Επιθυμώντας να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στο ιερό ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων εξ Ανατολής και σε συνέχεια της θεσμοθέτησης δύο εκδηλώσεων μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, η Διοίκηση Θερμαϊκού, προχώρησε στην καθιέρωση από πέρυσι ακόμα μίας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εξ Ανατολής.

Σκοπός να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας υπέρ της διεθνοποίησης του ιερού τούτου ζητήματος, το οποίο φέτος, με τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων που συμπληρώνονται, αναμένεται να είναι ακόμα πιο ηχηρό και ξεκάθαρο.

Η φετινή μέρα μνήμης πραγματοποιείται το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, στις 19.30, στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ στην Περαία, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Όμιλο Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες», το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νέοι Επιβάτες».

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η εκπαιδευτικός, κα. Παναγιώτα Ιωακειμίδου, ενώ το πρόγραμμα συνοδεύεται από μουσικοχορευτικά δρώμενα με τραγούδια από τη Χορωδία Γυναικών Περαίας «Η Αγάπη» και παραδοσιακούς χορούς των τιμώμενων περιοχών από πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου. Συγκεκριμένα:

·         Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Επιβάτες» παρουσιάζει χορούς από την Κωνσταντινούπολη.
·         Ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» από τον Πόντο.
·         Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας «Παναγία Φανερωμένη» από τη Μικρά Ασία.
·         Ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας από την Ανατολική Ρωμυλία.

«Ένας τόπος κατεξοχήν προσφυγικός, όπως ο Δήμος Θερμαϊκού, τα θεμέλια του οποίου οικοδομήθηκαν πάνω στον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των ξεριζωμένων Ελλήνων προσφύγων, διαπλάθοντας τη σημερινή του ταυτότητα, γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τη σημασία προβολής και προώθησης της αναγνώρισης από την παγκόσμια κοινότητα της Γενοκτονίας των Ελλήνων εξ Ανατολής. Μια σημασία που έγκειται τόσο στην απότιση φόρου τιμής όσο και στη μάχη ενάντια στη λήθη, η οποία καθίσταται έδαφος πρόσφορο για αντίστοιχες μελλοντικές κτηνωδίες», τόνισε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.