Περίπου 12,5 δισ. τόνοι πάγων έλιωσαν σε 24 ώρες στη Γροιλανδία, οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ


Στα τέλη Ιουλίου, η ανθρωπότητα (δυστυχώς, όχι στο σύνολό της) παρακολούθησε με δέος το λιώσιμο περισσότερων από 10 δισ. τόνων πάγων στη Γροιλανδία, μέσα σε μία μόλις ημέρα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Επιστήμονες που βρίσκονται στη νήσο, κατέγραψαν με τον φακό τους τα ποτάμια που προκλήθηκαν από την τήξη των πάγων και στη συνέχεια δημοσίευσαν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο - έστω και τώρα - να ευαισθητοποιήσουν τον πλανήτη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. 



Σύμφωνα με το Forbes, οι περίπου 12,5 δισ. τόνοι πάγων που έλιωσαν σε 24 ώρες στη Γροιλανδία, είναι οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 1950, οπότε και άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις. Όσον αφορά στο σύνολο της επιφάνειας του νησιού, το 60% των πάγων έλιωσε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το υψόμετρο στη Γροιλανδία φτάνει έως και 12.000 πόδια και ότι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την καναδέζικη Αρκτική, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ότι η νήσος έφτασε σε θερμοκρασίες τήξης των πάγων.



Laurie Garrett
✔@Laurie_Garrett


This is a roaring glacial melt, under the bridge to Kangerlussiauq, Greenland where it's 22C today and Danish officials say 12 billions tons of ice melted in 24 hours, yesterday.


98.8K
10:50 PM - Aug 1, 2019
Twitter Ads info and privacy
81K people are talking about this


Την ίδια ώρα, ο Ιούλιος του 2019 είναι επίσημα ο πιο θερμός μήνας που καταγράφηκε ποτέ διεθνώς, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι θερμοκρασίες «χτύπησαν κόκκινο». Σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ο υδράργυρος κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ υπήρξαν και νεκροί. Αυτό το ίδιο κύμα καύσωνα έφτασε και στη Γροιλανδία, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, σχεδόν 2 βαθμούς περισσότερους από τον μέσο όρο θερμοκρασιών αυτής της περιόδου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα φαινόμενο προκαλεί το επόμενο. Έτσι, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε την τήξη των πάγων, οι λιωμένοι πάγοι με τη σειρά τους αυξάνουν τη στάθμη των θαλασσών και των ποταμών, με αποτέλεσμα την υπερχείλισή τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Irina Overeem@IrinaOvereem

The Naujatkuat River in West Greenland running high in end of July, my gauging station is perched on the bedrock. With the exceptional heat wave coming I have my fingers crossed for it not being washed away.


1,710
6:37 PM - Jul 30, 2019
Twitter Ads info and privacy
1,155 people are talking about this


Μιλώντας στο CBS News, η Ruth Mottram, Δανή επιστήμονας που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι περίπου 197 δισ. τόνοι λιωμένων πάγων από τη Γροιλανδία, κατέληξαν στον Ατλαντικό Ωκεανό μόνο τον Ιούλιο. Πρόκειται για 36% περισσότερο απ' όσο αναμένουν οι επιστήμονες κατά μέσα όρο σε ένα έτος. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάτοικοι της νήσου εθεάθησαν να φορούν μέχρι και σορτς τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που είναι «πολύ ασυνήθιστο», όπως είπε.



Ruth Mottram@ruth_mottram

For those keeping track, this means the #Greenland #icesheet ends July with a net mass loss of 197 Gigatonnes since the 1st of the month. https://twitter.com/greenlandicesmb/status/1156789601182375936 …
Greenland@greenlandicesmb


Ongoing heatwave in #Greenland - 31st July biggest melt day so far - 56% of the #icesheet had at least 1mm of melt at surface and more than 10 billion tonnes of ice was lost to the ocean by surface melt alone

Another big melt day expected todayhttp://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/ …



339
7:57 AM - Aug 1, 2019
Twitter Ads info and privacy
380 people are talking about this


Η NASA δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται πώς κινήθηκαν τα θερμά κύματα αέρα από 1η Μαΐου έως 1η Αυγούστου πάνω από τη Γροιλανδία, λιώνοντας μεγάλο τμήμα των πάγων της:


BBC Weather
✔@bbcweather


A major melting event was seen across Greenland at the end of July. Huge amounts of meltwater directly contributed to sea level rise, as the hot air over Europe moved over the ice sheet. This video shows satellite imagery from 1st May to 1st Aug this year.


62
4:58 PM - Aug 5, 2019
Twitter Ads info and privacy
48 people are talking about this


Η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τη Γη

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η WWF, η διεθνής οργάνωση για την προστασία της Άγριας Ζωής, είχε εκδώσει ανακοίνωση κρούοντας για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων από τους ανθρώπους και επισημαίνοντας παράλληλα ότι είμαστε η τελευταία γενιά που προλαβαίνει να σώσει τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η οργάνωση, οι πληθυσμοί της Άγριας Ζωής έχουν μειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια κατά 60%, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, που έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 4.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφίβιων μειώθηκαν δραστικά την περίοδο 1970-2014.

«Η κρίση είναι πρωτοφανής ως προς την ταχύτητα και την κλίμακα που εξαπλώνεται», σημείωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF και συμπλήρωσε: «Είναι απίστευτο. Μιλάμε για 40 χρόνια, που δεν αντιστοιχούν ούτε στη διάρκεια του κλεισίματος του ματιού σε σχέση με την ιστορία της ζωής στον πλανήτη. Τώρα που έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε, ακόμη και να καταστρέψουμε τη Γη, εξακολουθούμε να τη χρησιμοποιούμε όπως οι κυνηγοί και οι συλλέκτες που έζησαν 20.000 χρόνια πριν, αλλά με την τεχνολογία του 21ου αιώνα. Θεωρούμε τη φύση δεδομένη και αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφει τον πλανήτη και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό», επεσήμανε από την πλευρά της η υπεύθυνη της WWF στη Μεγάλη Βρετανία, Τάνια Στιλ.

Η έκθεση της WWF αναφέρει το επίσης σοκαριστικό ότι το 90% των θαλάσσιων πτηνών φέρουν πλαστικό στο στομάχι τους, ενώ το 1960 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 5%. Η μεγαλύτερη μείωση των ειδών Άγριας Ζωής έχει συντελεστεί σε τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το ποσοστό της μείωσης σε αυτούς τους πληθυσμούς να ανέρχεται στο από το 1970 στο 89%.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news

Παρά τις βιβλικές εικόνες καταστροφής που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα, ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προσπαθεί να μειώσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ενώ έχει τολμήσει να χαρακτηρίσει τα δημοσίευματα που αναφέρονται σε αυτήν ως «hoax».

Η καλύτερη απάντηση, πέρα από τις ίδιες τις εξελίξεις, ήρθε από το τελευταίο εξώφυλλο του New Yorker, ένα εξώφυλλο που αποτυπώνει γλαφυρά το «τώρα», καταδεικνύοντας την ανευθυνότητα που φέρει η στάση του προέδρου των ΗΠΑ.

Ζούμε στην εποχή που το ακραίο καθίσταται κανονικό, καθώς όσο περισσότερο βλέπουμε αυτές τις εικόνες σε τηλεοράσεις και social media, τόσο πιο πολύ τις συνηθίζουμε. Όμως, η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη υπαρκτό «τέρας», που θρέφεται από την αδιαφορία όλων μας και θεριεύει από την άρνηση των ισχυρών του πλανήτη να το δουν και να το καταπολεμήσουν, υιοθετώντας μέτρα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Φύση δεν εκδικείται και -σίγουρα- δεν φταίει το κακό μας το ριζικό. Η δράση φέρνει αντίδραση και τώρα ήρθε η ώρα του «λογαριασμού» της κακομεταχείρισης του πλανήτη επί δεκαετίες.
πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.