Zero Hedge, Fri, 11/22/2019

Η ΄Αγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της έχασαν τον τίτλο των ηγετών που απολαμβάνουν το μεγαλύτερο κύρος και εμπιστοσύνη στην Γερμανία. Και στην θέση τους ανεβαίνει ένα νεογέννητο αριστερό κίνημα.

Σύμφωνα με το δίκτυο ΡΤ, η Γερμανίδα πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγέτις της αριστεράς στην γερμανική Βουλή, υπερσκέλισε την Μέρκελ στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο έγκυρος δημοσκοπικός οργανισμός INSA για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Focus, ξεπερνώντας την κατά τρεις μονάδες. Το ερώτημα που τέθηκε στους Γερμανούς ήταν ποιος πολιτικός εξέφραζε πιστότερα τα συμφέροντά τους.

Σάρα Βάγκενκνεχτ και ΄Αγκελα Μέρκελ: Δυο όψεις της Γερμανίας

Αυτή είναι μια σημαντική καμπή στην κλίμακα των γερμανικών δημοσκοπήσεων, αλλά ο κατήφορος της Μέρκελ δεν είναι μια νέα εξέλιξη. Η δημοτικότητά της άρχισε να κατρακυλά κατά την μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν η Μέρκελ διακήρυξε ότι η Γερμανία θα ακολουθήσει μια πολιτική «ανοικτών θυρών» για τους αιτούντες άσυλο.

Το κόμμα CDU της Μέρκελ ζημιώθηκε πολιτικά από αυτήν την απόφαση και έκτοτε υπέστη απώλειες σε διάφορες τοπικές και εθνικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά η Βάγκενκνεχτ *έγινε δημοφιλής πέρυσι, όταν ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κίνημα, με την ονομασία «Όρθιοι», το οποίο φιλοδοξεί –όπως δηλώνει- να είναι η φωνή των εργαζομένων της Ευρώπης. Το νέο κίνημα της Αριστεράς υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ζητεί να τεθούν όρια στην είσοδο μεταναστών στην Γερμανία.

Η δημοτικότητα της Βάγκενκνεχτ είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αγωνίζεται να αναπροσδιοριστεί για την μετά-Μέρκελ εποχή. Η κάποτε χρισμένη από την Μέρκελ διάδοχός της, υπουργός της ΄Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρερμπάουερ, κατέλαβε στην δημοσκόπηση την 18η θέση.

Η ΚΚΚ, όπως συχνά την αποκαλούν, πρόβαλε στο προσκήνιο πέρυσι, όταν ορίστηκε διάδοχος της Μέρκελ, αλλά μια σύγκρουσή της με την Καγκελάριο εφέτος εσκίασε την θέση της και κατέστησε το μέλλον της αβέβαιο. Η ΚΚΚ επίσης διέπραξε μια σειρά γκάφες που έπληξαν την δημοτικότητά της. Στην άλλη πλευρά του κόμματος της Μέρκελ, το κόμμα της δεξιάς, AfD, ή Εναλλακτική για την Γερμανία, ξεπήδησε από το μηδέν για να καταλάβει τον περασμένο μήνα κορυφαία θέση στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας . Ωστόσο οι ηγέτες του AfD δεν καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στην τελευταία δημοσκόπηση του περιοδικού Focus. Οπωσδήποτε εδώ πρόκειται για το τελευταίο σήμα κινδύνου για το κόμμα της Μέρκελ. Αν θέλει να μείνει στην εξουσία του χρειάζεται αναθεώρηση θέσεων

*Σημ. Μετφρ: Η Σάρα Βάγκενκνεχτ έχει χαρακτηρίσει Προδοσία την απιστία του Τσίπρα στην ετυμηγορία του ελληνικού δημοψηφίσματος και έχει ταχθεί υπέρ του ελληνικού αιτήματος για το γερμανικό πολεμικό χρέος στην Ελλάδα.


Μετάφραση: Μ.Στυλιανού


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.