Πρόκειται για την κατασκευή ενός έργου μνήμης με ελάχιστο κόστος αλλά μεγάλης αξίας. 
Απευθύνεται σε όλους τους Θρακιώτες, γυναίκες και άντρες.

Να κεντήσει ο καθένας σ ένα μικρό πανί, τα ονόματα των προγόνων του και το όνομα του τόπου καταγωγής του. (Βόρεια και Ανατολική Θράκη),απ όπου ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ ως πρόσφυγες.
Πρόκειται για μια δράση με αφορμή τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης στον Εθνικό κορμό και αποτελεί πρωτοβουλία της Προέδρου του ΕΜΘ κ. Αγγελικής Γιαννακίδου.
Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου του 2019 όλα πρέπει να σταλούν και να συγκεντρωθούν στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Με βάση το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα σχεδιαστεί το μέγεθος μιας στήλης παραλληλεπίπεδης από πλεξιγκλάς, και όλα αυτά τα μικρά έργα μνήμης θα τοποθετούν στο εσωτερικό της στήλης με στόχο, το συνολικό έργο να τοποθετηθεί στη Βουλή στην Αθήνα.
Οι χιλιάδες βελονιές με τις οποίες θα αποτυπωθούν τα ονόματα και τα τοπωνυμία, θα αποτελέσουν ένα έργο μνήμης των Θρακών από τα χέρια των δικών της ανθρώπων
Μνήμης για όλους όσους χάθηκαν, από τότε που η Θράκη έγινε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι την τελική της τριχοτόμηση.
Μνήμης για όσους ήρθαν στη νέα πατρώα γη κουβαλώντας όλα όσα χαρακτήριζαν και προσδιόριζαν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία, την οικογενειακή και τοπική τους ιστορία.
Ένα έργο για τη συλλογική μνήμη που διατρέχει το σώμα της κοινωνίας μας, έτσι όπως η ατομική μνήμη διατρέχει το ανθρώπινο σώμα, σαν μια κόκκινη κλωστή.


Σύμφωνα με την κ.Γιαννακίδου, πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (ΕΜΘ):
«Η δράση θα έχει πολύ μικρό κόστος ,αλλά θα είναι πολύ μεγάλης αξίας ,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Γιαννακίδου υπογραμμίζοντας πως «το ΕΜΘ προσπαθεί να βρει τρόπους για να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση τη περιοχής και όχι μόνο. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ότι, θα πρέπει οι κοινωνίες να επιβιώσουν και να είναι ζωντανές για να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό.»
«η πολιτιστικη μας κληρονομιά δεν είναι μόνο τα μνημεία, οι φορεσιές ή τα αντικείμενα που συλλέγουμε.Είναι οι τόποι, τα έργα των ανθρώπων, το πνεύμα και οι αξίες της λαϊκής μας παράδοσης, αυτού του πολιτισμού της καθημερινότητας, που αναδημιουργείται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες σε συνάρτηση με το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Ίσως θα πρέπει να δούμε ξανά τη σημειολογία και την πολιτιστικη ερμηνεία των πραγμάτων ,της φορεσιάς των δρώμενων του χορού να δούμε τη σύνδεσή τους με την γεωγραφία, την ιστορία του τόπου και της κοινωνίας, το μύθο και το λόγο της, ώστε η συνέχεια τους μέσα στο πλαίσιο της δικής μας έκφρασης και λειτουργίας, να μην καλύπτεται μόνο η συναισθηματική πλευρά της συμμετοχής μας.»
Τεχνικές προδιαγραφές

Ύφασμα εκρού κάμποτο, η λεπτό λινό που να μοιάζει στην πυκνότητα της ύφανσης με το κάμποτο, δεν πρέπει να είναι γαζωμένο περιφερειακά.
Διαστάσεις 23Χ16
Είδος βελονιάς: Ριζοβελονιά.
Κλωστή : Μουλινέ η κοτόν περλέ λεπτό.
Χρώματα Νο 814 ή 815 816 ή 817
Πληροφορίες και τόπος αποστολής των κεντημάτων:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαίου 63, 68100, Αλεξανδρούπολη, Τ:2551036663, Mail: info@emthrace.org, www.emthrace.org




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.