του ακτιβιστή

Ρωτήθηκα πριν λίγες μέρες από βουλευτή της Β' Θεσσαλονίκης πόσα κατά την άποψή μου θα είναι τα ψηφοδέλτια που θα διεκδικήσουν την δημαρχία στον Θερμαϊκό.
Προφανώς ο έμπειρος πολιτικός ήθελε να διασταυρώσει τις δικές του πληροφορίες κι εκτιμήσεις με την άποψή μου.
Είναι ένα ερωτηματικό που απασχολεί όσους έχουν ιδιαίτερη σχέση με το "άθλημα" της ψηφοσυλλογής ή το "λειτούργημα" και επιδίωξη να "σώσουν τον τόπο". Αλλά και τους συνδημότες μας, αν κρίνω από ερωτήματα που θέτουν και την επιθυμία τους να στηρίξουν έναν από τους  "εν δυνάμει" διεκδικητές.
Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι πιστεύουν πως ο τόπος κινδυνεύει από τους ανταγωνιστές - διεκδικητές τους και ότι αυτοί είναι οι μόνοι που θα καταφέρουν να παραδώσουν τον δήμο Θερμαϊκού, την επόμενη ή τις επόμενες τετραετίας, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που θα τον παραλάβουν. Εννοείται..... εφόσον καταφέρουν να καταλάβουν - με την ψήφο των δημοτών - τον πολυπόθητο θώκο του δημάρχου.
Είμαι βέβαιος, όντας ρομαντικός και φύσει καλοπροαίρετος, πως υπάρχει μια πλειάδα ικανών υποψηφίων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη δημαρχία.
Ο ρεαλισμός όμως μας αποκαλύπτει πως ελάχιστοι αυτών έχουν σοβαρές πιθανότητες να συνθέσουν ένα πλήρες ψηφοδέλτιο.
Παρ'όλα όμως τα παραπάνω, εκτίμησή μου είναι πως θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων, αρκετά των οποίων  θα παραταχθούν με τη μίνιμουμ συμμετοχή δημοτικών και τοπικών συμβούλων.
Ο λόγος έγκειται στο νέο εκλογικό σύστημα που πρόσφατα ψηφίστηκε με το νόμο 4555/19-7-18.
Μια άτολμη εισαγωγή της απλής αναλογικής, που αντί να καταρτίσει δύο ψηφοδέλτια, ενός των υποψηφίων δημάρχων κι ενός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προέκρινε την απλή αναλογική μεταξύ των συνδυασμών. Αν συνέβαινε το πρώτο, το εκλογικό σώμα θα μπορούσε να επιλέξει τους αξιολογότερους χωρίς να μπει στη διαδικασία επιλογής συνολικά των συνδυασμών, με όποια μειονεκτήματα ή και κομματικές σκοπιμότητες κρύβονται από τον νομοθέτη (το κόμμα δηλ. που εισήγαγε το σχέδιο νόμου και που το ψήφισε). Αντ' αυτού κατοχύρωσε μια μορφή αναλογικής που δημιουργεί κλίμα φόβου σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που πολλοί απ' αυτούς σκέφτονται (με βάση της προσωπική τους σωτηρία) να συμπύξουν με άλλους που βρίσκονται στην ίδια αγωνία νέα ψηφοδέλτια με λιγότερους υποψηφίους αλλά που θα έχουν την δυνατότητα να εκλέξουν έναν ή δύο συμβούλους με το 3% της απλής αναλογικής (και τον μαγικό αριθμό 650 - 700 ψήφους ανά έδρα).

Εδώ να πούμε πως εκτός από την καινοφανή πρακτική όσον αφορά τους δημοτικούς συμβούλους υπεισέρχεται και μια δυνητικά παράξενη εξέλιξη σχετικά με την εκλογή δημάρχου - στην μάλλον βεβαία - με την ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής. Όπου μπορεί ο πλειοψηφών από την πρώτη Κυριακή υποψήφιος δήμαρχος να μην εκλεγεί, λόγω "παράξενων" συμφωνιών και συμμαχιών.

Ένα άλλο στοιχείο του νέου εκλογικού συστήματος των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι και η θεωρητική "αστάθεια" του εκλεγμένου δημάρχου, αφού η πλειοψηφία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιό του και αυτό ίσως αφήσει ανοιχτή την πόρτα για διάφορες - ιερές ή ανίερες - συμφωνίες κατά περίπτωση.

Στο προκείμενο τώρα είναι καιρός να αρχίσουμε να μετράμε υποψηφιότητες και να δημιουργήσουμε έναν πρόωρο εκλογικό χάρτη.
Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται, ως σήμερα τουλάχιστον, τα εξής ψηφοδέλτια:
  • Γιάννης Μαυρομάτης, ο νυν δήμαρχος Θερμαϊκού. Δείχνει να αντιμετωπίζει αποχωρήσεις, παραιτήσεις και διαφοροποιήσεις αρκετών συνεργατών του, αλλά πιστεύουμε ότι θα κατεβάσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο και πιθανολογείται πως θα έχει σαφές προβάδισμα, παρά τα οξυμένα ζητήματα καθημερινότητας που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει (στο ζήτημα κυρίως της καθαριότητας). Η δύναμή του μοιράζεται ισομερώς στις τρεις ενότητες του δήμου.
  • Γιώργος Τσαμασλής, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Φέρεται να έχει συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο αν και έχει διαφοροποιήσεις από συμβούλους του συνδυασμού του (που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία με διαφορετικό ψηφοδέλτιο). Θεωρείται πως η μεγαλύτερη δύναμή του βρίσκεται στην ενότητα της Επανομής.
  • Ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για υποψηφιότητα (που ακόμη αναζητείται, με δεδομένη την αποχώρηση του Σπύρου Κουζινόπουλου, που όμως μέλλει να επιβεβαιωθεί) του συνδυασμού της πρώην Συμπολιτείας, μετά από αποχώρηση πολλών στελεχών ως συνέπεια της κολοτούμπας ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπής του σε νεομνημονιακό σχηματισμό.
  • Ψηφοδέλτιο Λαϊκής Συσπείρωσης με υποψήφια δήμαρχο την Ντίνα Μόραλη. Εκφράζει αυτοδιοικητικά τον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ.
  • Συμεών Καψάλας, νέα υποψηφιότητα. Ο υποψήφιος που πρώτος δήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο Θερμαϊκού και δημιούργησε ομάδα για την υποψηφιότητά του στο facebook (Παγκόσμια Πόλη), είναι τεχνοκράτης και επιχειρηματίας. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα και έχει ένα σημαντικό portfolio τίτλων σπουδών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κατάγεται από τη Μηχανιώνα όπου πιστεύεται ότι έχει την κύρια δύναμή του.
  • Νίκος Παράσχου, δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό του "Θερμαγικού". Φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για την δημαρχία και έγινε αντιληπτό πως το κάνει με ένα τρόπο καθαρό κι οξύ, που τον απομακρύνει από το ψηφοδέλτιο με το οποίο εξελέγει στις τελευταίες εκλογές. Η δύναμη κι η εμβέλειά του αναφέρεται   στον πρώην Δήμο Θερμαϊκού, κυρίως στην Περαία.
Στις παραπάνω υποψηφιότητες θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες πολύ πιθανές όπως:
  • Ψηφοδέλτιο χωρίς όνομα υποψηφίου δημάρχου έως σήμερα, που συγκεντρώνει υποστηρικτές από την περιοχή των Ν. Επιβατών. Ίσως ένα από τα περιορισμένων δημοτικών συμβούλων ψηφοδέλτια που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις εκλογές του Μαΐου.
  • Κωστής Κούτουκας. Ένα ψηφοδέλτιο που έρχεται και φεύγει ... Ο Κωστής ήταν πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας και μέλος στην διοίκηση Γιάννη Αλεξανδρή. Έμεινε ανενεργός στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και φέρεται από φίλους του να είναι υποψήφιος τον προσεχή Μάϊο. Οι πληροφορίες μας λένε πως το σκέφτεται και ίσως ανακοινώσει την πρόθεσή του σε δύο εβδομάδες. Η δύναμή του σε περίπτωση που τελικά κατεβεί βρίσκεται στη Μηχανιώνα.
  • Αλλά και ακόμα δύο ψηφοδέλτια, ένα με αναφορά κύρια την Επανομή και ένα την Περαία που βρίσκονται (όπως και όλα τα προηγούμενα φυσικά) στη φάση δέσμευσης συνεργαζόμενων συμβούλων αλλά και πρώιμων υποστηρικτών.
Αλλά στην πορεία, με νεώτερη ανάρτησή μας,  θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις αλλά και να αποκαλύψουμε τις θέσεις και τους στόχους των υποψηφίων στον Δήμο Θερμαϊκού


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Κϋριε Χρήστο,
    Στην ανάλυσή σας θα ήθελα να προσθέσω δύο σχόλια για κάποια θέματα που ίσως δεν γνωρίζετε.
    1. Η εκλογική μου δύναμη είναι όντως στην Μηχανιώνα μιας και γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί.
    Στην Κερασιά όμως να ξέρετε ότι ότι οι μισοί κάτοικοι είναι συγγενείς μου (η μητέρα μου κατάγεται από την Κερασιά και λέγεται Δωροδούλη).
    Στην Περαία γεννήθηκε και μεγάλωσε η σύζυγός μου Μαυρίδου Δέσποινα (δικηγόρος) έχοντας συγγενικές και φιλικές σχέσεις με όλους τους ντόπιους Περαιώτες. Στους γνωστούς και φίλους μου (Περαια, ΜπαΞέ και Αγία Τριάδα) θα πρέπει να προστεθούν οι 17 συμμαθητές (για πολλά χρόνια) όπως και οι 110 παίκτες του τέννις που συναναστρέφομαι την τελευταία δεκαετία.
    Στην Επανομή δε, οι φίλοι των υποψηφίων-συνεργατών μου πιστεύω ότι θα φέρουν πρώτο και σε αυτήν δημοτικό διαμέρισμα.

    2. Είμαι σίγουρος ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα βρεί και θα κατεβάσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο (λόγω των κοινών συμφερόντων με σημαντικούς παράγοντες. Δήμαρχος γάρ). Το ερώτημα είναι που θα βρεί τους ψηφοφόρους για να τον ψηφίσουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Καψάλα, δεν είναι στην πρόθεσή μου να αμφισβητήσω όσα αναφέρετε σχετικά με την εκλογική σας δεξαμενή ψηφοφόρων και συνεργατών. Απλά στην αρκετά πρώιμη προσέγγισή μου για τον προεκλογικό χάρτη, οι πληροφορίες και η εκτίμησή μου έφτανε μέχρι εκεί. Ευχαριστώ για την επεξηγηματική σας απάντηση. Όσον αφορά την 2η παρατήρησή σας θα σας έλεγα πως όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα έχουν ένα δύσκολο αγώνα προκειμένου να βρουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους. Εύχομαι να έχετε καλή τύχη στην διεκδίκηση του στόχου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ορθή η απόφαση του κ. Καψάλα να διεκδικήσει τον τίτλο του Δημάρχου.
    Έχει νεωτεριστικές ιδέες, διαθέτει αναμφισβήτητα διοικητική πείρα και η πολυετής θητεία του στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τις σπουδές του, τον καθιστούν ικανό να διαβλέπει ένα πρόβλημα και να δρα στοχευμένα για την λύση του.
    Θα εκτιμήσω πολύ, αν προεκλογικά απαγκιστρωθεί από την ανέκαθεν συνήθη νοοτροπία των υποψηφίων, δλδ του "άσε να έρθει το πρόβλημα πρώτα και βλέπουμε...".
    Ένα πρόγραμμα με ιεράρχηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων και προκλήσεων του Δήμου μας, με έμπνευση, ζήλο μα και την δέουσα αυστηρότητα εκεί που χρειάζεται, θα είναι τα σημεία που θα κριθεί για τα (προς στιγμήν κατ΄ιδίαν) λεγόμενά του.
    Ο κόσμος διδάχθηκε και δεν συγχωρεί πια εύκολα τα μεγάλα λόγια, τις υποσχέσεις και την ανοχή σε πολλά.
    Και εσύ κ. Καψάλα θα κριθείς αυστηρά. Και μπορείς να είσαι περήφανος αν τα καταφέρεις, όπως θα μπορούν να είναι περήφανοι και οι ψηφοφόροι σου για την σωστή επιλογή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θέλω να σχολιάσω την θέση του κ. Καψάλα στην απάντηση που έδωσε για το σχόλιο του ακτιβιστή, δεν μπορώ όμως να μην κάνω μία παρατήρηση για τον τρόπο που αναλύει τους ψηφοφόρους του, υπολογίζοντας σε συγγενείς, φίλους, πελάτες και όχι σε ψηφοφόρους που θέλουν μία Δημοτική αρχή με γνώση, εμπειρία και διάθεση για προσφορά.Χωρίς βέβαια να σας γνωρίζω προσωπικά κ. Καψάλα βλέποντας μόνο το βιογραφικό σας,θεωρώ ότι αυτή η θέση σας αδικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.