του ακτιβιστή

Λιγότερο από 7 μήνες πριν από τις καθορισμένες αυτοδιοικητικές εκλογές και όλα δείχνουν πως οι διεργασίες των υποψηφίων (ή των φερομένων ως υποψηφίων) δημάρχων του Δήμου Θερμαϊκού βρίσκονται σε έξαρση.
Έντονη είναι η κινητικότητα των επιτελείων, κυρίως των ίδιων των υποψηφίων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποδοχή προβεβλημένων συμπολιτών μας για συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια.
Δεν ξέρουμε πόσοι από τους δεχόμενους τις προτάσεις αισθάνονται κολακευμένοι και πόσοι ενδεχόμενα ενοχλημένοι (με δεδομένο πως αρκετοί βρίσκονται στον κύκλο ενδιαφέροντος περισσότερων του ενός υποψηφίων).
Πάντως γεγονός είναι πως αυτή η περίοδος εξεύρεσης είναι επίπονη για τους πρωταγωνιστές γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε δεν είναι πολύ εύκολη η δέσμευση του μαγικού αριθμού των 33 έως και 43 συνολικά υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Αυτός είναι ο αριθμός συνυποψηφίων που θα πρέπει να διαθέτει κάθε υποψήφιος για να έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές βάσει του Καλλικράτη. Αν μάλιστα κάποιος επίδοξος υποψήφιος δήμαρχος θελήσει να έχει ένα πλήρες ψηφοδέλτιο θα πρέπει να συνυπολογίσει και τους υποψηφίους συμβούλους κοινοτήτων. Δηλαδή ένα πλήρης κι αξιόμαχος συνδυασμός απαιτεί 100 περίπου συνεργατών, δυνάμενων να εκτεθούν  στην εκλογική διαδικασία.
Άρα όπως εύκολα συνάγεται κάποιοι σίγουρα δεν θα επιχειρήσουν καν την κάθοδο με ψηφοδέλτια στις κοινότητες και ίσως λίγοι φερέλπιδες να δυσκολευτούν να συγκροτήσουν ακόμη και δημοτικό ψηφοδέλτιο, μη φτάνοντας ως τις κάλπες του προσεχή Μαΐου.

Εμείς πάντως από την πλευρά των παρατηρητών θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια, όσο γίνεται πιο ψύχραιμη κι αντικειμενική περιγραφή, της εικόνας που έχουμε από το προεκλογικό παρασκήνιο.

Εν αρχήν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θερμαϊκού που έχουν ανακοινώσει ήδη την συμμετοχή τους 

Γιάννης Μαυρομάτης: Ο σημερινός δήμαρχος φαίνεται πως περνάει μια δύσκολη περίοδο αφού οι αποχωρήσεις συνεργατών του συνεχίζονται, οι εσωπαραταξιακές έριδες δεν έληξαν και η δημοτικότητά του δεν θεωρείται πως βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδό της.
Παρά  τα παραπάνω όμως υπολογίζεται, ακόμα και από αντιπάλους τους, ως ο κύριος διεκδικητής της μάχης του Μαΐου. Και φυσικά πιστεύεται πως θα καταρτίσει το πρώτο από τα πλήρη ψηφοδέλτια, αντικαθιστώντας με νέα ονόματα αυτά των παλιών κι απομακρυνθέντων πρώην συνεργατών του και με παρουσία σε όλες τις τοπικές κοινότητες.

Γιώργος Τσαμασλής:  Ο σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Θερμαϊκού, αισθάνεται να είναι κοντά, όπως διατείνεται, στη ρεβάνς της ήττας των περασμένων εκλογών απέναντι στο νυν δήμαρχο. Αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα ακόμη ονόματα συνεργατών του, όπως δήλωσε με πρόσφατο δελτίο τύπου του, και παρ' ότι δεν έλαβε χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία (ο Μητσοτάκης θα χρίσει μόνο τους υποψηφίους του κόμματος στος μεγάλους δήμους της χώρας) θεωρείται βέβαιο πως θα υποστηριχθεί με συνεργάτες δεξιάς προέλευσης από όλες της δημοτικές ενότητες του δήμου.

Συμεών Καψάλας: Ο τεχνοκράτης, με το βαρύ βιογραφικό σπουδών και επαγγελματιών δραστηριοτήτων που φιλοδοξεί να αλλάξει το σκηνικό της διακυβέρνησης του δήμου αν εκλεγεί, εργάζεται συστηματικά για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Έχει νεωτεριστικές ιδέες και προτάσεις όσον αφορά την οργάνωση του δήμου και την διαχείριση και ανάπτυξή του. Εργάζεται κυρίως μέσω του διαδικτύου συλλέγοντας άμεσα πληροφορίες, με ερωτηματολόγια που στοχεύουν στην κατάρτιση ενός προγράμματος την ιεράρχηση του οποίου θα έχουν κάνει οι ίδιοι οι δημότες.
Δεν φαίνεται να τον ενοχλεί αν δεν καταφέρει να έχει συνδυασμό στις κοινότητες και στοχεύει στη δεύτερη θέση κατά την πρώτη Κυριακή, ώστε να διεκδικήσει την δημαρχία την επομένη Κυριακή.

Τα κομματικά ψηφοδέλτια

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί κάποιοι να πειράχτηκαν  (κατά τη γνώμη μας παραφέρθηκαν) όταν σε προηγούμενη ανασκόπησή μας συνειδητά ταυτίσαμε το ενδεχόμενο ψηφοδέλτιο της Συμπολιτείας με την πρωτοκαθεδρία σ' αυτό του κομματικού φορέα. Και γνωρίζοντας πως οι όποιες επαφές και διαπραγματεύσεις γίνονται από κομματικά στελέχη, σε συνδυασμό με τις αθρόες αποχωρήσεις παλιών μελών της Συμπολιτείας θεωρούμε πως αποτελεί βυζαντινολογία τόσο η ονομασία της παράταξης, όσο και πιθανότατες συνεργασίες. Η υποψηφιότητα Χατζηβαλάση που επιχειρεί με αλλεπάλληλες επαφές να βάλει τη βάση για ένα αμιγές ψηφοδέλτιο, μάλλον υποσκάπτεται - μετά την άρνηση  βολιδοσκοπούμενων να ηγηθούν από τον χώρο της Επανομής - από διαφαινόμενη επιδίωξη συνεργασίας ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κωστή Κούτουκα.

Ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης: Η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την εκπροσώπησή του αλλά και τον επικεφαλής. Είναι βέβαιο πως του ψηφοδελτίου θα ηγηθεί η Ντίνα Μόραλη, που κατέχει τη μοναδική θέση στο τωρινό δημοτικό συμβούλιο.

Οι λοιποί υποψήφιοι

Νίκος Παράσχου:  Ο πρώην Αστυνομικός διευθυντής και δημοτικός σύμβουλος, θεωρείται πως έχοντας μια δυναμική ομάδα συνεργατών, κυρίως από τον παλιό δήμο Θερμαϊκού, έχει τις προϋποθέσεις για ένα καλό πλασάρισμα του ψηφοδελτίου του την πρώτη Κυριακή. Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι περισσότεροι - αν όχι όλοι, πλην Μαυρομάτη - στοχεύουν την δεύτερη θέση που θα τους δώσει το δικαίωμα της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου με τη σύναψη συμμαχιών κατά τη δεύτερη Κυριακή. Κλείνει η παρένθεση.
Τις προσεχείς μέρες πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Κωστής Κούτουκας: Ο επί 4 χρόνια ανενεργός πρώην αντιδήμαρχος στη διοίκηση Γιάννη Αλεξανδρή, μάλλον αποφάσισε να διεκδικήσει την δημαρχία παρ' ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την πρόθεσή του. Οι παρασκηνιακές του όμως ενέργειες επιβεβαιώνουν τη θέλησή του. Το δίλλημμα όμως που πιστεύουμε πως αντιμετωπίζει - και που από την απάντηση σ' αυτό εξαρτά την κάθοδό του - είναι με ποιους να παει και ποιούς να αφήσει. Να ακουμπήσει  άραγε στην διαφαινόμενη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή να φροντίσει να στηριχθεί σε παλιούς συνεργάτες της εποχής Αλεξανδρή που όμως έχουν εντελώς διαφορετική κομματική αναφορά;
Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχόμενα θα πρέπει να τον απασχολεί είναι ο εν δυνάμει πολυκερματισμός των ψηφοφόρων στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μηχανιώνα απ' όπου προσδοκά την καλύτερη αποδοχή. Και εννοούμε την δυναμική που έχουν εκεί τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Συμεών Καψάλας.

Θοδωρής Τζέκος: Η υποψηφιότητα του νεαρού δικηγόρου, και μέχρι πρόσφατα δημοτικού σύμβουλου με τον συνδυασμό του δημάρχου, από την Επανομή, παρ'ότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι ηλίου φαεινότερη. Έχει ήδη μια δυναμική ομάδα συνεργατών από την περιοχή της Επανομής, οργάνωσε μια ανοιχτή εκδήλωση και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή σε μια παράταξη με κύριο κορμό τους ενεργούς πολίτες. Ο ίδιος είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 1200 ψήφους στις περασμένες εκλογές αλλά η δυναμική των νέων εκλογών σίγουρα είναι διαφορετική.




Τάκης Καπλάνης: Ακόμη μια μη εξαγγελθείσα υποψηφιότητα, που βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης, ανήκει στον έμπειρο αυτοδιοικητικό και γνώστη της τοπικής αυτοδιοίκησης Τάκη Καπλάνη. Πρόθεσή του να κατέλθει ανεξάρτητος κάνει επαφές με φίλους και παλιούς συνεργάτες του από όλους τους χώρους. Πρόκειται για μια έντιμη και καθαρή φωνή που σίγουρα είναι χρήσιμη.







Προεκλογικά παραλειπόμενα .....

* Έγινε γνωστή η πρόταση από τον Περιφερειάρχη Τζιτζικώστα προς τον Επανομίτη και στέλεχος της ΝΔ Αντώνη Ζαβέρκο, να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκείνος αν και θεώρησε ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση αρνήθηκε, μη θέλοντας να απομακρυνθεί από τη στενή του εκλογική βάση του Θερμαϊκού. Μάλιστα φέρεται να αντιπαρήλθε τις παραινέσεις μιας αρκετά μεγάλης ομάδας φίλων του να δημιουργήσει ή να συμπράξει σε νέο ψηφοδέλτιο, όπως και τις κρούσεις από άλλους υποψηφίους δημάρχους και παραμένει συνεργάτης του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη και στις προσεχείς εκλογές.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Στην προηγούμενη αναφορά σου, για τις υποψηφιότητες στο δήμο μας, ανάφερες ότι ο Κούτουκας περιμένει το χρίσμα της Ν.Δ., ενώ τώρα την «…συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ…», ελπίζω (αν θελήσει να κατέβει) να ανακοινώσει πριν την επόμενη αναφορά σου, καθώς (με δεδομένο ότι το ΚΚΕ το έχει η Μόραλη), φοβάμαι ποιανού την «ευχή», θα αναφέρεις, ότι περιμένει του Κιν.Αλ. ή της Χρυσής Αυγής?
    ΥΓ. Πάντος είναι και ο μόνος, από όσους αναφέρεις, που έχει νικήσει, σε εκλογές, τον Μαυρομάτη, καθώς εκτός από Αντιδήμαρχος διετέλεσε και δήμαρχος Μηχανιώνας με τον Μαυρομάτη αντιπολίτευση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι για τον Κούτουκα μιλάνε και Κούτουκα δεν βλέπουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ μωρέ κούτουκα εσύ
    σε ξέρω δεν σε βλέπω,
    την άριστη γνώμη μου για σε
    έτσι που κάνεις ανατρέπω

    Είσαι ή δεν είσαι δήμαρχος
    ο κόσμος να ψηφίσει,
    κι΄έτσι που κάνεις ολημερίς
    στο τέλος θα σε βρίσει

    Ελα βρε κούτουκα εδώ
    και υποψήφιος πάλι γίνε,
    πες μας έστω ένα "γεια"
    κάν΄το και για το θεαθήναι

    Ο κόσμος τώρα ψάχνεται
    ηγέτη με φρύδια να΄βρει,
    γιατί η μούρη του έγινε
    από τα ζόρια μαύρη

    Πες μας επιτέλους τι θαρρείς
    να γίνει εδώ στον Θερμαϊκό,
    και άδικα μην λέμε και νομίζουμε
    για σε πολύ είν΄βλαπτικό

    Είσαι ή δεν είσαι υποψήφιος
    για δήμαρχος του τόπου,
    πες, μην μας παιδεύεις άδικα
    κι΄άσε τους μύθους του Αισώπου!

    ΟΛΕ!

    Καλή χρονιά σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου βρε τζέκο θοδωρή
    που ήσουν μέσα στα κοινά,
    μα είπες και την έκανες από ΄κει
    "έξω σκοτούρες και δεινά" !

    Έτσι είπαμε μωρέ
    τον μαυρομάτη να ξεχάσεις;
    στο τέλος μόνος θα βρεθείς
    και στο ζουμί σου πια θα βράσεις

    Και τώρα που από ΄κείνον έφυγες
    τι νόμισες καημένε,
    πως όλοι οι άνθρωποι εδώ
    ολημερίς θα κλαίνε;

    Για ρώτα και τον κόσμο γύρω σου
    μπας κι΄ έχει άλλη γνώμη,
    πες μας μωρέ την αναγνώριση
    την καρτεράς ακόμη;

    Όλοι μας θερμά σου ευχόμαστε
    όλα να είν΄ για το καλό σου
    μα έτσι που πάνε τα πράματα
    οι εκλογές θα είν΄το Βατερλώ σου

    Τι να σου πω βρε τζέκο μας
    πραγματικά ο κόσμος σε λατρεύει,
    και "αλεύρι" μόλις πεις
    θα δεις! Ο "ΑΙΑΣ" σε γυρεύει!!!

    ΟΛΕ!

    Καλή χρονιά θοδωρή τζέκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.