Ένας νέος γύρος έντονης αντιδικίας και κατηγοριών ξεκίνησε μεταξύ των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο με έναυσμα την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα διαφθοράς κατά εννέα μελών της πρώην Οικονομικής Επιτροπής. Η δίωξη ασκήθηκε για απιστία σε  ζημία του Δήμου με ποσό που υπερβαίνει τις 120.000€.
Η υπόθεση που ελέγχθηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς και παραπέμφθηκε στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς, ενώπιον της οποίας θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, αφορά την έργο αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Θερμαϊκού με φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τύπου Led.

Είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο έργο έχει περάσει ως τώρα από σαράντα κύματα. Να θυμίσουμε ότι αρχικά είχε εγκριθεί και υπερψηφιστεί τόσο από την διοίκηση Μαυρομάτη όσο κι από την μείζονα αντιπολίτευση υπό τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή, και στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η στάση της τότε αντιπολίτευσης άλλαξε μετά το άνοιγμα των προσφορών και αφού προηγήθηκε απόσυρση και αποκλεισμός των τριών από τις τέσσερις εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές για τον διαγωνισμό προϋπολογισμού ύψους 3.632.828 ευρώ.
Και από το σημείο αυτό υπήρξαν κατηγορίες για υπερκοστολόγηση του έργου.
Έκτοτε υπήρξαν ενστάσεις από πλευράς εταιριών, αλλά και του σημερινού δημάρχου στην Αποκεντρωμένη για τη νομιμότητα του διαγωνισμού, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.
Ακολούθησαν έγγραφα ανωτέρων υπαλλήλων του δήμου που έκριναν το έργο ως ασύμφορο.
Μετέπειτα το θέμα του διαγωνισμού απασχόλησε δύο τμήματα και την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου που έκρινε ως σύννομο το έργο.

Το επόμενο επεισόδιο έρχεται με την τωρινή απόφαση (Σεπτεμβρίου 2019) του Εισαγγελέα διαφθοράς που παραπέμπει την υπόθεση στην ειδική ανακρίτρια.

Ενδιαφέρον έχει η παραπομπή μεταξύ όλων και του Σπύρου Κουζινόπουλου, επικεφαλής της τότε Συμπολιτείας, που ουδέποτε ψήφισε θετικά για το έργο. Ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το έργο ως "σπατάλη σε καιρό λιτότητας".

Θα πρέπει πάντως να υπενθυμίσουμε πως μια σημαντική παράμετρος που προφανώς αξιολογήθηκε από τον εισαγγελέα ήταν η συμμετοχή μίας και μοναδικής εταιρίας που επέφερε έκπτωση της τάξης του 9%, όταν σε τέτοια έργα οι εκπτώσεις πλησιάζουν ή και υπερβαίνουν το 40%.

Ένα ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι το εξής:
Γιατί παραπέμπονται τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αφού το έργο και οι όροι του διαγωνισμού κρίθηκαν σύννομοι από τις ελέγχουσες αρχές τον δήμο ;

Είμαστε σίγουροι πως θα υπάρξουν αρκετά ακόμα επεισόδια.

Πάντως αντικειμενικό είναι πως ο δήμος Θερμαϊκού έγινε πιο φωτεινός μετά την τοποθέτηση των νέων 5000 φωτιστικών και 10.000 λαμπτήρων Led και αυτό συντελεί και στην εδραίωση επιπλέον αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων σε καιρό δύσκολο εξαιτίας παραβατικών συμπεριφορών και πράξεων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.