Στον απόηχο των επιθέσεων που δέχεται από πολιτικούς, επιχειρηματίες και ανώνυμους χρήστες στα social media, η Γκρέτα Τούνμπεργκ απάντησε στους επικριτές της και στους "haters", με μία ανάρτησή της στο Facebook. 

«Οι haters είναι πιο ενεργοί και δραστήριοι από ποτέ, μου επιτίθενται για την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τη συμπεριφορά μου και τις διαφορές μου. Σκαρφίζονται κάθε πιθανό ψέμα και θεωρία συνωμοσίας (...) θέλουν απελπισμένα να μη μιλάμε για το κλίμα και την οικολογική κρίση» γράφει μεταξύ άλλων η Γκρέτα Τούνμπεργκ. 

«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί ενήλικες επιλέγουν να σπαταλούν τον χρόνο τους κοροϊδεύοντας και απειλώντας εφήβους και παιδιά επειδή αυτά προωθούν την επιστήμη, όταν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό αντ' αυτού». 

Τη Δευτέρα, 16χρονη ακτιβίστρια για το Κλίμα άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, καταδικάζοντας την ολιγωρία των ηγετών στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την ραγδαία κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αντέδρασε με ένα tweet που επί της ουσίας ειρωνευόταν την Τούνμπεργκ. Αναρτώντας έναν σύνδεσμο του Wired με τις προειδοποιήσεις της ανήλικης ότι ««άνθρωποι υποφέρουν, πεθαίνουν και ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν», ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να σχολιάσει πως του φαίνεται «ένα πολύ χαρούμενο, νέο κορίτσι που κοιτάζει μπροστά σε ένα λαμπερό και υπέροχο μέλλον. Τόσο όμορφο θέαμα!». 

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Τούνμπεργκ που άλλαξε το βιογραφικό της στο Facebook, περιλαμβάνοντας την σκωπτική περιγραφή του Τραμπ. Η ανάρτηση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ όμως, πυροδότησε νέο κύμα επιθέσεων στην ανήλικη μαθήτρια που αγωνίζεται για τη σωτηρία του πλανήτη. 
Ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού LVMH, Μπερνάρ Αρνό, που κατηγόρησε τη μαθήτρια για «καταστροφολογία». 

Το βράδυ της Τετάρτης όμως, η Τούνμπεργκ ανέβασε μια χαμογελαστή φωτογραφία της στο Facebook με ένα μήνυμά που είχε πολλαπλούς αποδέκτες. 

Αναλυτικά η απάντηση της Τούνμπεργκ 

«Πάμε άλλη μία φορά... Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι haters είναι πιο ενεργοί και δραστήριοι από ποτέ, μου επιτίθενται για την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τη συμπεριφορά μου και τις διαφορές μου. Σκαρφίζονται κάθε πιθανό ψέμα και θεωρία συνωμοσίας. Φαίνεται ότι θα υπερβούν κάθε "γραμμή" για να μας αποσπάσουν την προσοχή, καθώς θέλουν απελπισμένα να μη μιλάμε για το κλίμα και την οικολογική κρίση», γράφει η Γκρέτα Τούνμπεργκ. 

«Το να είναι κανείς διαφορετικός δεν είναι αρρώστια και η σύγχρονη επιστήμη με τα καλύτερα διαθέσιμα μέσα δεν είναι "απόψεις" αλλά διασταυρωμένα δεδομένα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί ενήλικες επιλέγουν να σπαταλούν τον χρόνο τους κοροϊδεύοντας και απειλώντας εφήβους και παιδιά επειδή αυτά προωθούν την επιστήμη, όταν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό αντ' αυτού. Υποθέτω ότι θα πρέπει, απλά, να νιώθουν ότι απειλούνται από εμάς». 

 «Όμως ο κόσμος ξυπνά. Τα λέμε στους δρόμους την Παρασκευή!», καταλήγει στο μήνυμά της η 16χρονη ακτιβίστρια, καλώντας τους ανήλικους μαθητές ανά την υφήλιο, στο «παγκόσμιο ραντεβού» των «Παρασκευών για το Μέλλον», με μαθητικές πορείες για την ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών, που βασικό αίτημα έχουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την κλιματική αλλαγή.



Η παθιασμένη ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα:
«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας» 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η νεαρή ακτιβίστρια από την Σουηδία, άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου οργισμένη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. 

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή. 


«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας». 
«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;». 


Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο. 

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας» τόνισε. 

«Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ». 
«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. 




πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.