Οι επιστήμονες που εργάζονται σε μια τολμηρή αποστολή, προς τον ωκεάνιο κόσμο της Ευρώπης, μπορούν να προχωρήσουν στην τελική σχεδίαση και κατασκευή του διαστημικού σκάφους, λέει η NASA. Η αποστολή του Europa Clipper θα στοχεύσει στο φεγγάρι του Δία, το οποίο θεωρείται πρωταρχικός στόχος στην αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη.

Κάτω από το παγωμένο κέλυφος της, η Ευρώπη θεωρείται ότι κατέχει νερό σε βάθος 170χλμ. Αυτό θα μπορούσε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιολογία. Λόγω της εκτόξευσης το 2025, η αποστολή Europa Clipper πέρασε τώρα ένα στάδιο που ονομάζεται Key Decision Point C, ένας σημαντικός δείκτης στο δρόμο προς την εκτόξευση.

"Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για την απόφαση που φέρνει την αποστολή Europa Clipper ένα κλειδί πιο κοντά για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια αυτού του ωκεάνιου κόσμου", δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, συνεργαζόμενος διευθυντής της διεύθυνσης επιστημονικής αποστολής της NASA.

Το Europa Clipper θα διεξαγάγει διεξοδική έρευνα του υδάτινου κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο μπορεί να στηρίξει τη ζωή στον υποθαλάσσιο ωκεανό του.

Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τον Δία δημιουργούν παλιρροιακές δυνάμεις και θερμότητα, που διατηρεί το υφάλμυρο υγρό της Ευρώπης. Η θέρμανση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και ηφαιστειακές οπές στο θαλασσινό νερό. Στη Γη, τέτοια συστήματα εξαερισμού υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής. Ωστόσο, χρειάστηκαν δεκαετίες για να φέρουμε αυτή τη στιγμή μια ειδική αποστολή, εν μέρει λόγω των εκτιμήσεων κόστους και των προκλήσεων που θέτει το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τον Δία. Το τροχιακό μονοπάτι της Ευρώπης περνάει από βαθιές ζώνες έντονης ακτινοβολίας που περιβάλλουν τον γιγαντιαίο πλανήτη. Αυτή η ακτινοβολία παγιδεύει ηλεκτρονικά διαστημικά σκάφη, η οποία περιορίζει τις διάρκειες των μελλοντικών αποστολών σε μήνες ή ακόμα και εβδομάδες.

Έτσι, αντί να περιστρέφεται γύρω από την Ευρώπη, ο Clipper θα κάνει επανειλημμένες προσεγγίσεις του φεγγαριού, για να μειώσει την έκθεσή του στα ενεργητικά σωματίδια που παγιδεύονται από το μαγνητικό πεδίο του Δία.

Το διαστημικό σκάφος θα μεταφέρει εννέα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών μηχανών και των φασματόμετρων, για την παραγωγή εικόνων υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του φεγγαριού, ένα μαγνητόμετρο για τη μέτρηση της δύναμης και της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου (παρέχοντας ενδείξεις για το βάθος και την αλατότητα του ωκεανού) ραντάρ για τον προσδιορισμό του πάχους του παγωμένου κρούστα πάνω από τον ωκεανό. Ο πάγος μπορεί να είναι δεκάδες χιλιόμετρα. Ευτυχώς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι το νερό των ωκεανών να φτάσει στην επιφάνεια της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble πραγματοποίησε δειγματοληπτικές παρατηρήσεις για την έκρηξη νεφών από νερό κάτω από την Ευρώπη, όπως συμβαίνει στον πάγο του φεγγαριού του Κρόνου Ενγκέλαδος, ο οποίος έχει επίσης υποθαλάσσιο ωκεανό.

Οι πρώτες έννοιες για τις αποστολές για εξερεύνηση της Ευρώπης καταρτίστηκαν τη δεκαετία του 1990, τη στιγμή που τα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Galileo συνέβαλαν στη δημιουργία στοιχείων για έναν υποθαλάσσιο ωκεανό.

Έκτοτε, ωστόσο, μια πρόταση μετά την άλλη έχει ματαιωθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλόδοξης αμερικανικής και ευρωπαϊκής αποστολής σύμφωνα με την αποστολή Cassini-Huygens. Ωστόσο, ο Clipper είχε πρωταγωνιστή στο Capitol Hill, με τη μορφή του Ρεπουμπλικανικού νομοθέτη John Culberson, ο οποίος, ως πρόεδρος της επιτροπής πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί τη NASA, διοχέτευσε χρήματα στην αποστολή.

Αλλά πέρσι, ο Culberson, ο οποίος είχε γίνει γνωστός για την υπεράσπισή του στην εξερεύνηση της Ευρώπης, εγκαταστάθηκε στην 7η Κογκρέσου του Τέξας από την Δημοκρατική Lizzie Pannill Fletcher. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μια φιλο-δημοκρατική επιτροπή πολιτικής δράσης έτρεξε μια διαφήμιση λέγοντας: «Για το Χιούστον, η Lizzie Fletcher θα επενδύσει σε ανθρώπους, όχι σε εξωγήινους». Έχει επίσης προταθεί μια αποστολή παρακολούθησης για την προσγείωση στην Ευρώπη. Αλλά το πιο πρόσφατο αίτημα ομοσπονδιακού προϋπολογισμού δεν περιελάμβανε καμία χρηματοδότηση γι' αυτό.


πηγή: BBC.COM

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.