Καλές είναι οι "θείες" ή οι εξ ουρανού ψήφοι και κατανοητές οι προσκολλήσεις (διαχρονικά ειλικρινείς έστω) προς ιερά σχήματα, εκκλησίες και θρησκευτικές εξαρτήσεις αλλά η επιμονή σε παραχωρήσεις με δεδομένη απλά την διατύπωση αιτήματος, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και ανοιχτή προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές προφανώς εξάπτουν τη φαντασία, δημιουργούν σενάρια και δίνουν τροφή, όχι πάντα εύπεπτη, σε φίλους κι αντιπάλους.

Όταν μάλιστα η επιχείρηση παραχώρησης έκτασης συμβαίνει για δεύτερη φορά (και τις δύο σε παραθαλάσσια οικόπεδα - φιλέτα) τότε ο κάθε καλοπροαίρετος χριστιανός θα μπορούσε να αναρωτηθεί για την επιμονή του αιτούντος, όπως και την γενναιοδωρία του δωρητή.

Δεν μπορώ να αποκλείσω την πολύ μικρή περίπτωση ο αιτών να θέλει πράγματι να μετατραπεί σε μεγαλοεπενδυτή (έστω χωρίς ακίνητο) έκτασης που του παραχωρείται άνευ αντιτίμου και να βοηθήσει δευτερευόντως την ανάπτυξη μιας περιοχής που παραμένει "ανεκμετάλλευτη".

Και χωρίς να με ενοχλεί τα μέγιστα το "ΔΩΡΕΑΝ" θα μπορούσα να δεχθώ την καλή πρόθεση. Άλλωστε ο Δάντης το διατύπωσε καλύτερα «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις».

Δύο συμβουλές προς σκεπτικιστές ή πελαγοδρομούντες δημοτικούς συμβούλους, ενόψει της επαναφοράς του θέματος της "ΔΩΡΕΑΝ παραχώρησης των 17 παραθαλάσσιων στρεμμάτων της Μεσημεριανής Τούμπας της Επανομής στη μητρόπολη Καλαμαριάς για 50 χρόνια" που εκτιμώ θα έλθει εκτός ΗΔ στην αυριανή τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, μετά την επεισοδιακή και μη εισέτι ξεκάθαρη γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου Επανομής:

  1. Μην δεσμεύετε με μια απόφασή σας την κυριότητα δημοτικής έκτασης φιλέτου για 50  χρόνια αφού είστε ΟΛΟΙ προς αποχώρηση. Αφήστε την απόφαση στο νεοεκλεγέν ΔΣ που έρχεται αφού ενημερωθούν λεπτομερώς κι επισταμένως οι δημότες μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις (άλλωστε οι παραλίες τους ανήκουν).
  2. Δεν θεωρώ πως η δωρεάν παραχώρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποκλείεται εξ ορισμού. Απλά οφείλετε να καθορίσετε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διασφαλίζεται ανάπτυξη για μια παραμελημένη ενδεχόμενα περιοχή, θα κατοχυρώνονται σημαντικά ωφελήματα για την τοπική κοινωνία και θα εξασφαλίζεται η σε άριστη παράδοση της παραχωρηθείσας έκτασης στο Δήμο όταν παρέλθει ο χρόνος παραχώρησης.
Τελικά δεν ξέρω αλλά με ενοχλεί αφόρητα η σκέψη να μετατρέπονται θεσμοί και σχήματα, που στη συνείδηση των απλών πολιτών (θρησκευομένων ή μη) κατατάσσονται στη σφαίρα του πνευματικού και της θρησκευτικότητας, σε επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους με σχεδιασμούς, master plans και deals.


* και οι δύο φωτο είναι από το αρχείου του φίλου Panos Hatzik, που τον ευχαριστώ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Δεν σε ενοχλεί τα μέγιστα το "ΔΩΡΕΑΝ" ακτιβιστή; Πολλούς από εμάς (αν όχι όλους) μας ενοχλεί τα μέγιστα. Και τα μέγιστα και τα παμμέγιστα και τα τεράστια και τα θεόρατα ! Σε μέγιστο προβληματισμό μας έβαλες με τις "θείες" ψήφους. Λες να υπάρχουν και "άγιες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.