του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες σχεδιάζουν να μετακινήσουν εκτός Κίνας ένα σημαντικό μέρος της τεχνολογικής τους δυνατότητας, σημειώνει πρόσφατο άρθρο της Nikkei Asian Review, που στηρίζεται σε πηγές στις ίδιες τις εταιρείες. Μεταξύ αυτών οι μεγάλοι παραγωγοί προσωπικών υπολογιστών HP και Dell, που σχεδιάζουν να μετακινήσουν το 30% της παραγωγής τους εκτός Κίνας, αντιδρώντας κυρίως στις απειλές εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά και εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Sony και η Nintendo αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μετακίνησης ορισμένων από τις εργασίες παραγωγής των game consoles και των smart speakers. Μετατόπιση δραστηριοτήτων εξετάζουν επίσης εταιρείες όπως η Lenovo Group, η Acer και η Asustek Computer.

Εκτός από τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου, ένας άλλος παράγοντας που απασχολεί τις εγκατεστημένες στην Κίνα δυτικές πολυεθνικές είναι και η σταδιακή αύξηση του κόστους εργασίας.

Κατασκευαστές key data center servers, όπως η Quanta Computer, η Foxconn Technology και η Inventec έχουν ήδη μετακινήσει τμήμα της παραγωγής τους στην Ταϊβάν, το Μεξικό και την Τσεχία, ενώ η Apple εξετάζει το κόστος τού να μεταφέρει έως και 30% της παραγωγής της έξυπνων τηλεφώνων (smartphones).

H Κϊνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός προσωπικών υπολογιστών και έξυπνων τηλεφώνων παγκοσμίως. Από το 1991 έως το 2017 οι εισαγωγές και εξαγωγές της ηλεκτρονικών ειδών αυξήθηκαν κατά 136 φορές, από 10 δις σε 1,35 τρις δολλάρια.

Κατά τον Darson Chiu, οικονομολόγο του Taiwan Institute of Economic Research, ο νέος ανταγωνιστικός πόλος για παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών τα επόμενα χρόνια θα γίνουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ινδία.
πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.