του Paul Antonopoulos, Fort-Russ, 11-12-2018

[ Πολύ ενδιαφέρουσα η κατωτέρω είδηση, ιδίως για τους αναγνώστες της στο ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών, που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την                                   -ανύποπτα αποκαλυπτική- διπλωματική μαεστρία των Τούρκων ναυάρχων. Την ώρα που ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν ενημερώνει επιτροπή του Κογκρέσου, ο Τούρκος Ναύαρχος Τζεμ Γκουντενίζ διακηρύσσει ότι η νέα ναυτική βάση που δημιουργεί η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα, θα είναι άσχετη με το ΝΑΤΟ, άσχετη με το πρόσφατο ρωσο-ουκρανικό επεισόδιο στην Αζοφική, δεν προορίζεται κατά της Ρωσίας, αλλά, αντίθετα, για να ενισχύσει την ρωσο-τουρκική συνεργασία και για να καλύψει μιαν έλλειψη στις ανάγκες της Τουρκίας ως ναυτικής δύναμης. Μετά τις σχετικές –υπογραμμισμένες στην μετάφραση- διαβεβαιώσεις του λαμπρού ναυάρχου, η ρωσική ηγεσία σίγουρα θα επιστρέψει στα μακάρια όνειρά της, λησμονώντας και το πολύ νωπό διάβημα του Ερντογάν στον Πούτιν για τους «διωγμούς των Τατάρων της Κριμαίας», των οποίων η Τουρκία έχει αυτοανακηρυχτεί προστάτιδα. ΄Ετσι τουλάχιστον το φαντάστηκε ο Τούρκος ναύαρχος…]

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

Τραπεζούντα, Τουρκία. Η τουρκική ναυτική βάση που οικοδομείται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας δεν θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να ενισχύσει την ρωσο-τουρκική συνεργασία σε αυτή την περιοχή, δήλωσε ο Ναύαρχος του τουρκικού στόλου Τζεμ Γκουντενίζ.
Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το τουρκικό υπουργείο Αμύνης άρχισε την εγκατάσταση μιας νέας ναυτικής βάσης στην Μαύρη Θάλασσα, στην βόρειο-ανατολική επαρχίας της Τραπεζούντας.
Η υπό κατασκευή υποδομή θα αποτελέσει την ένατη ναυτική βάση της Τουρκίας. Η χώρα έχει τώρα δύο ναυτικές βάσεις στην Μεσόγειο, δύο στην Μαύρη Θάλασσα, δύο στο Αιγαίο, μία στο Γκολτσούκ, μια στην θάλασσα του Μαρμαρά, μια στο Ερεγλί στην Μαύρη Θάλασσα, μια στην Κωνσταντινούπολη και μια στο Τσανάκαλε στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
«Η εγκατάσταση της βάσης στην Τραπεζούντα δεν συνδέεται ούτε στο ελάχιστο σε μια υποθετική αντίθεση στην Ρωσία. Οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι τώρα οι κάλλιστες, ίσως από τις ημέρες του Ατατούρκ», είπε ο ναύαρχος Γκουντενίζ.
Η οικοδόμηση αυτής της βάσης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, επειδή οι δύο χώρες διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα από το 2004, και η εμφάνιση μας νέας βάσης θα υποστηρίξει αυτή την συνεργασία, πρόσθεσε ο ναύαρχος.
Κατά τον Ναύαρχο Γκουντενίζ, η κατασκευή της νέας βάσης του τουρκικού στόλου δεν θα  σχετίζεται  με το ΝΑΤΟ…
« Αποτελεί ανάγκη για το τουρκικό ναυτικό, που ήταν αισθητή για πολλά χρόνια. ΄Ένα παρόμοιο σχέδιο είχε προταθεί ακόμη και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ρωσία και η Τουρκία ανήκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα», επιχειρηματολόγησε ο Τούρκος ναύαρχος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη των απαραίτητων κεφαλαίων και άλλες προτεραιότητες εμπόδισαν την πραγματοποίηση του προγράμματος.
Ωστόσο αυτό το σχέδιο έπρεπε να εφαρμοστεί αρά η γρήγορα επειδή στην Μαύρη Θάλασσα, όπου η Τουρκία έχει την μακρύτερη ακτογραμμή, υπήρχε μια μόνο βάση στα δυτικά της χώρας, συνέχισε.
Κατά τον Γκουντενίζ  η Τουρκία δεν έχει βάση στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα για να περιπολεί και εξασφαλίζει την εθνική της ασφάλεια, υπάρχουν μόνο μικρά σκάφη και κορβέτες της ακτοφυλακής, κατάσταση απαράδεκτη για μια ναυτική δύναμη όπως η Τουρκία.

Ο Ναύαρχος πρόσθεσε ότι η δημιουργία τη βάση δεν έχει σχέση με το ρωσο-ουκρανικό ναυτικό επεισόδιο το Κερτς, όπου καταλήφθηκαν τρία ουκρανικά πολεμικά που παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα. Εάν η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια βάση λαμβάνοντας υπόψη  την κατάσταση στην περιοχή θα το είχε κάνει πριν δέκα χρόνια, μετά την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας το 2008, τόνισε ο Τούρκος Ναύαρχος.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.