερουν οτι προκαλούν θυμιδια . ΟΜΩΣ ο καθένας στον κήπο του μπορει να φυτέψει οτι Δένδρο θελει και αν πιασει , έπιασε . Ετσι λοιπον , οι ανθρωποι που θα ξαναχτίσουν τα σπίτια τους καλο ειναι να μην φυτέψουν στην αυλη τους πεύκο . Ωστόσο , το δάσος που θα ατενίζουν μετα τις αναδασώσεις θα ειναι ΧΑΛΕΠΙΟΣ πως να το κανουμε .
6. Τα τελευταια 15 χρονια η περιοχή εχει καεί : το 2005, το 20Ο9 ( Ραφήνα , νέος Βουτζας , Πεντέλη ...). Η τοτε Νομαρχία Ανατολικής Αττικης χρηματοδότησε εγκατάσταση ψηφιακού συστηματος πυρανίχνευσης με χρήματα του ΕΣΠΑ της Ψηφιακης Συγκλισης . Το έργο ολοκληρώθηκε και παρε ληφθεί . ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ και
ΝΑΙ υπαρχουν βαρύτατες ΔΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ γιατι εγινε αυτο ! Και μην αρχίσετε να γραφετε για την ΔΟΥΡΟΥ , διοτι δεν ηταν τοτε περιφερειάρχης και οταν εγινε το έργο ηταν ηδη ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ( να μην επεκταθώ το τι σημαινει αυτο ).
7. Η Περιφέρεια ΔΕΝ ΕΧΕΙ αρμοδιοτητα για τα ΔΑΣΗ . ΟΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ την εχουν αυτη την αρμοδιοτητα αρα το Υπουργείο Εσωτερικων .
8. Οι ΔΗΜΟΙ εχουν τις αρμοδιότητες πολεοδομίας, λαμβάνουν προυπολογισμο για πυροπροστασία , αποφασίζουν ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ . Αναρωτιεμαι βλέποντας τις εικόνες : οταν ο δημαρχος εκανε την βόλτα του στον δήμο του , δεν έβλεπε οτι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ειχαν κτίσει ΠΑΝΤΟΥ ΜΑΝΤΡΕΣ , απο κόβοντας την πρόσβαση στην θαλασσα ; Αυτο ΔΕΝ ειναι πολεοδομική παράβαση δήμαρχε που σημερα πέρπατας και μετράς πτώματα ;;;;; Και ενω Δήμαρχε παίρνεις χρήματα για την πυροπροστασία ΓΙΑΤΙ βρέθηκαν ΑΔΕΙΕΣ δεξαμενές η γιατι δεν βρέθηκαν δεξαμενές ;
ΝΑΙ λοιπον υπαρχουν και ΕΚΕΙ βαρύτατες πολιτικές , διοικητικές ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ευθύνες μιας κοινωνίας που ονειρεύεται να μετατρέψει την καθημερινότητα της σε " Νταλλας "( αυθαίρετες βίλες απο πάμφθηνα οικοδομικά υλικά με ιδιωτική πρόσβαση στην θαλασσα ....)!
9. ΤΕΛΟΣ , η έχουσα απο την νομοθεσία τον συντονισμό ειναι η ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ . ΔΕΝ προέβλεψαν σωστα , υποεκτίμησαν την κατασταση και ΔΕΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΑΝ .
ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ , ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ .
Ολοι φταίμε και φταίμε διαχρονικά για την καταστροφή μας . Συμμέτοχοι στο έγκλημα κατα της ΖΩΗΣ ΜΑΣ .
ΔΕΝ φθάνουν οι ευχές να μην ξαναγίνει . Επιβάλλεται αλλαγή του " συστήματος "....
Ο συνάδελφος και φίλος μου καλός Κώστας Μπέσης, μόλις ανέβασε τους ορθοφωτοχάρτες που δημοσίευσε το ΕΘΝΟΣ Απόδειξη ότι το ΜΑΤΙ ΔΕΝ ηταν ΠΟΤΕ δασος και δασική περιοχή.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. "Η περιοχή δεν είναι δασική" αλλά..... θα σώνονταν αν η αρμοδιότητα ήταν στην Δασική Υπηρεσία. Α ρε κάτι αναλυτές... επιπέδου!. Ξεχνάμε ότι η αρμοδιότητα της πυρόσβεσης πέρασε στην πυροσβεστική ακριβώς με αφορμή την ανεπάρκεια (κατά κάποιους και διαφθοράς) της Δασικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.