Η πτήση 571  της Ουρουγουάης ήταν μια ναυλωμένη πτήση που συνετρίβη στις απομακρυσμένες χιονισμένες και παγωμένες Άνδεις στις 13 Οκτωβρίου 1972. Μεταξύ των 45 ατόμων που ήταν το πλήρωμα και οι επιβάτες του αεροσκάφους επέζησαν 28 από την πρόσκρουση. 

Αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο, οι επιζώντες απρόθυμα αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε κανιβαλισμό. Μετά από 72 ημέρες στον παγετώνα, διασώθηκαν 16 άτομα. 

Το αεροπλάνο, με 19 μέλη της ομάδας ράγκμπι Old Christians Club, απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και κατευθύνθηκε προς το Σαντιάγκο της Χιλής. 

Κατά τη διέλευση των Άνδεων, ο άπειρος συγκυβερνήτης, ο οποίος ήταν υπό διοίκηση, πίστευε λανθασμένα ότι έφτασε στο Curicó, στη Χιλή, παρά τις αναγνώσεις οργάνων που έδειχναν διαφορετικά. Γύρισε προς τα βόρεια και άρχισε να κατεβαίνει προς αυτό που σκέφτηκε πως ήταν ο αερολιμένας Pudahuel. Αντ 'αυτού, το αεροσκάφος χτύπησε στο βουνό, κόβοντας τόσο τα φτερά όσο και το πίσω μέρος της ατράκτου. Το εμπρόσθιο τμήμα της ατράκτου κατεβαίνει σε μια απότομη πλαγιά και ξαπλώνει σε έναν παγετώνα. Τρία μέλη του πληρώματος και πάνω από το ένα τέταρτο των επιβατών πέθαναν στη συντριβή και αρκετοί άλλοι υπέκυψαν γρήγορα στο κρύο και στους τραυματισμούς.

Τη δέκατη ημέρα μετά τη συντριβή, οι επιζώντες έμαθαν από ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ ότι η αναζήτηση προς ανεύρεσή τους, είχε σταματήσει. Αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο, όσοι εξακολουθούσαν να ζουν συμφωνούν ότι εάν πεθάνουν, οι άλλοι θα μπορούσαν να καταναλώσουν το σώμα τους, ως τροφή, για να ζήσουν. 

Χωρίς επιλογή, οι επιζώντες έφαγαν τα σώματα των νεκρών φίλων τους. Δεκαέξι ημέρες μετά τη συντριβή, 27 παρέμειναν ζωντανοί όταν μια χιονοστιβάδα γεμίζει το πίσω μέρος της σπασμένης ατράκτου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, σκοτώνοντας οκτώ ακόμη επιζώντες. Οι επιζώντες είχαν λίγη τροφή και καμία πηγή θερμότητας στις σκληρές συνθήκες. Αποφάσισαν ότι μερικοί από τους ισχυρότερους της ομάδας θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν τη διάσωση. 

Εξήντα ημέρες μετά τη συντριβή, οι επιβάτες Nando Parrado και Roberto Canessa, που δεν είχαν ορειβατικά εργαλεία, ανέβηκαν από τον παγετώνα των 3.570 μέτρων (11.710 πόδια) που βρίσκονταν, έως την κορυφή των 4.670 μέτρων (15.320 πόδια) που εμπόδιζαν τη διαδρομή τους προς τα δυτικά. Για περισσότερο από 10 ημέρες διέσχισαν περίπου 38 μίλια (61 χλμ.) ζητώντας βοήθεια. Το πρώτο πρόσωπο που συνάντησαν ήταν ο χιλιανός μεταφορέας τροφίμων με μουλάρια Sergio Catalán, ο οποίος τους έδωσε φαγητό και στη συνέχεια ταξίδεψε για δέκα ώρες για να ειδοποιήσει τις αρχές. 

Η ιστορία της επιβίωσης των επιβατών μετά από 72 ημέρες συγκέντρωσε το ενδιαφέρον διεθνώς. Οι υπόλοιποι 14 επιζώντες διασώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 1972, περισσότερο από δύο μήνες μετά τη συντριβή.

Οι επιζώντες ανησυχούσαν για το τι θα σκεφτόταν η κοινότητα και οι συγγενείς των νεκρών για τις πράξεις τους, που αναγκάστηκαν να τρώνε τους νεκρούς. Υπήρξε μια πρώτη δημόσια αντίδραση, αλλά αφού εξήγησαν την συμφωνία την οποία είχαν κάνει οι επιζώντες σύμφωνα με την οποία δεχόταν να θυσιάσουν τη σάρκα τους εάν πέθαιναν για να βοηθήσουν τους άλλους να επιβιώσουν, η κατακραυγή μειώθηκε και οι οικογένειες κατανόησαν περισσότερο τα γεγονότα. 

Το περιστατικό είναι ευρέως γνωστό ως καταστροφή της πτήσης των Άνδεων και, στον ισπανικό κόσμο, ως El Milagro de los Andes (Το θαύμα των Άνδεων).
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.