Μια καλή επιλογή για την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου η παρουσία στο μεγάλο αποκριάτικο γλέντι με τον « Φανό τ’ Αη Δημήτρη» από την Κοζάνη, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στο κεντρικό πάρκο Πλαγιαριου σε ένα

Θα αναβιώσει ένα μοναδικό παραδοσιακό γλέντι με πενήντα χορευτές- τραγουδιστές με τοπικές ενδυμασίες που τραγουδούν και χορεύουν με τα περίφημα σκωπτικά αποκριάτικα Κοζανιτικα τραγούδια. Μουσική απο τα «Χάλκινα της Κοζάνης» .

Παραδοσιακά κοζανίτικα κιχιά και καλό κόκκινο κρασί δωρεάν , σας περιμένουν για ένα αξέχαστο γλέντι.

Στο χορευτικό μέρος συμμετέχουν Τμήματα παραδοσιακών χορών και Λάτιν του Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ορφέα Πλαγιαρίου.

Έναρξη 6.00 μ.μ………….. Χίλιοι καλοί χωρούν...

Στην διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν :

Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ | Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου | Το Σχολειό της Φύσης |Πολιτική Προστασία Μικρας| Το δένδρο ζωής | Οι αθλητικοί σύλλογοι – Αστέρας και Ορφέας Πλαγιαρίου. |
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Πλαγιαρίου.


Η ιδιαιτερότητα του Κοζανίτικου Φανού

Τρία είναι τα κύρια στοιχεία που κάνουν τον Φανό της Κοζάνης ξεχωριστό κατά την κ. Ματίνα Μόμτσιου-Τσικριτζή:

1. Ο συνδυασμός του ανάμματος της φωτιάς με το ιδιότυπο τραγούδι γύρω απ’ αυτήν. Ενώ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ανάβουν μεγάλες φωτιές στο χώμα για ευχετήριες ή καθαρτήριες, τελετές στην Κοζάνη συνδυάζεται επί πλέον με την ιδέα της ανατροπής, της αμφισβήτησης ιδεών και ιεραρχίας και την κατάργηση κάθε ορίου που εμπεριέχει η Αποκριά.

2. Η μορφή του Φανού. Δεν ανάβεται μία τεράστια φωτιά στο χώμα που συνεχώς πρέπει να τροφοδοτείται για να μη σβήσει εύκολα, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Στην Κοζάνη ανάβεται μία μικρή φωτιά επάνω σε βωμό και απλώς συντηρείται η φλόγα της ώστε να διαρκέσει ώρες ολόκληρες. Η φωτιά είναι το σημείο αναφοράς του Φανού και γύρω από αυτήν εξελίσσονται τα διάφορα δρώμενα.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.